Ekonomi

Vatandaşlar balık fiyatlarına inanamadı

Dövizdeki artış, yüksek enflasyon hayat pahalılığını da beraberinde getirdi. Üreticiler ürettikleri ürünlerin girdi fiyatlarındaki artışları ürettikleri yada verdikleri hizmetlere yansıtınca Hayat pahalılığı kaçınılmaz oldu. Artık hiçbir ürünün hizmetin fiyatları eskisi gibi olmayacak.

Ürünlere sık sık gelen zamlar vatandaşı adeta canından bezdirdi. Özellikle akaryakıta gelen zam vatandaşların kullandığı ve satın aldığı her malda büyük ücret artışlarına neden oldu. Bu fiyat artışlarından balıkçılarda çok ciddi etkilendi. Özellikle mazota gelen zamların ardından balıkçı tekneleri denize açılamaz oldu. Denize açılan balıkçı teklerindeki sayıda azalınca hem az çeşit balık tezgahlarda yer aldı hem de balık fiyatları neredeyse görülmemiş bir şekilde arttı. Bu durum özellikle balık yeme alışkanlığı yüksek olan  kıyı şehirlerini etkiledi. Balığa çok daha uygun ücretler ile ulaşan kıyı şehirlerinde görülmemiş balık fiyatları vatandaşı adeta şok etti. Çanakkale balık halinde balık fiyatlarını gören vatandaşlar gözlerine inanamadılar. Fiyatlara inanamayıp yeniden etiketlere balan vatandaşlar 100 TL’nin altında balık olmadığını gördüler.

13 TEKNEDEN SADECE 2 TANESİ DENİZE AÇILABİLİYOR

Son dönemde özellikle akaryakıta gelen zamlar Enerjiden sanayiye, tarımdan hayvancılığa tüm sektörleri etkisi aldığı gibi yaşanan fiyat artışlarından balıkçılıkta çok etkilendi.  Ülkenin en uzun kıyı şeridine sahip Çanakkale’de en çok tüketilen ürünlerden biri de deniz mahsulleri oluyor. Çanakkale Boğazı  ve yakın denizlerde  geçtiğimiz yıl 13 teknenin avlanmak için vira bismillah dediği denizlerde şimdilerde Çanakkale’den sadece 2  balıkçı teknesi balık avlamak için ağ atıyor. Yaşanan Akaryakıt zamları nedeni ile marinaya bağlanan balıkçı tekneleri  yüksek maliyetler nedeni ile denize açılamazken  balıkçı teknelerinin balık avlamaya çıkamaması balık tezgahlarında görülmemiş bir pahalılığa neden oldu.yüksek maliyetlere birde fırtınalı hava eklenince balık tezgahlarında en ucuz balığın fiyatı 100 TL’ye çıktı.

100 TL’NİN ALTINDA BALIK YOK

Yükselen akaryakıt maliyetleri balıkçıların giderlerini karşılayamayınca tekneler marinada bağlı kaldı. Geçtiğimiz yıl 13 teknenin çalıştığı Çanakkale’de çalışan balıkçı teknesi sayısı  sayı 2’ye düştü.  Maliyetlere hava muhalefeti ve av yasakları da eklenince tezgahta balık çeşitliliği azaldı.  Çanakkale Balık Halinde 100 TL’nin altında Balık kalmadı.  İstavirt 120, Sarı Kanat 160, mezgit 150, Çupra 150, Kolyoz 100, levrek 175, sardalya 150 TL’den alıcı buluyor. 

PAZARDA BALIK TEZGÂHLARI BOŞ KALDI

Her Cuma günü kurulan ve halkın uygun fiyatta alışveriş yaptığı Cuma Pazarında dün balık tezgahları boş kaldı.  Teknelerin avlanmaması üzerine Balık haline bile zor gelen balıklar Cuma Pazarına yetişemedi.  Balık halinde fiyatlar cep yakarken Cuma Pazarı Tezgahlarına  ise balık hiç çıkmadı. Pazarda alışverişe gelen ve boş tezgahlarla karşılaşan vatandaşlar boş balık tezgahlarını görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi.  

Şenay Azman