“Küresel, ulusal ve yöresel sponsorlar arıyoruz”
Kentin önde gelen birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve odası Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile bir araya gelerek iptal edilen düşmeyen 56. Uluslararası Troia Festivali ‘nin yapılması için fikir alışverişinde bulundu.
Gerçekleştirilen toplantının hemen arkasından basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Gökhan festivalin Eylül Ayı’nın ilk haftasında yapılabilmesi için çalışmaya başladıklarını kaydetti.
“ BÜLENT TURAN İRADESİNİ ORTAYA KOYDU”
Başkan Gökhan Ankara ziyaretinde AK Parti Grup Başkan Vekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile bu konuda görüştüklerini de ifade ederek, “Ben Ankara’ya gittiğimde konuyu Sayın Bülent Turan açtı, Festival iptal oldu, bunu yapalım, İl Özel İdare, GESTAŞ ve bazı kurumlardan destek isteyelim’ dedi. Sivil toplum kuruluşları basına, bu konu üzerine destek görüşlerini bildirmişler. Bu noktada araştıracağız soruşturacağız bakacağız bakalım, kim ne kadar destek veriyor? Belki de olmayacak iyi niyet olabilir ama bazen pratiğe dökemiyorlar. Bülent Turan bir irade ortaya koydu. Muhtemelen o iradesini kullanacaktır diye düşünüyorum ama benim bir talebim olmadı yani şu anda bir şey söylememiz yanlış olur, ama yeniden toplanılır ve bundan sonra hızlanır” dedi.
TROİA FESTİVALİ DAHA PROFESYONEL HALE GELECEK
Sivil toplum kuruluşlarının çabasına teşekkür ederek söze devam eden Başkan Gökhan, “Bu toplantının şöyle bir iyi tarafı oldu. Festivali yeniden değerlendirme konusu ortaya çıktı. Buna ben de katılıyorum, ben de düşünüyorum. Yani bu festivali bir daha değerlendirmemiz ve daha bir kurumsal hale getirilmesi lazım. Sadece belediyenin sırtında, belediyenin planladığı değil. Çanakkale halkının kurumlarının da sahiplendiği ve karar verdiği bir mekanizma haline getirmemiz lazım. Bu birlikteliği sağlayabilirsek, sponsor desteği de alabiliriz. Bu noktada çok çeşitli hareket kabiliyetimiz olur. İçeriği değişebilir, gelir de elde edilebilir. Profesyonel planlama gerekiyor artık festival yapılacaksa biraz profesyonelleşmek lazım. Kısa vadeli festivale bakacağız, yapacağız festivali demek yanlış olur şimdi, araştıracağız, bakacağız olmayabilir ama en azından önümüzde ki süreçteki festivallerle ilgili bir adım atmış oldu” diye konuştu.
Başkan Gökhan festival konusunda akıllarda kalan tüm sorulara şu cevapları verdi:
FESTİVAL EKONOMİK KRİZ NEDENİ İLE İPTAL EDİLDİ
56. Troia Festivali’ni belediyemizin kaynak sıkıntısı dolayısıyla yapmama kararı almış idik. Bu kararın değerlendirilmesi noktasında böyle bir toplantı düzenledik. Çünkü sonuçta festivalin sadece bizi değil ama esnafın ve turizmcilerin etkileyen bir etkinlik. Dolayısıyla bu noktada daha önce mecliste bunu konuşmuştuk. Troia Festivali’mizi bu ekonomik sıkıntıdan dolayı yapamayacağımızı, belediye bütçesini kaynaklarının bayağı bir düştüğünü, ruhsatların imardan gelen gelirlerin düştüğünü, vatandaşın ödeme zorluğu içerisinde olduğu için belediyeye olan borçlarındaki ödemelerdeki sıkıntılardan dolayı ve Ankara’dan gelen vergilerden kesilen payların düşmüş olması dolayısıyla, iller bankası paylarının da düşmüş olması dolayısıyla bu festivalin bütçesini karşılayamayacağımız noktasında bu yıl yapmamaya karar vermiştik.
“SEMBOLİK BİR FESTİVAL İÇİN ÇIKIŞ YOLLARI ARAYACAĞIZ”
Ankara’ya ziyaretimizde Çanakkale Ak Parti Milletvekili Bülent Turan, festivalin bir biçimde İl Özel İdare’nin, GESTAŞ’ın ve diğer kurumların sponsorluğuyla olabileceği, yapılması gerektiğini söyledi. Ben de inceleyelim, bakalım, olabiliyorsa yapalım dedik. Şimdi onunla ilgili bir toplantı düzenledik. Ne yapalım, nasıl olabilir diye. Bu konuda bir çalışma yapacağız. Festivalin tarihi konusunda daha ileri bir tarihte yapılması konusunda bir fikir ortaya çıktı. Yani Ağustos ayında değil ama Eylül ayı içerisinde yapılabilmesinin daha uygun olacağı konusunda bir düşünce ortaya çıktı. Bu festival konseptini festivalin içeriğini ve sponsorluk konularını yeniden değerlendirilmesi için bir çalışma yapılması kararı çıktı. Yani bu festivali sadece belediyenin yaptığı bir festival değil. Ama aynı zamanda bir vakfın veya özel bir oluşumun üstlendiği ama belediyenin de içinde bulunduğu alanda yine sürdürülebilir olması için çünkü bu sıkıntıların seneye de devam etmeyeceğini kimse garanti edemez ama bir güçlü sponsorlar desteği alınabilirse ve bu da daha da kurumsal hale gelirse bunun daha iyi olacağı konusunda görüş ortaya çıktı. Küçük bir komisyon kurarak özellikle turizmciler, üniversitenin turizm bölümü ve diğer ilgili STK’lar olmak üzere bir çalışma yapacağız. Ama bu önümüzdeki yıllarla ilgili bir çalışma ve bu yılla ilgili de bir yeniden arayışımız olacak. Ne yapabiliriz, en azından sembolik olarak hiç yapmamış olmaktan acaba daha sembolik bir şey yapabilir miyiz noktasında bir arayışımız olacak.
“FESTİVAL SADECE ÇANAKKALE BELEDİYESİ’NİN OLMAYACAK”
Toplantımızda Çanakkale Ticaret Borsası, ÇASİAD vardı. Onlar olabildiğince bütçeleri doğrultusunda destek olabileceklerini söylediler. Diğerleri de kendi iş alanlarında otelciler de diğer esnaf da kendi alanlarındaki noktalarda destek olabileceklerini söylediler. Dolayısıyla bunun bir arayışına bakacağız. Ne yapabiliriz? Zamanla tabii iptaller yapmak biliyorsunuz. Böyle bir olay varsa bunu gerçekleştirebilir miyiz? Bakacağız, inceleyeceğiz. Dolayısıyla bu toplantı bana göre verimli bir toplantı oldu. En azından gelecekle ilgili kısmı bence çok daha önemli. Bu sene olur olmaz ona bakacağız ama esas festivalin ileriki yıllarda da sekteye uğramaması için ana sponsorlar kanalıyla bir de hep birlikte sadece belediyenin Kültür İşleri’nin değil, Çanakkale’nin konuyla ilgili oluşumlarının da, kurumlarının da işin içinde olduğu sürece evrilmesi için çaba gösterilecektir. Bu toplantının sonucu bu, bunu sizinle paylaşmak istedim.
“FESTİVALİ YAPMAK İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”
Yapmak için gayret edeceğiz. Şimdi tabii yeniden organize olmamız lazım. Ama tabii ilgili birimlerle sponsorluk anlamında da taleplerimize verilecek cevaplara bağlı. Biz de gerekli katkıyı veririz ama onun dışında gerekli olan katkıları sağlamak zorundayız. Festivalde işler peşin para çalışıyor. Dolayısıyla otel paraları falan bu paraları hemen vermemiz lazım. Dolayısıyla sıkıntımız o doğal olarak yoksa 5-6 aya yayabilsek ödemeleri yani ihalelerde olduğu gibi biraz daha kolay ama bunu vermek noktasında sıkıntımız orada. Onun için biz sponsorlarımızdan eğer kaynak alabilirsek daha önceden bu kaynağı almamız lazım. Yani hele sen bir yap, sonra biz bunu bu kadar öderiz noktasında olmaz. Çünkü dediğim gibi o sanatçı bölümü mutlaka parayı peşin istiyor. Bu işin usulü bu yani yapacak bir şey yok. Başka bir konu var, onu da bize gelen sanatçılar mesela Çanakkale’ye gelen sanatçıların bir bölümü her festivale gitmiyor, çıkmıyor. İkincisi yinede bunların menajerleri bizim itibarımızı bildiği için, mali anlamda bir itibarımız olduğu için başka yerlerin fiyatlarının da altında biz sanatçı getirebiliyoruz. Bir sanatçı bir yerde 5 liraya çıkıyorsa bizde 4,5 liraya çıkıyor gibi, öyle avantajlarımızda var ama maalesef para peşin kırmızı meşin olduğu için kaynak konusu önemli bir konu.
“ARTIK FESTİVAL HALK BAHÇESİNDE OLMAZ”
Bülent Turan iradesini kullanacaktır diye düşünüyorum ama benim bir talebim olmadı. Şu anda bir şey söylememiz yanlış olur ama yeniden toplanılır ve bundan sonra hızlanır biraz iş. Festivalin Halk Bahçesinde olma gibi bir durumu yok. Halk Bahçesinin düzeni itibariyle de yok. O zaman küçüktü orada oluyordu. Çimenlik Kalesi de yoktu, Özgürlük Parkı yoktu. Halk Bahçesini bir öneri olarak arkadaşımız söyledi. Orada belki satış noktaları oluşturulabilir ama o yetişmez.”
İLGİLİ KURUMLARDAN DESTEK BEKLENİYOR
Bir para konuşulmadı sadece festivalle ilgili yapılıp yapılmamasıyla ilgili görüşler alındı. Biz zaten belli bir bütçemiz olacak, hemen bir planlama yapılacak. Biz ne kadar katkıda bulunabiliriz, onun dışında da ne kadar destekleneceğiz? Bunlar ortaya çıktığında bunları zaten ilgili kurumlardan istirham edeceğiz, rica edeceğiz, destek isteyeceğiz.
“KÜRESEL OLUR, YÖRESEL OLUR SPONSORLAR ARIYORUZ”
Küresel olur, yöresel olur sponsorlar arıyoruz. Mühim olan burada bu festivalin sürdürülebilir olması, sponsordan önce içeriğinin ne olacağının tespit edilmesi lazım. Biraz farklılaştırmak lazım daha farklı bir noktaya getirmek lazım. Maliyetler artıyor eskiden yapıyorduk ama geçen yıldan itibaren maliyetler o kadar arttı ki ve belediyenin gelirleri o kadar düştü ki yapamaz hale geldik yani belediyenin başka yapacağı işlere o kaynağı aktarmamız gerekiyor. Bu işlerle ilgili de kaynağımız yetmiyor. Belediyenin asli görevlerini yapacak konular var. Onlara bu kaynakların aktarılması gerekiyor mesela geçim sıkıntısı çeken, desteğe ihtiyacı olan insan sayısı artıyor. Bu kaynağı buralara ayırmamız lazım. Burslarımız var mesela burslarımızı arttırmamız lazım. Öğrencilerin okuma sıkıntıları hat safhaya geldi. Hepsini alt alta koyduğumuz zaman 1,5 milyonu da geçiyor tabiî ki de ama en azından bu konuda yani yapalım efendim festivalimizi sekteye uğratmayalım. Mücbir sebep diye bir kavram var biliyorsunuz. Ön görülemeyen sebepler oluyor, nitekim 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu yıl da festivali yapmamıştık. Ortalık toz duman sen 10-15 gün sonra festival yapıyorsun yani bu olmaz. Şuan Çanakkale esnafında altında ekonomik sıkıntı varken yani bunu yapmamız olmazdı. Çünkü bu yatırım değil, bu yatırımdır bundan gelir elde edilecektir, sürekli insanlara yararı olacaktır yapılır ama bu bir dönem yapılıyor parayı harcıyorsun ve bitiyor. Bölüşülürse festivali yapmış oluruz. Bunu bölüşmemiz lazım.
Dilek Akşen