“BİLİMİN IŞIĞINDA İLERLİYORUZ"
Double Tree by Hilton Otel'de 24 Eylül Cumartesi günü düzenlenen buluşmaya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Bandırma Belediye Başkan Vekili Mesut Özdemir, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası Çanakkale Şube Başkanı Sevil Ural, Çanakkale ve Bandırma Mimarlar Odası üyeleri ve davetliler katıldı. Açılış konuşmaları ile başlayan programda söz alan Başkan Gökhan, Mimarlar Odası tarafından düzenlenen buluşmanın ilkinin Çanakkale'de düzenlenmesi nedeni ile duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında; “Yüz yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, bağımsız ve özgür geleceğe inanmış halkın, destanlaşmış mücadelesi Cumhuriyet ile taçlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ikinci yüzyılına doğru ilerlerken; ülkemizin tarihi, doğal kültürel ve mimari miraslarının sorunlarını merkeze alan yeni bir yaklaşım oluşturulmalıdır. Plansız, çarpık ve kimliksiz yapılaşmayı meşrulaştırarak, kültürel değerlerimiz özünden uzaklaştırılmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor koşullar altında, Çanakkale Belediyesi olarak, nitelikli mimari arayışla kamusal alanda yapacağımız düzenlemeleri yarışma projeleri ile belirleyerek, seçici kurullarda katılımcı anlayışla akademi ve mimarlar odası ile iş birliği halinde süreçler yürütülmektedir. İnsanlığın ortak birikimi olan bu coğrafya üzerine koyacağımız her taşın ağır sorumluluğunun farkında olarak, bu özel alanda yapılan kamusal düzenlemelerde her zaman bilimin ışığında ilerlemekteyiz” dedi.
“ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRİYORUZ"
Kentlerin planlanmasında geleceğin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gökhan; “Toplum olarak küresel krizler ile mücadele ederken bir taraftan da geleceği düşünmek zorundayız. Gelecek yıllarda etkisini derinden hissedeceğimiz, iklim sorunlarını önemseyerek yarışma ile belirlediğimiz ve yapımı devam eden Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Bina'mız ile 2023'e Cumhuriyetimizin ilk yüzyılına bu kentin mevcut değerlerine çağa yakışır şekilde bir yenisini eklemenin gururu ile hazırlanmaktayız. Kentimizin bulunduğu coğrafyanın en büyük doğal enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisini de projelerimiz arasına alarak kent çevresinde yaptığımız şebeke bağlantılı güneş enerji santralleri ile çevreye karşı üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekteyiz” dedi.
"KENT SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE KATKIDA BULUBNMAK İSTEYEN HERKESLE İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ"
Konuşmasında Çanakkale Belediyesi'nin çalışmalarına da değinen Başkan Gökhan; “Çanakkale kent merkezi katılımcı yöntemlerle sürdürdüğü koruma ve planlama çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütmektedir. Saat Kulesi restorasyonu, Cumhuriyet Meydanı ve çevresi düzenlemesi projelerinde tasarım süreçlerini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile hareket ederek yürütüp, kentimizin simge alanlarını geleceğe taşıyacak uygulama çalışmaları yapmaktayız. Kamu yönetimi olarak katılımcı anlayışla Cumhuriyetin gelecek olan 2. Yüzyılında da kentimizin tarihi, doğa, kültürel ve mimari miraslarını bilimin ışığında korumaya devam edeceğiz. Kent sorunlarına fikir ve önerileri ile çözüme katkıda bulunmak isteyen herkes ile her zaman iş birliğine açığız. Sit alanı başta olmak üzere, kentin bütünündeki meydan ve sokaklar, insan öncelikli işlevlerle ve yayalaştırmalarla kentsel tas arım çalışmalarımız devam etmektedir. Bu bağlamda ilki Biga Yarımadası ve çevresinin geleceğinin değerlendirilebilmesi ve sorunlara karşı ortak çözümler üretilebilmesi hedefiyle Çanakkale'den başlayan “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Doğru: Biga Yarımadası Buluşmasını” çok önemsiyor, kıymetli bilim insanlarınca yapılacak değerlendirmelerin çıktılarının, mimarlığın ve kentlerimizin geleceğine değer katmasını temenni ediyorum” dedi.
Program, açılış konuşmalarının ardından kentsel mimariye ilişkin çeşitli başlıklarda düzenlenen oturumlar ile gün boyu devam etti.
Haber Merkezi