Tarım ve Sanayi

İda’nın Genç Kadınları, Doğal Yöresel Ürünler Üretecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na (GMKA) sunularak başarılı olan “İda’nın Genç Kadınları Üretiyor” isimli proje için imzalar atıldı.

İmza töreni GMKA Çanakkale Yatırım Destek Ofisinde, Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, proje sorumluları ile GMKA uzmanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Bayramiç Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığının hazırlayıp sunduğu ve başarılı bulunan projede Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de ortak olarak yer alıyor.
 
 
Proje ile Bayramiç’te ve köylerinde yaşayan kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımını sağlamak, istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek amaçlanıyor. Kadınların kaliteli ve doğal yöresel ürünler üretimine yönelik eğitimler alması ile ürettikleri ürünlerin paketlenerek marka adı altında pazarlanmasına yönelik bir tesis kurulması hedefleniyor.
 
 Projenin kadınların toplumsal statüsünü güçlendirmek, gelir düzeylerini, yaşam memnuniyetlerini artırmak ve ilçede göçün azalmasına katkı sağlaması bekleniyor. Bayramiç ilçe merkezi ve köylerinde kadınların yetiştirip ürettiği yöresel ürünlerin (Bayramiç Elması, Bayramiç Beyazı, Kiraz, Hurma, Üzüm vb. ürünlerden meyveli turta ve pasta) üretilmesi ve işlenmesine yönelik dizaynı ile İDA efsanesinin izlerini taşıyacak olan kütüphane-kafe ve üretim tesisi kurulacak. Kütüphane kafe, Bayramiç Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından idare edilecek ve tesiste kadınlar çalıştırılacak. Tesis bünyesinde üretilen ürünlerin satış ve pazarlaması yapılacak. Tesis ilçe turizmine katkı sağlayacak.
 
EĞİTİMLER İLE KADINLARIN MESLEKİ BECERİLERİ ARTACAK, İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURULACAK
 
Tesiste işlenecek ürünlerin diğer yerel ürünlerin de üretim alanlarının geliştirilmesine, üretim miktarlarının artmasına yardımcı olması planlanıyor. Böylelikle ilçe merkezinde ve kırsalda yaşayan dezavantajlı kadınlara yönelik istihdam alanları oluşturulacak. Verilecek eğitimler ile bu kadınların mesleki bilgi ve beceri seviyeleri artacak. Proje sonucunda kadın istihdamının yanı sıra kadın üreticilerin sözleşmeli üretim konusunda bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesi mümkün olacak. Süresi 18 ay olarak belirlenen projede 1.588.943 TL. proje bütçesinin 1.288.943 TL.’si GMKA tarafından desteklenecek. (Kaynak: www.gmka.gov.tr)