Tören, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Balıkesir Hizmet Binası İda Konferans salonunda; Balıkesir ve Çanakkale’den ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan yetkililer, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, üniversitelerden ve ortaöğretim kurumlarından akademisyen, öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) koordinasyonluğunda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlükleri arasında imzalanan protokol ile Balıkesir ve Çanakkale’de yer alan ortaöğretim, lisans ve ön lisans kurumlarındaki son sınıf olmayan öğrenciler Yapay Zeka konusunda eğitimler alacak. Tören öncesi GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, katılımcılara yapmış olduğu sunumda; yapay zekanın önemi, ülkemizdeki yapay zeka çalışmaları, gelişen teknolojik gelişmeler ile bir çok sektörde yapay zekaya duyulan ihtiyaçlar, bu konuda oluşacak istihdam alanları ve Güney Marmara’nın yapay zeka alanında söz sahibi olması konularında bilgiler aktardı. Sunum sonrası yapılan protokol konuşmaları; Balıkesir Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şıldak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Recai Keleş tarafından gerçekleştirildi.
“HERKESİN KENDİ ALANINDA, KENDİSİNİ GÜÇLÜ HİSSETTİĞİ ALANDA KENDİSİNİ GELİŞTİRMESİ İÇİN TÜM İMKANLARI SEFERBER EDİYORUZ.”
BTK Akademi olarak 22 farklı alanda gençlerin kendileri için kariyer çizebileceği eğitimleri sunduklarını bildiren Karagözoğlu, “Örneğin BAYRAKTAR sadece bir kişiyle yapılmadı, bir takımla yapıldı. Onun için bizim de önemsediğimiz şey sizlerin okuldaki arkadaşlıklarınızla inşallah yarını inşa eden, yarının teknolojileri üzerine çalışan ekipler olmanız. Biriniz belki yapay zekaya merak salacak, diğeri siber güvenliğe. Bugün sadece yazılımı yazmanız önemli değil. Yazılımı yazdınız eğer güvenliğini sağlayamazsanız o zaman o yazdığınız yazılımın da bir hükmü olmuyor. Herkesin kendi alanında, kendisini güçlü hissettiği alanda kendisini geliştirmesi için inşallah tüm imkanları seferber ediyoruz. Yola çıkarken size en iyiyi sunmanın arzusu içindeyiz” diye konuştu.
“BURADAKİ SİNERJİ, ÜRETİM KAPASİTESİ BİR HAYLİ YÜKSEK”
Konuşmalarını yapmak için kürsüye gelen Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, “Günün şartlarına uygun gelişmelerin projeler halinde ortaya konulması ve farklı kurumları bir araya getiren perspektifle bu çalışmaları illerimize kazandıran kalkınma ajansları gerçekten somut olarak ülkemizde bir boşluğu dolduruyor. Balıkesir ve Çanakkale olarak da biz şanslıyız. İki iliz ve tek bir il gibi hareket ediyoruz. Buradaki sinerji, üretim kapasitesi bir hayli yüksek. Son dönemdeki çalışmaları özellikle çok kıymetli buluyorum. Kalkınma ajansımızı tebrik ediyorum. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuzun çok büyük bir rehberliği var. Tabii ki onlar asıl ülkemizde bu konuda sistematik bir çalışma uzmanlığı oluşturmuş. Yetkin bir kuruluş olarak çalışmaya destek vermeleri çok kıymetli. Yine üniversitelerimiz ve her iki il müdürlüğümüzün de birlikte yürütecekleri bu çalışmanın gençlerimize hem ortaöğretim düzeyinde hem de üniversite düzeyinde okuyan öğrencilerimiz için çok ufuk açıcı olacağını düşünüyorum. Bu programın ülkemize, ilimize, gençliğimize fayda getirmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
BAŞARILI ÖĞRENCİLER, ALACAĞI İLERİ SEVİYE EĞİTİMLERLE UZMANLAŞACAK
Balıkesir ve Çanakkale’de yer alan ortaöğretim, lisans ve ön lisans kurumlarındaki son sınıf olmayan öğrenciler programa başvuru yapabilecek. Öğrenciler programa başvurmak için www.yazanzeka.org bağlantısı üzerinden kayıt olması gerekiyor. Kayıtlar başlamış durumdadır. Kayıt olan öğrenciler yapılacak eğitim tanımlamaları sonrasında BTK Akademi sistemine giriş yaparak Yazan Zeka Programı kapsamında tanımlanan eğitimleri ve sonundaki testleri bitirmesi gerekecek.
Eğitimlerini tamamlayarak belirlenen kontenjan kapsamında başarılı olan öğrencilerin, ileri seviye eğitimlerle uzmanlaşmaları sağlanacak.
Eğitimler sonunda yapay zeka alanında yetkinlikler kazanan gençler yazılım sektörü, teknoparklar ve İŞKUR iş birliğinde gerçekleştirilecek girişimler ile yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalarda istihdam edilecek, bu sayede "Yazan Zeka Programı" genç istihdamı kapsamında oluşan nitelikli işgücü ile örnek teşkil edecek.