EMLAK

‘Çok Belirsizlik Var, Kurumlarda Projeyi Bilmiyor’

Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Salih Yıldız son olarak Hazine Bakanlığının yeni projesi Yeni Evim projesi hakkında değerlendirmeler yaptı.

Yıldız; ‘’ Bu proje uygun şartlar oluşturulsa gerçekten iyi Sosyal devletin yapması gereken olay bu. Ama ne yazık ki bu şartlarda bunların olması imkânsız gibi gözüküyor’’ dedi.

PROJE AÇIKLANDI AMA KİMSE BİR ŞEY BİLMİYOR
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olan İlk Evim, İlk İş Yerim kampanyasının ardından Türkiye'nin gözü bu kez orta gelirliye konut kampanyasına çevrildi. 16 Ocak itibarıyla ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi olması planlan proje başvurular başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeni Evim Konut Finansman Programı" kampanyasının detaylarını ortak basın toplantısıyla geçtiğimiz günlerde duyurdu. İlk 100 bin konutluk finansman paketinde yüzde 25'inin İstanbul, yüzde 75'inin diğer Anadolu illerinde olmasına yönelik çalışmayı kapsıyor. Konutlarda bir tavan fiyat olacak ve ilerleyen süreçte iller bazında tavan fiyatları da duyurulacak. Bakan Nebati, İstanbul'un yer aldığı 1. bölgede azami geliri 80 bin lira, 2'nci bölgede azami geliri 65 bin lira ve 3'üncü bölgede azami geliri 45 bin lira olanların kampanyadan faydalanabileceğini dile getirdi. Çanakkale “Yeni Evim Konut Finansman Programı" ‘nda 3. Bölgede yer alıyor. Projeyi değerlendiren Çanakkale Müteahhitler Birliği  Başkanı Salih Yıldız sosyal devlet açısından projenin özellikle düşük gelirli kesimi çok artan konut fiyatları karşısında ev sahibi yapmaya yönelik olduğunu belirterek “ proje, düşük gelir grubunun ev sahibi yapmaya yönelik sosyal devlettin gerekliliğini yerine getiren bir proje. Ancak projede çok bilinmeyen nokta var. Anladığım kadarı ile "Yeni Evim Konut Finansman Programı" projesi, “ Kervanı Yolda Düzülür” mantığı ile başladıktan sonra detaylandırılacak” dedi. Yıldız proje ile ilgili yaptığı değerlendirmede  “ Proje bölgelere ayrılmış 1.Bölge, ikinci bölge, üçüncü bölge. Biz üçüncü bölgedeyiz. Üçüncü bölgedeki bir olayın ne olacağı, ne yapılacağı da netleşmiş değil. Çevre Şehircilik'le konuşuyoruz. Daha tam bilgi yok. Bankayla konuşuyoruz, netleşen bir şey yok.  Proje ile ilgili farkındaysanız bir şey tam değil. Bir proje açıklanıyorsa her şey tam olmalı. Halkın önemli bir kesimini ilgilendiren bir böyle bir program açıklanıyorsa öyle sanıyorum bunu proje ile ilgili tüm maddeler ve ayrıntılar en iyi şekilde anlatılmalı ve uygulamaya geçmeye hazır olmalıydı. Kafamız karışıyor.

DÜŞÜK GELİRLİ AİLELERİN KONUT SAHİBİ OLACAĞI PROJEDE ÇOK BELİRSİZLİK VAR
Mesela sattınız bir değer, rayiç bedel olayını artık ekspertiz raporlarına göre değerlendirecek. Kendi kafanıza göre yapamayacaksınız. Ekspertiz  bir daire için çıktı dedi ki bu dairenin iki milyon TL. Bu iki milyonun yüzde beşini Müteahhit firma katkı payı olarak ilk etapta devlete yatıracak. Şimdi böyle bir olay olduğu zaman hepimiz  düşünüyoruz. İki Milyon değer biçilen konutta indirim yaptınız ve 1 Milyon 800 Bin TL’ ye sattınız. Siz 1 Milyon 800 Bin TL’ye de de satsanız, tapu’ da dairenizi iki milyon lira göstermek zorundasınız. Yani böyle olunca bunlar ciddi sıkıntı oluyor. Birde  bu kadar sıfır bina yok. Öyle sanıyorum bu kervan yolda düzülür hesabı. İkinci el konutlar da, öyle sanıyorum şimdi devreye girecek. Ama çok  belirsizlik var.  Fakat maliyetlerin bu şekilde gitmesi, bastırılan bir olay.  Bir çok  ekonomik kuruluş şunu anlatıyor. Doların düşmeyecek, dolar kuru düşmediği bibi yükselecek. Kısa süre önce gene akaryakıta zam geldi. Yani bu girdiler çoğaldıkça, elektrik gibi doğalgaz gibi  enerji girdileri çoğaldıkça ne yazık ki bu gelen zamlar binalara inşaat üretimine ister istemez yansıyacak. İnşaatın olmazsa olmazı demir’ in  tonu 18 Bin TL civarında. İnşaatın bir başka olmazsa olması kereste. Kerestenin metreküpü 6 Bin TL Kerestenin Metreküpü 300-400 liraydı, sonra gecen sene Metreküpü bin TL’ye almaya başladık. Ve şu an bu fiyat 6 bin TL. Bunun KDV'si var  bilmem neyi var, gerçekten sıkıntılı. Tabii ki bu projeye müteahhitler olarak seviniyoruz. Herkesin ev sahibi olması ile ilgili bir proje önemli. . özelliklede ev alması bu dönemde mümkün olmayan  gençlerin ev alabilecek olmasını önemsiyorum. Şimdi hangi genç, bugün otuzuna gelmiş, 30 – 40 Bin TL maaş alabiliyor, yada ev alabiliyor. Tüm bunlar gerçekten düşündürüyor. Bu proje uygun şartlar oluşturulsa gerçekten iyi. Sosyal devletin yapması gereken olay bu. Ama ne yazık ki bu şartlarda projenin işlemesi ve sonuçlanması  imkansız gibi gözüküyor'' dedi.

Murat Çağlayan