İlçe - Belde

Üreticiler 33 Yıl Sonra Şenlikte Buluştu

Çanakkale’de tarımın merkezi olan ilçelerin başında gelen Ayvacık’ın Tuzla ilçesinde, ilki 33 yıl önce gerçekleştirilen Hasat Sonu Şenliği’nin ikincisi düzenlendi. Üreticiler arasında en güzel domates, en güzel Makedon biber ve taze fasulye yarışmaları düzenlendi.

Çanakkale’de sebze üretiminin kalesi olan ve sezonda 6 bin ton taze fasulye, 6-7 bin ton domates üretilen Ayvacık’ın Tuzla ilçesinde, ilki 33 yıl önce gerçekleştirilen Hasat Sonu Şenliği’nin ikincisi düzenlendi. Üreticiler arasında en güzel domates, en güzel Makedon biber ve taze fasulye yarışmaları düzenlendi.
Düzenlenen hasat sonu festivaline Ayvacık Kaymakamı İlker Eker, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Ekici, Ayvacık İlçe Jandarma Komutanı Eren Arslantaş, Ayvacık İlçe Emniyet Amiri Mustafa Koç, Ayvacık Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hasan Fehmi Arıkan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Ünal Atıcı, köy muhtarları, çiftçiler ve köy halkı katıldı.

“KÖYÜMÜZDE SEZONDA 6 BİN TON TAZE FASULYE, SEZONDA YİNE 6-7 BİN TON DOMATES ÜRETİCİLİĞİ YAPILIYOR”
Tuzla Köyü Muhtarı Necdi Ceylan yaptığı konuşmada, “33 yıl aranın ardından köyümüz bir festivale ev sahipliği yapıyor. Köyümüz sebze yetiştiriciliği ile ünlü bir yerdir. Köyümüzde sezonda 6 bin ton taze fasulye, sezonda yine 6-7 bin ton domates üreticiliği yapılıyor. Bu ürünler İstanbul başta olmak üzere Körfez bölgesine, Trakya bölgesine, Bursa bölgesine ve Marmara bölgesine gidiyor. Bu yıl ayrıca turşu biberimizi üretmeye başladık. Onu da yurt dışına ihraç ediyoruz. Biz bu yıl bu festival kapsamında üreticilerimizle birlik ve beraberlik içerisinde olmayı istedik. Bu tür organizasyonlar için geri kalmış bir bölgeyiz. Olumsuz hava şartlarına rağmen bu festivalimizi yapıyoruz. Festivalimize bu olumsuz hava şartlarına rağmen katılan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Biz sebze üretiminde Türkiye’nin sayılı merkezlerinden biri olmaya adayız. Burada yetiştirdiğimiz ürünleri tüm Türkiye’ye göstermek istiyoruz. Tuzla sebze yetiştiriciliğinin başkentidir. Bu tür organizasyonları önümüzdeki yıllarda da düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.

KAYMAKAM EKER, “TÜM ÇİFTÇİLERİMİZE ÜRETİME KATKIDA BULUNDUKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Ayvacık Kaymakamı İlker Eker ise, “Bu tür festivallerin amacı bu bölgede yetiştirilen ürünlere katma değer kazandırmak, çiftçilerimizi bir araya getirmektir. İnşallah bundan sonra bu tür festivaller düzenlenir. Hasat şenliğimiz hayırlara vesile olur. Çiftçilerimiz ülkemizde çok önemli bir yere sahiptir. Büyük emek harcanır. Buradan tüm çiftçilerimize üretime katkıda bulundukları için teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN BAYRAM, “ÜRETTİKÇE BÜYÜYECEĞİZ”
Festivalin düzenlenmesine destekte bulunan ve festivalde bir konuşma yapan Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram ise, “Bugün sebzeciler diyarı Tuzla köyümüzde olmaktan dolayı çok mutluyum. Bizler, sizin ürettiğiniz bu ürünleri kullanmaktan dolayı da ayrıca memnunuz. Üreticilerimizin emekleri çok büyük. Bu bölgeye geldiğimizde yaşadığınız zorlukları ve büyük emekleri görüyoruz. İnanın bu verdiğiniz büyük emekleri hem verim hem fiyat olarak geri dönüşü sizlere olur ve bu emeklerin karşılığını alabilirsiniz. Maalesef tarlalarınızda ürettiğiniz bu ürünler hak ettiği değeri bulamayabiliyor. Çünkü burada bir alın teri var. Üreticilerimiz hak ettiği değeri inşallah alır. Bu, benim tek dileğim. Bölgemizde üretmeye devam etmeliyiz. Ülkemiz ürettikçe büyüyecektir. Biz de üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız” dedi
Festival kapsamında yapılan konuşmaların ardından üreticiler arasında en güzel domates, en güzel Makedon biber ve taze fasulye yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Ardından Tuzla Köy Muhtarı Necdi Ceylan tarafından festivale destek veren kişi ve kuruluşlar ile geçmiş dönem köy muhtarlığı yapmış vatandaşlara plaket verildi. Festival programı halk oyunları gösterimi ve düzenlenen konser ile son buldu.

Dilek Akşen