Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce yapılan rehabilitasyon uygulama proje sahasında mevcut sağlıklı Saçlı Meşe (Quercus cerris ) ve Macar Meşesi (Quercus frainetto) gibi fertlerinin korunarak gelişiminin sağlanması, dejenere olanların canlandırma kesimleri ile sağlık fertlere dönüşmesi ve gerekli görülen yerlere ağaçlandırma çalışmaları ile kısa sürede ve ekonomik şekilde verimli ormana dönüştürülerek memleket ekonomisine katkı sağlaması hedeflenerek yapılacak çalışmalar ile yerel halka az da olsa istihdam alanı yaratılması amaçlandı.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Rehabilitasyon sahaları içerisinde yapraklı türler korunarak boşluklara ekim, dikim, aşılama, budama, koruma gibi sahaya uygun teknikler kullanılmaktadır. Dikim yapılırken özellikle yöre halkının faydalanmasına yönelik türler kullanılarak ekonomik olarak destek olunması da amaçlanmaktadır. Bu şekilde ekosistemin verim gücünden ve mevcut biyolojik birikimden yararlanılarak, bozuk orman alanları, daha kısa sürede ve ekonomik şekilde, tesis amacına uygun fonksiyonları gerçekleştirebilecek kuruluşta ormanlara dönüştürülecektir. Yapılacak çalışmalarla kurulacak ormanların fonksiyonel özelliklerinin ortaya çıkmasıyla birlikte parasal değeri ölçülemeyen bir fayda yaratılacaktır. Orman yangınlarına karşı hassasiyeti yüksek olan bölgemizde mevcut yapraklı türler korunarak hem oluşabilecek yangına karşı direnci arttırmak, yangın emniyet yolu ve şeritleri planlayarak mücadele zonları oluşturmak amaçlanmıştır” denildi.
MADEN SAHASI REHABİLİTASYONU
Maden sahalarında da rehabilitasyonu çalışmaları olduğu bilgisine yer verilen açıklama şöyle sürdü: “Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak rehabilitasyon ve maden sahası rehabilitasyonu çalışmaları yapılmakta olup, son 15 yılda toplam 1249 dekar alanda maden sahası rehabilitasyonu, 1.362.560 dekar alanda ise rehabilitasyon çalışması yapılmıştır. Bu sahalarda halen bakım çalışmaları yapılarak verimli ormanlara dönüşümü sağlanmaktadır. 2016 yılından itibaren 2019 yılı sonu itibari ile toplam 281 dekar alanda maden sahası rehabilitasyon alanı ve 155.785 dekar alanda bozuk orman alanı rehabilite edilmektedir. Maden sahalarında madencilik faaliyetlerinin sona ermesiyle bu sahalar rehabilite edilerek, yeniden ormana dönüşmesi sağlanmaktadır. Ormanlar yenilenebilir doğal kaynaklardandır. Geçmişte yangın görmüş, madencilik faaliyeti yapılmış ve değişik nedenlerle tahrip edilmiş ormanlar rehabilite edilerek yeniden verimli ormana dönüştürülmüştür