Kuruluş yıldönümünde her yıl bir yatırımı hayata geçiren Kale Grubu, 65’inci yılında da, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı tören ile Granik Slab Fabrikasının temeli atıldı. Kale Grubu bünyesindeki şirketlerdeki çalışanlarında katkı sağladığı ve 65. kuruluş yıldönümüne özel olarak hazırlanan” iyi bak dünyaya” resim çalışması büyük beğeni topladı.
YAŞADIĞIMIZ TÜM ZORLUKLARA RAHMEN PES ETMEDİK
Kale Grubu 65. Kuruluş yıldönümünü her yıl olduğu gibi doğduğu topraklarda kutladı. Kuruluş yıldönümü ve seramik bayramına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğu, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ve çok sayıda davetli katıldı. Kale Grubunun 65. Kuruluş yıldönümü töreninde konuşma yapan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur dünyada aile şirketlerinin ortalama ömrünün 25 yıl olduğu bir dönemde 65. Yıla erişmenin büyük mutluluk vesilesi olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi. “Rahmetli İbrahim Bodur’un, Çan’ın kuş uçmaz kervan geçmez günlerinde kurduğu hayaller, büyük emekler, büyük çabalar neticesinde; bugün kolları dünyayı saran, binlerce insanın evine ekmek götürmesine vesile olan bir şirketler grubuna dönüştü. Kendisi nereye varmak istediğini ve şirketimizi gelecekte nerede görmek istediğini çok net ortaya koymuştu. Bize düşen de onun çizdiği vizyonu izlemek ve günümüz şartlarına uyumlandırmak oldu. Üretim, altyapı, ürün, pazarlama, dağıtım ve insan sermayesi konusunda sürdürülebilir olmak için akıllı yatırımlar yaparak bugünlere geldik. Başarılı bir iş için en tartışmasız unsur, birlikte yol aldığınız insanlardır. Ne mutlu bize ki, aynı yolu yürümekten büyük gurur duyduğumuz, üç kuşaktan çalışanlarımız, iş ortaklarımız, bayilerimiz ve paydaşlarımız oldu. Hepsine şükran borçluyuz. Küresel ve yerel pazardaki tüm zorluklara rağmen yatırım yapma şevkimizi asla kaybetmiyoruz. 2022-2026 döneminde 230 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırım odağımızda yurt dışında büyüme, yeni iş alanları, dijital dönüşüm, inovasyon ve sürdürülebilirlik var. Önümüzdeki yıllarda ana faaliyet alanlarımızı destekleyen ve geliştiren katma değeri yüksek iş alanlarına odaklanacağız. Grubumuzun yapı sektöründe malzeme, izolasyon, proje ve uygulama alanlarındaki tecrübesinden güç alarak, çatı ve arazi tipi anahtar teslim güneş enerji sistem tasarımı ve kurulumu faaliyetlerini yürütmek üzere yeni yatırım fırsatlarını araştırıyoruz. Bunun yanı sıra enerji depolama sistemleri, yakıt pilleri ve hidrojen enerjisi gibi önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması beklenen ileri enerji çözümlerine yönelik incelemelerimiz de devam ediyor. Köklerden göklere uzanan üretim yolculuğumuzu, güncel gelişmeler ve trendler doğrultusunda faaliyet alanlarımızı çeşitlendirerek sürdüreceğiz.”
“DÜNYANIN 17'NCİ EN BÜYÜK SERAMİK KARO ÜRETİCİSİNDEN BAHSEDİYORUZ”
Törende konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ da Kale Grubunun 65 yıla sığdırdığı başarıların çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi. “Anadolu'nun neresine giderseniz gidin, seramik karo ve fayans ürünleri için "kalebodur" isminin kullanılır. Benzer şekilde, seramik fayans yapıştırıcısı alırken de 'kalekim' demeniz yeterlidir. Bunun gibi jenerik markalardan bir tane bile çıkarmak büyük bir başarıyken Kale Grubunun böyle en az iki markası var. Ben babamla o İstanbul'da inşaat yaparken çok çalıştım, bu markaların ne olduğunu gayet iyi bilen bir kardeşiniz olarak konuşuyorum. İnanın bu başarı, dünya genelinde bile eşine çok az rastlanır başarılardan bir tanesi. Sadece bu hususu düşündüğünüzde bile Kale Grubunun 65 yıla sığdırdığı başarıların önemini anlıyorsunuz zaten. Şu anda içinde bulunduğumuz bu yerleşke, ülkemizin ilk ve en büyük, dünyanın da sayılı seramik üretim komplekslerinden biri. Toplamda 1250 dönümlük bir alanda, yer karosundan duvar karosuna, granitten vitrifiyeye kadar tam 50 farklı tesis burada faaliyet gösteriyor. 1957'de mütevazı bir tesisle başlayan yolculuk, zaman içinde yapılan vizyoner yatırımlarla 6 bin kişinin çalıştığı devasa bir sanayi bölgesine dönüşmüş durumda. Bugün geldiği nokta itibarıyla yıllık 65 milyon metrekarelik üretim yapan, Avrupa'nın 5'inci, dünyanınsa 17'nci en büyük seramik karo üreticisinden bahsediyoruz. 3 etaplık bir yatırımın ilk aşaması olan bu fabrikaya yaklaşık 550 milyon lira yatırım yapılacak. Devamında gelecek yatırımlarla beraber toplam tutarın 1 milyar liraya ulaşması hedefleniyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu tesiste yenilikçi, katma değeri yüksek ve büyük ebatlı granit üretimi yapılacak. Faaliyete geçtiğinde yıllık 1,5 milyon metrekare üretim yapılacak bu fabrikada ilave 70 kişi istihdam edilecek. Çanakkale'ye ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun."
"YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİYİ BAŞ TACI EDİYORUZ"
Bakan Varank konuşmasının devamında "Kale Seramiğin 14 yatırımı için 1,6 milyar lira tutarında yatırım teşvik belgesi düzenledik. Yine, Kale Grubu bünyesinde yer alan 3 adet AR-GE merkezini onaylayıp devreye aldık, buralardaki araştırma geliştirme faaliyetleri için ciddi avantajlar sağlıyoruz. Temelini atacağımız bu fabrika yatırımını da teşvik sistemimiz kapsamında destekliyoruz. Helali hoş olsun, yatırımın Çanakkale'ye ve ülkemize yapacağı katkılara baktığınızda tüm bu destekleri sonuna kadar hak ettiğini zaten görebiliyorsunuz. Göreve geldiğimiz günden beri Türkiye sanayisini hak ettiği pozisyona taşımak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. İş insanlarımızla hem sahada hem Bakanlıkta bir araya geliyoruz. Bir taraftan bilmediklerimizi öğrenirken diğer taraftan sanayinin talep ve önerilerine cevap vermeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türk sanayisini yeniden şekillendiriyor, yerli ve milli teknolojiyi baş tacı ediyoruz. Bu manada seramik sektörü bizim göz bebeklerimizden bir tanesi. İhracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden bir tanesi. Yaklaşık 2 milyar dolarlık işlem hacmi ve 1 milyar doların üzerindeki ihracatıyla Türkiye'nin en önemli endüstrileri arasında yer alıyor. 40 bin doğrudan, 330 bin dolaylı istihdam oluşturuyor. Seramiğin, uzay, askeri uygulamalar, yalıtım malzemeleri, havacılık sektörü, mavi ışık ve kızıl ötesi filtreleme gibi birçok alanda yaygın kullanıma sahip olduğunu dile getiren Varank, İleri Malzemeler Teknoloji Yol Haritası hazırladıklarını ve seramik sektörüne daha büyük bir ivme kazandırma noktasında kararlı olduklarını ifade ederek; “ Bizim Türkiye olarak herhangi bir teknolojiyi üretemememiz gibi bir husus söz konusu olamaz. Yetkin insan kaynağımız, büyüyen AR-GE ekosistemimiz, girişimcilik kapasitemiz yerli ve milli üretimin şu anda anahtarı konumunda. İşte bu noktada Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı özel sektör artık yakından tanımaya başladı. Biz bu programla tek bir pencereden Türkiye'de üretilmeyen, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini destekliyoruz. Geçen ay üretimde yapısal dönüşüm çağrısı sonuçlarını açıkladık. Toplam büyüklüğü 2,7 milyar lira olan 21 projeyi destekleme kararı aldık." ifadelerine yer verdi.
“İLK AKLA GELEN ÜLKE OLACAĞIZ”
Bakan varank konuşmasında “seramikte bundan sonra dünyada akla gelen ilk ülke Türkiye olacak” diyerek “Bugün dünyada seramik sektöründe ilk akla gelen ülkenin İtalya olduğunu ancak bunu Türkiye olarak değiştireceklerini dile getiren Varank, "Burada Avrupalı dostlar var, kusuruma bakmasınlar ama ben bunu söyleyeceğim; bugün dünyada seramik sektöründe ilk akla gelen ülke İtalya'ysa bundan sonra seramikte ilk akla gelen ülke Türkiye olacak. Eğer vitrifiye de bugün dünyada ilk akla gelen ülke Almanya'ysa bundan sonra emin olun ilk akla gelen ülke Türkiye olacak. Biz bunun sinyallerini şimdiden alıyoruz ve sektörümüze, iş insanlarımıza gerçekten güveniyoruz." dedi.
KALE GRUBU ÇALIŞANLARI VE PAYDAŞLARINDAN KOLEKTİF “AİLE RESMİ”
Seramik Bayramı kutlamalarının en önemli anlarından biri de Kale Grubu’nun 65. Yılı onuruna ressam Mehmet Sinan Kuran’ın öncülüğünde oluşturulan kolektif resim çalışmasının, Zeynep Bodur Okyay tarafından yapılan son dokunuşla tamamlanması oldu. Grubun İstanbul Levent’teki genel merkezinde haziran ayında başlatılan başlayan resim çalışmasına, Mardin’den Isparta’ya, Erzurum’dan Mersin’e kadar Grubun faaliyette bulunduğu şehirlerdeki çalışanlar ve tüm paydaşları da katkı sağladı. 6 bine yakın kişinin hem ‘İyi Bak Dünyana’ perspektifini hem de 65. yıla dair duygularını yansıttığı kolektif resim büyük beğeni topladı. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Hiçbir ayrım olmadan herkesin bir olduğu; köklerden göklere, evlerden kalplere uzanan 65. Yıllık yolculuğumuzun ruhunu yansıtan harika bir kolektif resim ortaya çıktı. Tam bir aile resmi oldu” derken, sanatçı Mehmet Sinan Kuran da şu değerlendirmeyi yaptı: “Zeynep Hanım’ın başlattığı bir fikir gelişti ve Türkiye genelinde dev bir projeye dönüştü. Kale ailesinde çalışan her bir kişinin ortak resmi. Meslek hayatımın en muhteşem projesi. Böyle bir şansa sahip olduğum için çok şanslıyım. Bu güzel birliktelikte emeği olan herkese çok teşekkür ederim.” Kale Grubu’nun geleneksel Seramik Bayramı kutlamaları kapsamında ayrıca Çan Terminal’de halk konseri, mevlit, geleneksel sünnet töreni ve 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 ve 65. yıllarını tamamlayan çalışanlar ve bayiler için Kıdem Ödül Töreni düzenlendi.
Kale Grubunun 65. Kuruluş Yıldönümü ve Seramik Bayramı töreni Granik Slab Fabrikasının temelinin tAtılması ile son buldu.
Ogün İnal