Sağlık

Midemizdeki Düşman Helicobacter pylori

Uzman Dr. Apaydın çok merak edilen soruları yanıtladı!

Çanakkale MedicalPark hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gül Apaydın, obezite ve mide problemleri, mide balonu safra kesesi taşları hakkında çok merak edilen soruları yanıtladı. Midemizdeki düşman Helicobacter pylori hakkında da açıklama yapan Dr. Apaydın, “Mide şikâyetleriniz varsa ve 40 yaşın üzerindeyseniz endoskopi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz” dedi.

Çanakkale MedicalPark hastanesi Hekimi Op. Dr. Gül Apaydın obezite ve mide problemleri,  safra kesesi taşları hakkında çok merak edilen soruları yanıtladı.

Mide balonu neden ve nasıl uygulanır?
Mide Balonu, obezite problemleri yaşayan ve diyete rağmen kilo veremeyen bireylerde kilo kontrolünün sağlanması amacıyla ameliyata gerek duymadan endoskopi ile uygulanan bir yöntem. Geçici süreyle mideye yerleştirilen şişirilebilir bir tıbbi uygulama. İşlem sonucunda % 15 oranında kilo kaybı bekleniyor.

Radyo Frekans yöntemiyle Hemoroid tedavisi nasıl uygulanır?
“Radyo frekans yöntemi; özel ekipmanlar kullanılarak uygulanan, ses dalgaları ile hemoroidin büzüşmesini ve yok olmasını sağlayan bir yöntemdir. İşlem sonrası ağrı ve sancı açık cerrahiye göre çok az olur.

Endoskopi Nedir, kimlere yapılmalı?
Endoskopi sindirim sisteminin bazı bölümlerinin, ucunda küçük bir kamera olan yaklaşık 1 cm çapındaki bir hortumla incelenmesidir. İşlem sırasında hasta kısa süreli uyutulur ve ağrı duymaz. Gastroskopi midenin, kolonoskopi kolonun yani kalın bağırsağın incelenmesidir. Mide incelemesi yani gastroskopi sürekli mide ağrısı, bulantı, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı olan kişilere, ailesinde kanser öyküsü olanlara, kansızlığı olanlara, aniden koyu renkli dışkılama başlayan hastada, sebebi bilinmeyen ani kilo kaybı olanlara yapılabilir. Mide kanserinin erken tanısında çok faydalıdır, bu yüzden hiçbir şikayetiniz olmasa bile, 40 yaşın üzerinde iseniz mutlaka 1 defa gastroskopi yaptırılmalıdır.

Kolonoskopi Nedir Kimlere Yapılmalı?
 Kolonoskopi kalın bağırsakların içinin kamerayla incelenmesi işlemidir. Kalın barsak kanserinin öncülü olan küçük poliplerin kolonoskopi sırasında çıkarılması, muhtemel kalın barsak kanserinin yüzde yüze yakın oranda engellenmesini sağlar. Geçmeyen karın ağrısı, ani kilo kaybı, ailede kalın barsak kanseri öyküsü, 50 yaş üzeri hiçbir şikâyet olmasa bile, kronik kabızlık ve ishal gibi durumlardan bir ya da bir daha fazlasına sahip olan hastalar var ise mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır.

Midemizdeki Düşman Helicobacter pylori hakkında açıklama yapar mısınız?
Helicobacter pylori, mide duvarına yerleşip, uzun dönemde mide kanserine neden olabilen bir bakteri türüdür. Endoskopik olarak erken teşhisi mümkündür. Aynı zamanda gastrite sebep olarak, mide ağrısı, midede yanma, ağıza acı su gelmesi gibi şikâyetlere sebep olabilir. Toplumda yaygın olarak görülür ve ilaçla tedavisi çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Mide şikâyetleriniz varsa ve 40 yaşın üzerindeyseniz endoskopi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Safra Kesesi Taşları ilaçla Erir mi?
Safra kesesinde oluşmuş taşları eritecek maalesef hiçbir ilaç yok. Ultrason raporunuzda safra kesesinde taş görüldü diyorsa bunun tedavisi ameliyattır. Safra kesesi taşları, böbrek taşları gibi ameliyatsız, lazerle veya herhangi başka yöntemlerle kırılamazlar. Laparoskopik yani kapalı yöntemle safra kesesi ameliyatı, açık yönteme göre çok daha konforlu, hastanede yatış süresi kısa, post op ağrı şikâyeti az ve güvenli bir yöntemdir.

Ogün İnal