EMLAK

Ev sahipleri evlerine paha biçemiyor, kiracılar mağdur

Çanakkale kiralık ve satılık daire fiyatlarında Türkiye'de en fazla artış gösteren illerden biri olarak gösteriliyor. Artan kira fiyatları kiracı ile ev sahiplerini karşı karşıya getirdi.

Çanakkale kiralık ve satılık daire fiyatlarında Türkiye'de en fazla artış gösteren illerden biri olarak gösteriliyor. Artan kira fiyatları kiracı ile ev sahiplerini karşı karşıya getirdi.
Ev sahipleri evlerine paha biçemezken, enflasyonun üstündeki kira zamları kiracıları zorlamaya devam ediyor. 2+1 daire fiyatlarının 1 milyonu aştığı Çanakkale merkezde, 1+1 daireler de 800 ile 900 binden satılıyor. 3+1 daireler 3 bin liradan başlarken, 2+1, 1+11 dairler ise bin lira, iki bin beş yüz aralığında fiyatlandırılıyor. Ev sahipleri kötü ekonominin faturasını, astronomik artışlarla kiracıya keserken, kiracılar da kanuni yollarla haklarını korumaya çalışıyor. Bazı kiracılar ev sahipleri ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle mahkemelik olurken, bazı kiracılar da bütçelerini zorlayarak kiralarına yapılan zammı kabul etmek zorunda kalıyor.
Gazetemize konuşan kiracılar yaşadıklarını sıkıntılara dikkat çekti.
C.G:
“Yedi yıldır Çanakkale merkezde oturuyorum, kontratım 4 Haziran’da bitti, ev sahibim emlakçı vasıtasıyla bana ulaşarak kiramı 950 liradan, 2 bin 500liraya çıkartmak istedi, kabul etmedim, ben yüzde 20 oranında zam yapmayı teklif ettim, onu da kabul etmeyince, yüzde 10’nunun, sözleşmede yazan tutarın geçerli olduğunu öğrendim ve onu yatırdım, arkasından tarafıma e-devlette kira uyarlama davası açtığını gördüm, sonra konu ile ilgili avukatımdan bilgi aldım, şu an davalık durumdayız. Ev sahibim  ayrıca davayı kaybetmem durumunda tüm mahkeme masraflarını da bana ödeteceğini dilekçede beyan etti. Bu durumdan binamızda ikamet eden diğer kiracılar da şikayetçi, onlara da ev sahipleri aynı şekilde fahiş oranda, yüzde 165’lere varan zam yapmak istediler. Ben avukatım aracılığı haklarımı öğrendim, sözleşme tutarı ne ise onu yatır dedi ve o şekilde yaptım, mahkeme ÜFE, TÜFE ile iter ve aradaki fark ödenir dedi. Çanakkale şartlarında aldığım maaş asgari ücret, ben 2 bin 500 lira kirayı nasıl verebilirim, ne yiyeceğim, ne içeceğim?”
D.A:
“Bir yıldır bu evde oturuyorum ve asgari ücret alıyorum. Asgari ücret 2.825 lira iken bin 200 TL olarak tuttum.  Bu ay sözleşmem yenilendi ve kira artış oranı 39,33 olarak belirlendi.  Yeni kabul edilen yüzde 25 oranında artış uygulamasından bu yıl yararlanamadım. Zaten ev sahibim de çok gönüllü değildi. Aslında ev sahibimiz benim oturduğum dairenin dışında iki evin daha sahibi. Ben kendisine sözleşme yenilenirken yüzde 39.33’ün yapabileceği en son zam olduğunu, isterse yüzde 10’luk, 20’lik bir zam da yapabileceğini ifade ettim ama kendisi bu hakkını sonuna kadar kullanmayı tercih edince benim kiram bin 672 lira oldu. Yani 472 lira zam ödedim. Asgari ücret şu anda 4 bin 250 Lira. Ben bunun bin 672 lirasını kiraya veriyorum. Geriye 2 bin 578 lira kalıyor.  Ev sahibinin bu ısrarına çok da direnemedim çünkü yeni bir eve çıksam 3 bin Lira,  en az kira vermek durumundayım. Zaten kendisi de, “Karşı daireniz 2 bin TL’ye oturuyor” beni güzelce ikna etti.”
Mine Tarım