Sağlık

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Üreme olgunluğuna erişmiş bir çiftin en az bir yıl boyunca, herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan, düzenli cinsel ilişkiyi sürdürmesine rağmen çocuk sahibi olamaması tıpta “infertilite” olarak tanımlanır ve halk arasında kısırlık olarak bilinir.

Üreme çağındaki çiftlerin yaklaşık %20’sini etkileyen bu doğurganlık problemi yaş, beslenme, yaşam alışkanlıkları, kronik hastalıklar ve stres gibi pek çok faktörle ilişkilidir. Günümüzde tıbbi teknolojinin de gelişmesi ile birlikte infertil çiftlerin çocuk sahibi olabilmesi için pek çok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. In vitro fertilizasyon (IVF) olarak adlandırılan tüp bebek tedavisi bu alanda en sık uygulanan yardımcı üreme tekniklerinden biridir. Her geçen gün çok sayıda çiftin ihtiyaç duyduğu bu tedavi yöntemi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve “Tüp bebek nasıl yapılır?”, “Tedavi süreci nasıl işler?”, “Tüp bebek kimlere yapılır?” gibi soruları cevaplayabilmek önemlidir.
 
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler için en yaygın kullanılan yardımcı üreme tekniğidir. Kadının yumurtalıklarından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan çok sayıda sperm hücresi laboratuvar ortamında, uygun şartlarda bir araya getirilir ve burada sperm hücresinin yumurtayı döllemesi beklenir. Daha sonra döllenmiş yumurta hücresi uygun şartlarda saklanarak doğru zamanda rahim içerisine yerleştirilir ve rahim duvarına tutunması sağlanır.
 
 
Tüp Bebek Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinin birinci adımında kadın üreme sisteminde yer alan yumurtalıklar bazı hormon takviyeleri sayesinde kontrollü biçimde uyarılır ve yumurta hücrelerinin döllenme için yeterli olgunluğa erişmesi sağlanır. Bu aşamada aralıklı ultrason kontrolü ve hormon testleri yapılarak yumurtanın olgunlaşma düzeyi değerlendirilir.
Yumurta yeterli olgunluğa ulaştığında tedavinin ikinci adımı olan yumurta toplama işlemi başlatılır. İşlem transvajinal ultrason eşliğinde, steril ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. İşlem için geliştirilmiş olan özel bir iğne aracılığıyla yumurtalıklar aspire edilir ve olgunlaşmış yumurta hücreleri güvenli bir biçimde toplanarak saklanır.
Daha sonra yumurtalıklardan alınan olgunlaşmış yumurta hücresi, içerisinde 50 bin ila 100 bin hareketli sperm bulunan laboratuvar kabına yerleştirilir ve yumurta hücresinin sperm hücresi tarafından döllenmesi beklenir.
Yaklaşık 16-18 saat sonra döllenmiş olan yumurta hücresi bu aşamadan sonra embriyo olarak adlandırılır. Özel medyum sıvı içerisinde 2-3 gün kadar bekletilerek yeterli olgunluğa ulaşan embriyo, yine steril klinik ortamında rahim içerisine yerleştirilir ve bu işlem embriyo transferi (ET) olarak adlandırılır.
Transfer sonrasında embriyonun rahim duvarına tutunması ile birlikte gebelik başlamış olur.
Tüp Bebek Kimlere Yapılır?
Günümüzde doğurganlık problemi yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olabilmesi için geliştirilmiş çok sayıda yardımcı üreme tekniği mevcuttur. Bu tedaviler içerisinden kişiye en uygun olan yöntemi belirlemek için öncelikle kişide kısırlığa yol açan patolojilerin saptanması ve mümkünse giderilmesi gerekir. Eğer çocuk sahibi olmanın önündeki engel diğer tedavi yöntemleri ile aşılamıyorsa bu noktada tüp bebek yöntemi tercih edilebilir.
 
 
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları
Tüp bebek tedavisinin temeli sağlıklı yumurta hücrelerinin sağlıklı sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında bir araya getirilmesine dayanır. Bu nedenle çiftlerden herhangi birinde yumurta veya sperm hücresinin üretimini engelleyecek patolojik bir hastalık varsa tüp bebek işlemi yapılamayabilir. Tedavinin doğru biçimde uygulanabilmesi için kadında yumurta oluşumunu ve gelişimini, erkekte ise sperm üretimini ve salgılanmasını engelleyen herhangi bir sağlık sorunu bulunmaması gerekir. Böyle bir sağlık problemi varlığında tüp bebek tedavisinden önce aşılama (inseminasyon), TESE, TESA veya mikro TESE gibi diğer yardımcı üreme tekniklerinin uygulanması gerekebilir.
 
Tüp bebek tedavisi kişide doğurganlık kaybına yol açan asıl faktörler doğrultusunda şekillenir. Dolayısıyla tedavinin daima kişiye özgü planlanması gerekir. Size en uygun tedavi planına ulaşmak için hastanelerimizin tüp bebek birimine başvurabilir, detaylı bilgi ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
Kaynak:Medicalpark