Üniversite

Neden Hayvansal Protein

Avrupa Birliği tarafından desteklenen PROANIM-“Probiotics in Animal Husbandry” projesinin son toplantısı Balıkesir Üniversitesinde yapıldı.

Projede Balıkesir, Çanakkale Onsekiz Mart ve Aydın Adnan Menderes Üniversiteleri, Bulgaristan-Stara Zagora ve Sırbistan-Belgrad Hayvancılık Araştırma Enstitüleri ile Moldavya ve Litvanya’dan Üniversite ve Araştırma Enstitüleri görev alıyor.
Hayvan beslenmesinde probiyotik kullanımının yaygınlaştırılması, verimliliğin artırılması ve probiyotik kullanımının ekonomik boyutlarının tartışıldığı toplantıda, insan beslenmesinde hayvansal protein, özellikle sağlıklı hayvansal protein kullanımının önemine de ağırlık verildi.
Karbonhidrat ve yağlarla birlikte protein, beslenmenin üçüncü temel taşını oluşturuyor. Protein hem bitkisel kökenli hem de hayvansal kökenli ürünlerden elde ediliyor.
Bitkisel bazlı proteinler, hayvan proteinlerine kıyasla daha düşük sindirilebilirlik ve esansiyel amino asitlerdeki kaynağa özgü eksiklikler nedeniyle tipik olarak daha az düşük protein beslenmesi sağlıyor. Bu farklılıklar, gelişim gereksinimleri nedeniyle yetişkinler kadar olmasa da bebekler ve küçük çocuklar için daha önemli sayılıyor. Bitkisel proteinler, işlevselliklerini hayvansal proteinlerinkine yaklaştırmak için çeşitli işlemlere tabi tutuluyor. Ancak sindirim derecesi hayvansal proteinler düzeyine çıkmıyor. Bitki ıslahı uzmanları, bitkisel proteinlerin kompozisyonunu ve sindirilme özelliklerini iyileştirmek için çaba sarf ediyor. Bununla bitlikte hayvansal protein çocuk ve gençlerin vücut ve zekâ gelişiminde vazgeçilmezliğini koruyor.
Proje ortağı kurumların koordinatörleri, toplantı sonunda yaptıkları açıklamada, hayvansal kökenli protein tüketiminin, erken yaşlarda büyüme ve beyin gelişiminde son derece etkili olduğunu, hemen her çocuğun sağlıklı gıdaya, hayvansal proteine erişmeye hakkı bulunduğunu, bunun için okullarda beslenme eğitimi ve desteğinin verilmesi gerektiğine dikkat çektiler.
 
Şenay Azman