UNESCO'nun 2021 yılını Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre yılı ilan etmesinin ardından Anadolu bilgelerinin tanıtılması ve kültürünün yaşatılması amacıyla; Çanakkale Belediyesi tarafından Esenler Mahallesi Bülent Dikmener Caddesi ile Adnan Menderes Caddesi kesişimindeki 11.700 metrekare alana yapılan Hoşgörü Parkı açılışı 1 Eylül Barış Gününde yapıldı. Hoşgörü Parkının açılışına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Alevi Bektaşı Derneği Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşları yöneticileri ve başkanları sendika şube başkanları, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“ANADOLU’NUN SEVGİDEN HOŞGÖRÜDEN YANA OLAN BİLGELERİNİN YAŞATILMASI BİZLERİ MUTLU ETTİ”
Hoşgörü Partkı’nın açılışı düzenlenen tören ile gerçekleşti. Esenler Mahallesinde bulunan Hoşgörü Parkının Açılış töreninde ilk olarak Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü personeli Peyzaj Yüksek Mimarı Tuğçe Çivelek açılışı yağılacak olan Hoşgörü parkı ile ilgili teknik detay bilgileri verdi. Peyzaj Yüksek Mimarı Tuğçe Çivelek’ in ardından kürsüye Alevi Bektaşı Derneği Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan geldi. Arslan yaptığı konuşmada Anadolunun bilge isimlerinin bir araya getirildiği bu parkın açılığının 1 Eylül Dünya barış gününe denk gelmesinin önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi. “ Çanakkale denince emperyalizme karşı mücadele verilen, bu toprakların düşman işgalinden kurtuluşu için mücadele eden dostlarımız aklımıza geliyor. Bu topraklarda açılışı yapılan Hoşgörü Parkında aynı zamanda Anadolu’nun bilge insanları Hacı Bekta-ı Veli’ler, Yunus Emre’ ler, Pir Sultan’ların yaşatılmasında emeği geçen başta Çanakkale belediyesi Başkanı Ülgür Gökhan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Alevi toplumumun bilge diye algıladığı, önder olarak kabul ettiği ve onların düsturlarını kendine yol gösterici olarak gördüğü hacı Bektaşların ve Pir Sultanların devamı olan bizler bu topraklarda hep barıştan yana olduk. Sevgiden hoşgörüden yana olduk. Bu topraklarda nice acılar yaşadık. katledildik sürgün edildik yok sayıldık görmemezlikten gelindik. Ama buna rahmen bu topraklarda bu düşünceyi yayan Hacı Bektaşların yolcuları, yol canları olarak bundan asla ödün vermedik. Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü, barış gününde bu topraklarda barışın tekrar filizlenmesi adına böyle bir Hoşgörü Parkının Anadolu’nun bilgelerinin, barıştan sevgiden hoşgörüden yana olan bilgelerinin rölyeflerinin yapılması ve parkın açılışının 1 Eylül Dünya Barış gününe denk gelmesi bizleri mutlu etti” dedi.
ÇANAKKALE’DEN “BARIŞ “DİYE HAYKIRIYORUZ
Alevi Bektaşı Derneği Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan’ın konuşmasının ardından kürsüye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan geldi. Bugünün 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu hatırlatan Gökhan konuşmasının başında “Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Barış gününüz kutlu olsun. Barışın ve Özgürlüklerin kenti Çanakkale için, ülkemiz için, dünya için, tüm insanlık içim çok önemli bir gün. Çünkü Çanakkale, Birlikte yaşamak, var olmak, var olanı bölüşmek için yani barış için biçilmiş kaftan. Bugün önemli park açılışımızda bir kez daha Çanakkale’de barış diye haykırıyoruz. Barışın etrafında kenetleniyoruz.” ifadelerine yer verdi.
HOŞGÖRÜ PARKI, YENİDEN HAYATA DÖNÜŞÜN SEMBOLU OLMUŞTUR
Gökhan, konuşmanın devamında açılışı yapılacak olan parkın yeniden hayata dönüşün sembolu olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “İçinde bulunduğumuz alan geçmişte kentimize Su deposu, yerel radyo istasyonu ve belediyemizin çeşitli birimlerine ev sahipliği yaparak hizmet vermiştir.bu alanda 2017 yılının sonunda yaşanan yangın’ın neden olduğu hasarı onarmak ve alanı rehabilite etmek için 2018 yılından itibaren çalışmalara başladık. Uzun uğraşlarımızın sonunda yangında zarar gören ağaçlarımızı tamamına yakınını kurtardık. Bu nedenle bu park yeniden hayata dönüşün sembolu olmuştur. Anadolu’nun kadim şahsiyetlerinin isimlerini yaşatmak için planladığımız projeye feyz oldu. Küllerinden yeniden doğan bu park, birbirinden derin değerlerin ismini ilelebet yaşatacak önemli bir yaşam alanına dönüşmüş oldu. Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür örgütü Unesco’ nun 2021 yılını, düşünce ve öğretileri ile asırlardır, sevgi, birlik, beraberlik, barış öğütleyen Hacı Bektaş-ı Veli’nin vefatının 750. Yılı olması sebebi ile “Hacı Bektaş Veli Yılı” Anadolu’nun barış ve sevgi şairi Yunus Emre’nin vefatının 700.yıldönümü anısına 2021 yılını “Yunus Emre Yılı” ilan etmesi nedeni ile bizde Anadolu’nun bilgelerine bir saygı duruşu yapmak ve tüm insanlığa malolmuş değerlerimizi tanıtmak adına onların yollarını aydınlatan “Hoşgörü” ismini parkımıza vermeyi uygun gördük. Bu ismin bizler için bir başka anlamı da Çanakkale’nin, mücadelenin, barışın, özgürlüklerim ve hoşgörünün kenti olmasıdır. Binlerce Mehmetçiyi ve farklı milletlere ait binlerce askeri aynı coğrafyada bağrına basıyor olmasıdır.”
“MÜCADELENİN, EMEĞİN, AZMİN BAŞARISINI BU ÜLKEDE YENİDEN SAĞLAYABİLİRİZ”
Gökhan, konuşmasının sonunda Hoşgörü Parkında rölyefler üzerinde yer alan bilgeler ile ilgili bilgilerde vererek “Yeniden Doğan Hoşgörü Parkı gibi mücadelenin, emeğin, azmin başarısını bu ülkede yeniden sağlayabiliriz.” dedi. Gökhan konuşmasını şu cümleler ile noktaladı. “Parkımızda rölyef alanlarımızda Anadolu coğrafyasının bilgelikleri tüm dünyaya nam salmış öğretileri tüm insanlığa mal olmuş kadim değerler yerlerini aldı. Parkımızın öncü şahsiyeti de tabi ki izinden yürümekten, açtığı yoldan ilerlemekten, önemini ve değerini yaşadıklarımız, gördüklerimiz, öğrendiklerimizle her geçen gün tekrar tekrar gördüğümüz Mustafa Kemal Atatürk’tür. Kimler var hoşgörü parkında “İyiyi ara, güzeli ara, doğruyu ara ama kusuru arama” diyen Mevlana Celalettin Rumi, “Vardığın yeri fark et, yediğin lokmayı hak et” diyen Hacı Bektaş-i Veli, “Edebim elvermez, edepsizlik edene, susmak en güzel cevap, edebi elden gidene” diyen Yunus Emre, “Bizde kibir yoktur dağ yürümezse abdal yürür” diyen Nasrettin Hoca, “hakikat bize insanları varlıklarına dillerine göre ayırmamızı değil birleştirmemizi buyurur” diyen Şeh Bedrettin, “Dönen dönsün, ben dönmem yolumdan “ diyen Pir Sultan Abdal, “Cehennem yerinde hiçbir ateş yoktur,herkes ateşini beraberinde götürür” diyen Karacaoğlan, “Benden selam olsun Bolu beyine “ diyen Köroğlu, “İnan sana değil kastım, cahille sohbeti kestim,” diğen Aşık Veysel” Kadın insandır, biz erkekler ise insanoğludur” diyen Neşat Ertaş “ Sırtımdan doyan doyana bunu gören yürek nasıl dayana yiğit muhtaç olmuş kuru soğana bilmem söylesem mi, söylemesem mi “ diyen Mahsuni Şerif, “Hakkımızda devlet etmiş fermanı, ferman padişahın dağlar bizimdir “ diyen Dadaloğlu ve “Yurtta Barış, Cihanda Barış” diyen Mustafa Kemal Atatürk burada. Rölyeflerde tekrar hayat bulan kadım değerlerimiz hikayelerini güzelce okumak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu hikayelerin on yıllar, yüz yıllar önce gösterdikleri cesaret ve bilgelik bugünde hala aydınlıkların anahtarıdır. Çok büyük bedeller uğruna doğru bildiklerimden vazgeçmeyen aydınlarımızın dik duruşları bugün bizlere örnek olmalıdır. Hikayelerini her okuduğumuzda umutla geleceğe bakmalı ve mücadelemizde daha kararlı olmalıyız. Yeniden Doğan Hoşgörü Parkı gibi mücadelenin, emeğin, azmin başarısını bu ülkede yeniden sağlayabiliriz.”
Konuşmaların ardından Başkan Gökhan Hoşgörü Parkının açılışını törene katılanlar ile birlikte kurdele keserek gerçekleştirdi. Açılışın ardından müzisyen Mustafa Özarslan açılışı yapılan Hoşgörü Parkı'nda konser verdi.
Ogün İNAL