Gündem

1600 yıllık, pul ve kılçık

Ayvacık Assos Ören Yeri’nde milattan sonra 4. yüzyılın sonunda çöplük olarak kullanılan alandaki amforalar içerisinde 1600 yıllık balık kalıntısına ait kılçık ve pulları bulundu.

Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan; “Kentteki insanların beslenme alışkanlıkları, ne tükettikleri açısından bize önemli katkılar verdiğini görmekteyiz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve İÇDAŞ tarafından desteklenen ve yıl boyunca aralıksız devam eden Assos Ören Yeri'ndeki kazılar da Roma döneminde yaşayan insanların gündelik yaşamlarına ışık tutacak, milattan sonra 4’üncü yüzyıl sonunda çöplük olarak kullanılan alan tespit edildi.
7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde; Roma Dönemine ait çeşmenin çevresinde milattan sonra 4’üncü yüzyıl sonunda çöplük olarak kullandığı tespit edilen alanda amfora parçası içinde 1600 yıllık balık kalıntısına ait kılçık ve pulları bulundu. Bu kalıntılar, kentteki insanların beslenme alışkanlıkları, ne tükettikleri açısından önemli katkılar sunuyor.
“BAZI AMFORA KIRIK PARÇALAR İÇİNDE BALIK KALINTILARI, PULLARI VE KILÇIKLARINA RASTLADIK”
Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Kazı öncesinde bu yapının işlevi henüz bilinmiyordu. Yaptığımız çalışmalar bu yapının milattan sonra 2’nci yüzyıl sonunda inşa edilmiş bir çeşme yapısı olduğunu düşünüyoruz. Yapı oldukça ihtişamlı, mermer sütun ve başlıklar kullanılmış. Assos için çok özel bir durum. Çünkü Asos'ta bütün yapılar Andezit'ten inşa edildiği için bu bizim için biraz daha dikkat çekici bir nokta olduğunu söyleyebiliriz. Çeşme yapısı özellikle inşası sırasında kesilerek inşa edilmiş, fakat duvarları bu ana kayadan yaklaşık bir metre boşluk bırakılaraktan yapıldığını görüyoruz. Ve bu boş alanların milattan sonra 4’üncü yüzyıldan itibaren bir çöplük olarak kullanıldığını gördük. Oradan çıkan malzemeler bunu bize gösteriyor. Arkeolojik çalışmalarda çöplük dediğimiz bu alanlar o kentteki yaşam aydınlanması açısından bizi çok fazla veriler sunmakta. Biz de bu çeşmenin yanındaki boş bırakılan kanallardaki kazılarda çok sayıda hayvan kemikleri bulduk. İnek daha ağırlıklı olmak üzere domuz, keçi, koyun gibi farklı hayvanlar var. Tabii ki bunların ayrıntılı olarak incelenmesi gerekiyor. Onun dışında yine bazı amfora kırık parçalar içinde balık kalıntıları, pulları ve kılçıklarına rastladık. Bu tabii ki kentteki insanların beslenme alışkanlıkları, ne tükettikleri açısından bize önemli katkılar verdiğini görmekteyiz. Yine bu alanda ele geçen amforalar ya da masa kapları dediğimiz servis kapları da burada çok miktarda geçiyor. Bunlar da bize yine Roma dönemindeki gündelik yaşamlarında yeme içmede ne tür kap kacaklar kullanmalarını göstermesi açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışma alanları dışında tabii ki yüzey buluntularında da bizim için önemli. Assos kazıları ülkemizde 12 ay boyunca devam eden kazılar grubunda yer almakta. Bu yüzden biz 12 aylık kazı programını iklim şartlarına göre program yaptık” dedi.
Ogün İnal