Gündem

Tarım Fuarı 5’nci kez kapılarını açtı (VİDEO)

Bu yıl 5.'si düzenlenen Çanakkale Tarım Fuarı, Kepez Belediyesi Şehit Kıvanç Kaşıkçı Kapalı Pazar Yeri'nde düzenlenen törenle ile kapılarını ziyaretçilere açtı.

Bu yıl 5.'si düzenlenen Çanakkale Tarım Fuarı, Kepez Belediyesi Şehit Kıvanç Kaşıkçı Kapalı Pazar Yeri'nde düzenlenen törenle ile kapılarını ziyaretçilere açtı.
 
Açılış programına Çanakkale Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, davetliler, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
 
Fuarın açılış konuşan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, “Her canlının temel ihtiyacı beslenmedir. Canlılığını sürdürebilmesi için sağlıklı gıdaya ihtiyacımız her zaman vardır ve bu ihtiyaç daha da büyümektedir. Tarım çok önemli bir faktördür. Ulu önderimiz bu dönemi tam 100 yıl önce “milli ekonominin sebebi tarımdır” diyerek ifade etmiştir. Bu dünyadaki hızlı nüfus artığından bahsedecek olursak 1927 yılında Dünya nüfusu 2 milyar. 2020 yılında 7.79 milyar.2050 yılında ön görülen dünya nüfusu 9.7 milyar. Türkiye’ye bakacak olursak 1927 yılında Türkiye Cumhuriyetinin nüfusu 13 milyon 649 bin 2020 yılında 84 milyon 34 bin nüfusa ulaşıyoruz.2050 yılında da  89 milyon 175 bin olması öngörülüyor. Bu demek oluyor ki tarım arzının ne kadar ihtiyaç olduğunu, ne kadar önemli olduğunu, hayatı mızı devam ettire bilmemiz için tarıma olan ihtiyacımızın ne kadar büyük olduğunu hep be3eaber anlamamız ve bilmemiz gerekir. Doğru tarımı yapabilmemiz en kıymetli olandır. Bizim gerek hükümet olarak, gerekse yerel yönetimler olarak doğru tarımı ve gerekli destekleri sunmamızın  kesinlikle ve kesinlikle şart olduğunu hepimiz bilmemiz gerekiyor. Söyle baktığımızda Türkiye’ye ilk traktör 1955 yılında girmiş. 1956 yılında Türkiye’deki ilk traktör fabrikası kuruluyor. Çanakkale’ye de ilk traktör 1960’ların başında giriyor. 1960’ lardan itibaren ülkemiz tarımdaki gelişmeler ile bu günlere geliniyor. Özetle dünya nüfusunun hızla arttığı bir dönemde tarıma olan  destek ve yatırımların hızla arttırılmasının önemini biz yerel yönetimler gerekse Cumhuriyet Halk Partisi olarak parti politikaları olarak her zaman kamuoyu ile paylaşıp tarımın desteklenmesini ne kadar kıymetli olduğunun paylaşıyorlar. Burada da Kepez belediyesi olarak, göreve gelmemizin 3. Yılını geçirdik.  1 yıl Pandemi nedeni ile gerçekleştiremediğimiz bir tarım fuarımız var. Tarım fuarlarının Kepez’de yapılmasını sağlayarak bölge çiftçisine, bölge tarımına katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bölge çiftçimizde bu fuardan faydalanıp kendilerini tarım makine ve aletleri ile gelişen tarıma ayak uydururlar.  Böylece de tarımsal alanda verim arttırılarak hem kendi ekonomilerine hem de Türkiye ekonomisine katkı sunarlar. Bu arada Kepez’ de sadece tarım fuarı yapılmıyor. Kitap fuarı da gerçekleştiriyor. Tüm fuarlar çok kıymetlidir.  Ülke insanının bilinçlenmesi ve aydınlanmasına ihtiyacımız var. Bu aydınlanma ile ilgili Kepez Belediyesi olarak her tülü görev ve sorumluluğu almanın da mutluluğunu yaşıyorum. Fuarımıza karılım sağlayan tüm firmalara da teşekkür ediyorum” dedi.
 
Daha sonra kürsüye gelen Çanakkale Belediye Başkan Vekili Mutluay, fuarın başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulunarak; “Yaşadığımız bölge, coğrafya adeta bir yeryüzü cenneti. Yüzlerce bitkinin tarımının yapıldığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Hayvansal üretim açısından da büyük bir üretime sahibiz. Yalnızca miktar olarak değil, kalite olarak da dünyanın en iyi hayvansal ürünlerini üretiyoruz. Tabi son yıllarda uygulanan tarım politikaları ile tarımsal üretimlerdeki girdilerin artması ve pazardaki fiyat istikrarsızlığı, tarımsal üretimde büyük kayıplara ve gerilemelere neden oluyor” diye konuştu.
 
Pandemi döneminde tarımın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını ifade eden Mutluay; “Bu salgın hastalık dönemi tarımın ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Pandemi döneminin başlaması ile birlikte hiçbirimiz elektronik eşya satan mağazalara koşmadık. İnsanlar marketlere akın etti ve rafları boşalttı. Tarımsal üretim için dünya kaynakları gerçekten azalıyor. Toprak ve su kaynakları küresel ısınma nedeni ile ciddi oranda tehlike altına giriyor. Ama biz yine de şanslıyız. Gerçekten 7 bölgede her mevsimi ayrı ayrı yaşayan bir ülkede yaşıyoruz. Bu potansiyelimizi değerlendirmek zorundayız” dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından yaptıkları başarılı tarımsal üretimle öne çıkan üreticilere başarı sertifikası ve hediye takdiminde bulunuldu. Açılış töreni, katılımcıların fuar alanındaki stantları gezmeleri ile sona erdi. 5’nci Çanakkale Tarım Fuarı'nda Çanakkale Belediyesi de ürettiği yerel tarımsal üretimlerle yerini aldı. Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığı tarafından üretilen yerel ve atalık tohumlar ile S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ile S.S. Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin ürünleri Çanakkale Belediyesi standında fuar katılımcılarına sunuldu. 
 
Haber Merkezi