Sağlık

Kış depresyonu bireyin motivasyonunu olumsuz etkileyebilir

Depresyonun sık karşılaşılabilen fakat tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi Psikoloji Kliniği’nden Uzman Klinik Psikolog Nilgün Özlem Karakuz, “Kış depresyonu (mevsimsel depresyon) da bir depresyon çeşididir.

Mevsimlerin insan üzerinde pek çok fizyolojik ve psikolojik etkisi vardır. Mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak bilinen kış depresyonu kişinin motivasyonunu düşürerek, isteksizlik ve yaşamdan zevk almama gibi sıkıntılara yol açmaktadır” dedi.

Medical Park Çanakkale Hastanesi Psikoloji Kliniği’nden Nilgün Özlem Karakuz, kış depresyonu hakkında açıklamalarda bulundu.
Depresyonun sık karşılaşılabilen fakat tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, “Kış depresyonu (mevsimsel depresyon) da bir depresyon çeşididir. Mevsimlerin insan üzerinde pek çok fizyolojik ve psikolojik etkisi vardır. Mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak bilinen kış depresyonu kişinin motivasyonunu düşürerek, isteksizlik ve yaşamdan zevk almama gibi sıkıntılara yol açmaktadır” diye konuştu.

KAPALI ORTAMLARDAN UZAK DURMAYA ÇALIŞIN
Gün ışığından faydalanmanın mutluluk hormonuna olumlu etkileri olduğundan bahseden Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, şu bilgileri paylaştı:
“Sıcaklık değişiklikleri, mevsimsel farklılıklar sebebiyle insanlar daha çok kapalı alanlarda vakit geçiriyor, gün ışığından daha az yararlanıldığı için hormonlar olumsuz etkileniyor. Beynimiz alışmış olduğu gün ışığına daha az maruz kalıyor, mutluluk hormonu adı verilen serotonin azalıyor ve melatonin adı verilen hormon artıyor. Bu iki hormon insanda uyku ve uyanıklık döngüsünün, enerjisinin ve ruh halinin düzenlenmesinde etkili olduğu için hormonlarda oluşan dengesizlik depresyonun oluşması için gereken koşulları yaratabiliyor.”

GÜN IŞIĞINDAN YARARLANIN
Kış depresyonunu engellemek ve başa çıkmak için çeşitli yolların olduğuna değinen Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, “Gün ışığından mümkün olduğunca uzun süreli yararlanmaya çalışın. Kışın güneşli günlerde kapalı mekânlarda fazla vakit geçirmemeye çalışın. Gün ışığının olduğu açık havada egzersiz yapmanız yararlı olacaktır. Hava soğuk bile olsa düzenli egzersizleri kesinlikle aksatmayın, havalar soğuk diye kendinizi eve kapatmayın. Yapmak isteyip de devamlı ertelediğiniz sosyal aktiviteler için kış mevsiminin iyi bir fırsat olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Zamanınızı etkin ve planlı kullanın. Uyku düzeni için planlama yapın. Alıştığınız düzenin dışına çıkıp fazladan uyumayın” ifadelerini kullandı.

CANLI RENKLER ENERJİNİZİ YÜKSELTİR
Hafif ve rahat kıyafetler giymemiz gerektiğinin altını çizen Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, “Kıyafetlerde canlı renkleri tercih edin, genelde kış mevsiminde daha koyu renkli kıyafetler tercih ediyoruz. Bu da olumsuz yönde bir enerji verebiliyor. Sonuç olarak diyebiliriz ki, mevsimsel değişikliğe bağlı depresyon geçici bir durum olmasına rağmen, tedavi edilmediği zaman yaşam kalitesini bozabilir. Kış depresyonu her yaşta görülebilse de ilk görülme zamanı genç erişkinliktedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Bu nedenle mevsimsel depresyon önemsenmeli ve gerekirse profesyonel yardım alınmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber Merkezi