Ata yaptığı değerlendirmede, “Hayallerinizin peşinde koştuğunuz ve bu maratonda üniversite kazanarak ciddi yol kat ettiğiniz bu durumda yarışmayı pes ederek bırakmak yerine hayatınızı ve ülkemizi kurtarmak için mücadeleye devam etmeli ve sonuna kadar başaracağınıza inanmalısınız” dedi.
Pandemi dönemi yasakları, artan enflasyon sonucu gelişen ekonomik kaygılar ve bunların üzerine sınav stresi yaşayan gençler üniversiteye adapte olma sürecinden geçerken yaşadıkları sıkıntıları hakkında değerlendirme ve önerilerde bulunan Uzman Psikolog Yağız Ata, sözlerine şöyle devam etti; “Şimdi sizleri bekleyen psikolojik zorluklarla ve bu zorluklarla ilgili nasıl baş edebileceksiniz bu konularda bilgilendireceğim. Ülkemizde 2 yıldır kendini gösteren ciddi bir ekonomik kriz mevcut. Çanakkale 18 Mart Üniversitesini kazanan ve Türkiye’nin dört bir yanından şehrimize okumak için yeni gelecek olan gençler, öncelikle ilk yapacağınız iş; geleceğiniz şehir olan Çanakkale’yi tanımak ve araştırmak. Çanakkale’nin kültür yapısını öğrenmek, ekonomik seviyesini bilmek sizin şehre olan uyumunuzu kolaylaştıracaktır. Daha sonra okul, okul ortamı, insanları ve sosyal çevrelerini henüz bilmediğiniz için belirsizlikten endişe duyabilirsiniz. Okulu tanımak, araştırmak, okul çevresine bakmak, ulaşım güzergâhlarını öğrenmek, kalabilecekleri yerlerin önceden belirlenmesi işlerinizi kolaylaştıracaktır. Eskiden bu işler daha zordu ama şimdi daha kolay. Sosyal medya grupları var, okul tanıtımları yapılıyor, gençler birbirlerini çok hızlı takip edebiliyorlar. Burada kendilerinin çabası işe yarayacaktır. Ortamı tanımaya çalışmak sizin içinizdeki belirsizliği ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı.
Deneyimlerin insan üzerinde gerginlik yaratabileceğini hatırlatan Ata, “Gerginlikle mücadele edin sevgili gençler… Yeni ortamların, insanların ve deneyimlerin kişi üzerinde muhakkak gerginlik yaratabilecektir, uyum sorunu yaşayacak, çevre edinmede zorlanacaksınız. Bunu tümüyle olumsuz kabul edip geri çekilmektense bekleyip ilişkileri sürdürmek işi kolaylaştıracaktır. Başımıza zorlayıcı bir olay geldiğinde öz gücümüzü ortaya koyabilmemiz ve mücadele etmemiz lazım. Tüm bunlara rağmen iletişimde problem yaşıyorsak o zaman bir destek arayışı işi kolaylaştırabilir” dedi.
Güven kırılmasına değinen Ata, “Hem ekonomik sebeplerden hem de dış dünyanın beklentisinden üniversite okurken negatif etkileneceksiniz, bunu sizi rahatsız eden konulara daha az kulak vererek azaltabilirsiniz. Bir gencin özgüvenini tamamen kazanması için kendini tanıması gerekir. Güven kırılması nerede başlamış, hangi olaylarda ortaya çıkmış bunu bilmek gerekiyor. Kendi kırıldığı yerle, başkalarının bunu nasıl düşündüğüyle uğraşmaktan vazgeçmek gerekiyor. Sık sık onay almaya çalışmak, başkalarının beğenisine sunmak ve potansiyelimizi göstermemek konusunda burada bir çelişki yaratıyor. Kısacası kişinin kendi potansiyeli ile dış dünyanın beklentileri arasında oluşan dengesizlik onun özgüven problemleri yaşamasına neden oluyor. Kendi potansiyelimizi yükseltmek, dış dünyanın beklentilerine biraz daha az kulak vermek işi kolaylaştıracaktır. Kısaca sevgili gençler hayallerinizin peşinde koştuğunuz ve bu maratonda üniversite kazanarak ciddi yol kat ettiğiniz bu durumda yarışmayı pes ederek bırakmak yerine hayatınızı ve ülkemizi kurtarmak için mücadeleye devam etmeli ve sonuna kadar başaracağınıza inanmalısınız. Aynı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabe de size inandığı gibi’’ diye konuştu.
Hasan Sami Er