Gece geç saatte sabah erken saatlerde çorba solanları çorba müdavimleri ile bolar taşardı. Hatta çorba içmek için masaların boşalması beklenirdi. Ancak tüm sekterlerde olduğu gibi astronomik fiyat artışları çorba fiyatlarını da vurdu. 2022 yılının ilk aylarında 25 TL’den masaya getirilen sakatat çorbalarının fiyatı ortalama 60 TL’ye diğer çorba fiyatları ise 16 TL’den ortalama 35 TL’ye çıktı. Hal böyle olunca da çorba müdavimleri tam çorbalarını, az çorba olarak sipariş etmeye başladı.
ÇORBA FİYATLARI ÜÇE KATLADI
Covit-19 Pandemisi sonrasında hammadde sorunu, yakıt fiyatlarındaki artış yüksek enflasyon tüm başta gıda olmak üzere birçok malzemenin fiyatlarında çok ciddi artışların olmasına sebep olmuş, yüksek enflasyon gıda ve diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarının ciddi oranda artmasına neden olmuştu. Ekonomik kriz hayat pahalılığını da tetiklerken vatandaşlar hayat pahalılığı yükü altında ezilmeye başlamıştı. Başta asgari ücret olmak üzere maaş ve ücretlerde yapılan artışlar hayat pahalılığın önüne geçememiş buda alım gücünün düşmesine neden olmuştu. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından etkilenen bir başka sektörde çorba salonları oldu. Akşam ve sabah saatlerinde çorba severlerin akın ettiği çorba salonları fiyat artışlarından etkilenen sektörler arasına girdi. Pandeminin hemen ardından elektrik, doğalgaz, çalışan maliyetlerinin artması nedeni ile çorba salonları da işkembe, tuzlama, kelle paça, karışık gibi çorba çeşitlerine maliyet artışlarını yansıtmaya başlamış buda gibi çorba fiyatlarına zam olarak yansımıştı. 2022 Şubat ayında İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde işkembe, tuzlama, kelle paça, karışık gibi sakatat çorba çeşitleri ortalama 24 TL, tavuk suyu mercimek ve ezogelin gibi çorba çeşitleri ortalama 16 TL’den müşterilerin masasına geliyordu. Pandemi’ den sonraki dönemde ise normal çorbaların fiyatları ortalama 35 TL, sakatat çorbalarının ortalama fiyatları ise 80 TL’ye çıktı. Lokantacılar ve gazinocular 2022 fiyat tarifesinde de 1. Sınıf lokantalar için normal çorba fiyatları 48 TL ila 56 TL, sakatat çorbaları ise 65 TL ila 73 TL arasında değişiyor. Çanakkale’de Pandemi sonrasında işkembe, tuzlama, kelle paça, karışık gibi çorba çeşitleri de de fiyat artışlarının nasibini aldı. Sakatat çorbaları Çanakkale’ de 30TL ila 60 TL arasında fiyatlanmış durumda. Diğer çorba çeşitleri de 25 TL’den başlıyor.
ÇORBA KASELERİ KÜÇÜLDÜ, ÇORBA İÇİ GRAMAJLARI DÜŞTÜ
Çorba fiyatlarının ciddi derecede artması ile birlikte çorba müdavimleri de tam çorbaları az çorbaya çevirdi. İçtikleri çorbaya daha az ödemek için bu yolu seçen çorba severler fazlalaşınca çorba salonlarından da karşı hamle geldi. Tam çorba ile az çorba arasındaki fiyat farlı 4 TL ila en fazla 10 TL‘ ye geriledi. Çorba salonlarının bu hamlesi çorba severlerin tepkisini çekti. Çorba müdavimleri fiyatların çok arttığını aksice çorba kaselerinin küçüldüğünü ve çorba içlerinin de gramaj olarak azaldığından şikayet etti.
ÇORBA FİYATLARININ ÜÇ KATINA ÇIKMASI İLE ÇORBA SALONLAR BOŞ KALDI
Çorba fiyatların artması çorba müdavimlerinin cebini vurunca birçok çorba müdavimi az çorbayı tercih etmeye başlarken “Bu Fiyatlarla Çorba İçilmez“ diyen çorba müdavimleri çorba salonlarına gitmemeye başladı. Çorba solonu işletmecileri Pandemi sonrasında artan maliyetler nedeni ile çorba fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldıklarını ancak bu fiyat artışlarının da çorba salonlarını boş kalmasına neden olduğunu ifade ederek. Sakatat çorbaları Çanakkale’de 30 TL ila 60 TL arasında değişiyor diğer çorba fiyatları da 25 TL ve üzerinde fiyatlandırılıyor. Bu fiyat artışları nedeniyle sabah çorba içme alışkanlığı olan çorba müdavimleri artan fiyatlardan sonra az çorba içmeye başladı. Büyük bir bölümü de ekonomik durumlarından ötürü artık çorba salonlarına gelip çorba içmiyor. İçse bile ayda bir iki sefer geliyor. Normalde sabah saatlerinde çorba salonlarında oturacak yer bulunamazdı şimdi ise oturan ve çorba içen müşteri yok. Yüksek fiyat artışından ötürü müşterilerimizin 3/2 gibi büyük bir kısmını maalesef kaybettik” dediler.
Ogün İnal