Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücreti olumlu bulduklarını belirtirken, söz konusu artışın bütün ücretlere de yansıtılmasını talep ettiklerini belirtti.
Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Asgari Ücrete ile ilgili bir açıklama yapan Hak-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz “2022 Yılının Temmuz ayından itibaren geçerli olacak olan asgari ücret, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre net asgari ücret 5.500 lira, brüt asgari ücret ise 6.471 lira oldu. Böylece, asgari ücrete, yüzde 30 oranında zam yapıldı. 2022 yılında asgari ücretteki kümülatif artış ise yüzde 94,6 olmuştur. Kamuoyundaki beklentileri tam olarak karşılamamakla beraber, asgari ücrette önemli bir artış sağlanmıştır. Ayrıca, çalıştırılan her asgari ücretli işçi başına işverenlere 100 lira destek verilmesi komisyon tarafından kararlaştırıldı. Öncelikle, 2022 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olan asgari ücrete, yüzde 50 oranında bir artışın yapılmasını ve tüm ücret geliri elde eden kişiler için asgari ücrete tekabül eden kısmın vergiden muaf olmasını son derece önemli bir gelişme olarak gördüğümüzü ve bu muafiyetin devam edecek olmasını olumlu bulduğumuzu belirtmek isteriz. Bu süreçte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Bilgin’e teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.
Mağdur Edilmeyeceğinin Garantisi Olarak Görüyoruz
Hak-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, asgari ücrete yapılacak esas zammın Aralık ayında kararlaştırılacağı, bunun bir ara zam olduğuna yönelik ifadelerini, çalışanların enflasyona karşı mağdur edilmeyeceğinin bir garantisi olarak görüyoruz. HAK-İŞ olarak, asgari ücrette yapılan yüzde 30’luk zammı son derece önemli buluyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte tüm çalışanların ücretlerinde artış yapılmasına yönelik bir düzenlemenin de hayata geçirilmesini bekliyoruz. Sadece asgari ücrete ilişkin yapılacak bir düzenlemenin toplu sözleşme sistemimizi zedeleyeceği ve ülkemizdeki neredeyse bütün çalışanların asgari ücretli olduğu bir ülke haline getireceği endişesini taşıyoruz. Özel sektörde örgütlü işyerlerinde çalışan işçiler ile üniversiteler ve belediyelerde çalışan kamu işçilerinin ücretlerinde de aynı oranda iyileştirmeler yapılmasını talep ediyoruz. HAK-İŞ olarak, belirlenmiş olan yeni asgari ücret üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması ile bu rakamın daha da iyileştirilmesinin mümkün olacağının altını bir kez daha çiziyoruz. HAK-İŞ olarak, ülkemizin ekonomik süreçleri göz önüne alındığında bütün ücret geliri elde edenler için bir yıl boyunca gelir vergisi oranının yüzde 10 oranı ile sabitlenmesi talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Bu kapsamda, asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, bütün çalışanları hayat pahalılığına karşı koruyacak ve toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleri ile beraber insanca yaşayabilmesine imkân tanıyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz. Emekli aylıklarının alt sınırı, asgari ücret tutarına yükseltilmelidir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun antidemokratik yapısının değiştirilmesi, katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesi talebimizi yineliyoruz” dedi.