Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü lise ve ortaokullara yazı göndererek, Çanakkale İlim Yayma Cemiyeti’nin, spor ve sanatın bazı kolları ile birlikte, Kuran-ı Kerim, ilmihal, adap sohbetleri gibi konuları da bünyesinde barındıran “Marifet Okulu Eğitimi Programı” kapsamında okullarda faaliyet göstermesine izin vermesi tepkilere neden oldu. Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş “bu nasıl ‘’marifet’’ başlığı ile yaptığı yazılı açıklamada, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, lise ve ortaokullara yazı göndererek, Çanakkale İlim Yayma Cemiyeti’nin “Marifet Okulu Eğitimi Programı” kapsamında okullarda faaliyet göstermesine izin vermesine tepki gösterdi.
Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü lise ve ortaokullara yazı göndererek, Çanakkale İlim Yayma Cemiyeti’nin ,spor ve sanatın bazı kolları ile birlikte, Kuran-ı Kerim, ilmihal, adap sohbetleri gibi konuları da bünyesinde barındıran “Marifet Okulu Eğitimi Programı” kapsamında okullarda faaliyet göstermesine izin vermesi tepkilere neden oldu.
Spor ve sanatın bazı kolları ile birlikte, Kuran-ı Kerim, ilmihal, adap sohbetleri gibi konuları da bünyesinde barındıran Marifet Okulu 6. ve 7. Sınıf öğrencisi kız ve erkek öğrencilere yönelik 9-12 kişilik gruplar halinde, 22 Ekim’den itibaren, 25 hafta sürecek, bir eğitim çalışmasına hazırlanıyor. Cemiyet, bu yolla, ortaokul öğrencilerinin manevi ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş “bu nasıl ‘’marifet’’ başlığı ile yaptığı yazılı açıklamada, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, lise ve ortaokullara yazı göndererek, Çanakkale İlim Yayma Cemiyeti’nin “Marifet Okulu Eğitimi Programı” kapsamında okullarda faaliyet göstermesine izin vermesine tepki gösterdi.
Ders içi sunumların ve okullara asılacak afişlerin içeriğinin ne olduğunu da soran Demirbaş, “Okullarda ders saatlerinde ders işlemek yerine zamanın ve ortamın özellikle öğrencilerin öğretmen dışındaki kişilere bırakılması çok büyük bir hatadır. Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’nün vermiş olduğu izindeki ‘’Sınıf içi sunumları yapılması’’ izni telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır. Acilen bu yanlışlıktan dönülmeli ve eğitim öğretim faaliyetleri sadece öğretmenlere bırakılmalıdır” dedi.
Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullara göndermiş olduğu yazıda Çanakkale İlim Yayma Cemiyeti’nin Marifet Okulu Eğitimi programı’nın tüm ortaokul ve liselerde faaliyet göstermesi için izin istemiştir. Okullarımız, bu tip organizasyonlar için kargo şirketi gibi algılanmakta ve taşeron bir pozisyona sokulmaktadır. Eğitim Öğretim faaliyetlerinin kapsamı içeriği bir plan dâhilinde yürütülür. Anlıyoruz zihniyetinizin yansımalarına tüm kapıları açıyorsunuz. İlim Yayma Cemiyeti’nin Marifet Okulu Eğitim Programı’nın içeriği kapsamı uygunluğu eğitimi verecek kişilerin kılık kıyafeti, öğrencilerin bu faaliyetleri hangi psikoloji ile takip edilebilecekleri düşünülmekte midir? Okulların panolarına ya da bahçe duvarlarına yürütülecek projenin afiş ya da pankartlarının asılması ile ilgili verilecek bir karar sizleri tatmin etmiyor mu? Sınıf içi program sunumlarında yapılmasına nasıl izin veriyorsunuz? Bu sunumları yapacak kişilerin öğretmenlik formasyonları var mı? Bu sunumlar neler? İçeriği çocuklarımızın yaşı ve seviyelerine uygun mu? Neden kontrol edilmiyor? Okullarımızın sınıflarında öğrencilerimiz MEB’in programlarını ve derslerini görmüyor mu? Mesela bu hangi amaca hizmet ettiğini bilmediğimiz sunumu sınıf içinde yine hangi amaca hizmet ettiğini bilmediğimiz kişiler Matematik, Türkçe, Fen Bilgileri derslerinden çalarak vermeyecekler mi? Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü her kurum kuruluş ya da organizasyondan gelen eğitim programlarına bu kadar ucu açık bir yetkiyle izin veriyor mu? Öğrencilerimizi, okul müdürlerimizi içeriği belirsiz bu programlara neden maruz bırakıyorsunuz? Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İlim Yayma Cemiyetine vermiş olduğu izinde özellikle ‘’Sınıf içi program sunumu’’ yapılması yetkisi tüm eğitim camiasını olumsuz süreçlere sürükleyebilir. Okullarda ders saatlerinde ders işlemek yerine zamanın ve ortamın özellikle öğrencilerin öğretmen dışındaki kişilere bırakılması çok büyük bir hatadır. Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’nün vermiş olduğu izindeki ‘’Sınıf içi sunumları yapılması’’ izni telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır. Acilen bu yanlışlıktan dönülmeli ve eğitim öğretim faaliyetleri sadece öğretmenlere bırakılmalıdır.”
Dilek Akşen