Ekonomi

İki eczaneden biri kapanacak

Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata bu konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

2009 yılında güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi ile eczacıların kârlarının belirlendiğine dikkat çeken Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, “Sürekli ilaç fiyatlarına zam gelmesine rağmen güncelleme yapılmaması sebebiyle ortalama eczacı kârlılıkları maalesef giderek düşmekte. Türkiye’de 28 bin eczanenin 8 bin tanesi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya” demişti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney de geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, “Ülke genelinde hizmet veren 28 bin 700 eczaneden yarısının kapanma noktasına geldi” dedi.
 
Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata bu konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
 
ECZACILAR ZOR DURUMDA
“Öncelikle güncel konularda eczacılara yer ayırdığınız için teşekkür ederiz.” diyerek sözlerine başlayan Karata, Eczacıların zor durumda olduğunu ve İlaç Fiyat Kararnamesi altında ezildiklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti, “Eczacılar zor durumda. Gerçekten bunu bir klişe laf olarak söylemiyoruz. Eczacılar 2099’dan beri, yani 13 seneden beri ‘İlaç Fiyat Kararnamesi’ (İFK) denen olayın altında ezilmiş vaziyetteler. Takdir edersiniz ki eczacılar, pandemi döneminde birinci basamak saplık kuruluşu olarak kendilerini büyük bir riskin içinde buldular. Korumasız kaldılar. Ama halk sağlığı adına hiç geri adım atmadan özveriyle çalıştılar. Ne ilacın fiyatını düşündüler, ne hastanın Covid’li olup olmamasıyla ilgilendiler. Maske takıp, şeffaf penceresi ile önlem alıp görevlerini büyük bir fedakârlıkla yaptılar.” İfadelerini kullandı.
 
RAFLARIMIZDA İLAÇ KALMIYOR
Konuşmasına “Şimdi geldiğimiz durumda siz de bir vatandaşsınız eczanelere giriyorsunuz. Elinizdeki reçetede bulunan 4 kalem ilaçtan bir tanesi için eczacınız size ‘Yok’ diyor. Bunun sorumlusu eczacınız değil.” dedikten sonra açıklamasına şöyle devam etti, “Çünkü biz bu işi yaparken rafımıza ilacı koyup, önce sağlığı düşünüp, sonrasında da bu işin kazancıyla da evimizi geçindirmenin derdine bakıyoruz. Yıllardır İFK’ne göre 4.6 lira olan Euro ödemesi şimdilerde 6.44’e geldi. Şu an Euro’nun 17.00 lira seviyesinin üstünde olduğunu biliyoruz. Yani devlet sanayiciden aldığı ilaca Euro karşılığı olarak 6.44 lira ödüyor. Şimdi sanayici yurtdışından getirdiği orijinal ilacı veya ham maddeyi, sattığı fiyata alamadığı için Devlete de bu fiyata satamıyor ve piyasadan çekilmeyi uygun buluyor. Öyle olunca raflarımızda da ilaç kalmıyor” dedi.
 
ŞUBAT’TA KESTİĞİMİZ FATURANIN PARASINI, HAZİRAN’DA ALACAĞIZ
“Biz bu İFK’nın acilen güncellenmesini istiyoruz ve de bunun senede bir kere değil, 3’er aylık dönemlerde yapılmasını istiyoruz. Böylece ilaçların ve hammaddelerin daha rahat tedarik edileceğini düşünüyoruz.” Diyerek isteklerini dile getiren Karata sözlerine şöyle devam etti:
“Bunun yanı sıra biz eczacılara Şubat ayının başından geçerli olmak üzere yüzde 36 zam yapıldı. Şimdi çalışan elemana yüzde 50, elektriğe yüzde 150, Doğalgaza yüzde 150, kira zamları, benzin zamları ile bize verilen yüzde 36 zammın çok çok üzerinde. Ve de bize verilen bu yüzde 36’lık zam önümüzdeki 15 Haziran’da bize yansıyacak. Biz bu arada aldığımız ilaçları da zamlı fiyattan alıp rafımıza koyduk. Çünkü SGK’ya kestiğimiz Şubat ayı faturalarımızın parasını Haziran’ın 15’inde alabileceğiz. Böylece öz sermayesi olmayan eczanelerin hepsi krediye girdiler. Kredi faizlerinin de ne kadar olduğu malum. Durum böyle olunca eczacılarımız çok zor durumda. Kazanmadan harcamak durumunda, krediye girdiler çünkü” dedi.
 
ECZACININ SABRI KALMADI
Bursa Eczacılar Odası Başkanımız Okan Şahin ‘3 eczaneden biri kapanacak’ ve Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney’in yaptığı açıklamada ‘2 eczaneden biri kapanacak’ demesine de değinen Karaata, “Acilen İFK’nin güncellenmesi ve ilaca yeterli zammın yapılmasını bekliyoruz” diyerek ilaca yapılan mevcut zamların aslında kendilerine bir getirisi olmadığını şöyle açıkladı:
“Bu arada siz vatandaş olarak ‘İlaçlara zam yapıldı, pahalandı’ diyorsunuz. Hâlbuki İFK’ne bağlı olarak her Cuma bir fiyat ayarlaması yapılıyor. Biz kalem ilaca yüzde 36 zam yapılırken 100 lira olan ilaç 136 lira oldu diyoruz. 2 hafta sonra Avrupa’da 5 ülkenin fiyat ortalamasına endekslendiği için veya daha ucuz muadili çıktığı için, rafımızda bulunan 136 liralık ilacın fiyatı 110 liraya düşüyor. Bunu da eczacı cebinden karşılamak zorunda kalıyor” şeklindeki açıklama ile vatandaşın ‘ilaca zam yapıldı’ sorusuna yanıt verdi.
Artık dayanamayacak noktaya geldiklerini belirten Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata seslerini duyurmaya kararlı olduklarını şu cümlelerle açıklayarak konuşmasını tamamladı:
“Eczacının artık sabrı kalmadı, önümüzdeki 15 içinde örgüt tabanında oldukça fazla katılımlı bir toplantı yapıp geren önlemlerin alınması için sesimizi duyuracağız…” dedi.

Hasan Sami Er