Mevsimler yağışların yeteri kadar düşmemesi sebebi ile kuraklığın baş göstermesi kısıtlamalara yol açtı. Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesini ve yaşam kaynağı olan suyumuzu korumak için Çanakkale Belediye Encümeni, kenti yakından ilgilendiren önemli kararlar aldı.
Kısıtlama ve Yasaklar Geldi
1966 yılında tamamlanarak hizmete açılan ve Çanakkale’nin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı, mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle 23 milyon metreküp su seviyesine kadar düştü. Şubat ayı başında düşen yağmur ve kar yağışlarına rağmen her hangi bir olumlu yükselme yaşanmayınca içme suyu kaynaklarını korumak amacıyla Çanakkale Belediye Encümeni su kullanımına dair bazı kısıtlamalar getirildi.
Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Atikhisar Barajı’nda şu anda doluluk düzeyinin yüzde 43, su rezervinin 23 milyon metreküp olduğunu belirterek, 2020 yılında da ciddi bir kuraklık yaşandığını ifade eden Mutluay, “Hatta bundan daha az suya sahiptik o tarihte ve 2 Aralık 2020'de aldığımız kararların bir benzerini aldık aslında. Konut ve iş yeri önlerinin hortumla yıkanmasını yasakladık. Mümkünse gerek iş yeri sahipleri gerek apartman yöneticileri bu kararlara dikkatlice uysunlar. Silerek mümkünse temizlemeye çalışalım. Birinci kararımız bu. İkincisi; yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde de kısıtlı sulamaya geçilmesi yönünde bir encümenimizin kararı var. Diğer karar yine halı ve kilim yıkamalarını bu mevsimde 30 Nisan'a kadar yasaklanmasını öngördü encümenimiz. Yine şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla bireysel araç yıkamalarını 30 Nisan'a kadar yasaklamış olduk” dedi.
Bahçe sulamaları yapılmayacak
İrfan Mutluay açıklamalarında, “Onun dışında oto kuaför ve oto yıkamalarda da bir kota getirdi encümenimiz. Aylık maksimum kullanabilecekleri su miktarı 20 metreküp. Bunun üzerinde bir su tahsisi su yüklemesi kendilerine yapılmayacak bu noktada. Bunun dışında da bahçe sulamaları. Gerçi bu dönemde bahçe sulamaları yapılmıyor mevsim itibariyle ama bahçe sulamalarının da artık suyun çok değerli bir materyal olduğu bilinciyle sabah ve akşam yani buharlaşmanın en az olduğu saatlerde ve damlama ve yağmurlama sistemleriyle yapılması yüzey sulamasının salma sulamanın da yasaklanması yönünde bir karar aldı encümenimiz. Park, bahçe ve yeşil alanlarda da kısıtlamaya gidiyoruz. Özellikle belediyemizin yaptığı çalışmalarda da özellikle su tasarrufu olan su isteği az olan bitkileri peyzaj alanlarında kullanacağız. Yine yüzey sulamasının dışında yağmurlama, damlama, sulama sistemleriyle de sulamalara devam edeceğiz. Çanakkale Belediyesi olarak da biz daha bilgi vermiştik. Açmış olduğumuz dört tane kuyu var. Bu kuyuları da yeşil alanların sulanmasında devreye almayı planlıyoruz. Bu çalışmalarımız ve yatırımlarımız bu yönde de devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Kenti ilgilendiren bir dizi önlem alındı
Konuyla ilgili belediyeden de bir açıklama yapıldı, “İçinde bulunduğumuz süreçte etkilerini fazlasıyla hissetmeye başladığımız küresel ısınma ve bunun sonuçlarından biri olarak yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle, kentimizin en önemli kaynaklarından biri olan Atikhisar Barajı’nın korunması adına kentin tüm paydaşlarının hassas ve dikkatli olması kaçınılmaz bir durum olmuştur. Temiz bir çevre ve geleceğe emanet edilecek olan doğa için sürdürülebilir yatırımlardan taviz vermeyen Çanakkale Belediyesi tarafından, dönem dönem gündeme getirilen tasarruf tedbirlerine yönelik bilgilendirme ve konuya ilişkin somut çalışmaların yanında son olarak Belediye Encümenince de su tasarrufuna ilişkin kenti yakından ilgilendiren bir dizi karar alındı.”
Alınan kararlar şöyle sıralandı;
“Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması.
Yüksek su tüketimi olan Sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi.
Halı ve Kilim yıkamalarının yasaklanması.
Şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması.
Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin maksium 20 m3/Ay olarak uygulanması.
Oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC ve gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılması.
Bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması.
Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesi.
Alınan bu kararların su kaynağımız Atikhisar Barajı rezervinin yeterliliğine göre Belediye Encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olmasına; kontrol ve denetimin Belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından yapılmasına, encümence alınacak su tasarrufuna yönelik bu kararlara uymayanlar hakkında ‘5326 Sayılı Kabahatler Kanununca’ cezai işlem yapılmasına oy birliği ile karar verildi.”
Damlatan musluk 1 ton su kaybı demektir
Su tasarrufunun sağlanması halinde elde edilecek kazanımları şöyle açıklandı:
“Kaynaklarımızı bilinçli kullanmak adına evlerimiz ve mekânlarımızda da alacağımız basit ancak tasarruf adına çok önemli tedbirler bulunmaktadır. Bunlar başlıca şunlardır;
Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkamamız, yılda 40 ton sudan tasarruf etmemizi sağlayacaktır.
Tuvaletlerde çift kademeli rezervuar kullanarak yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlayabiliriz.
Gün içinde sifonun gereksiz kullanımından kaçınarak 16 ton su tasarrufu yapabiliriz.
Ekonomik duş başlığı kullanıp, duş süremizi 1 dakika kısaltarak yılda 5 ton sudan tasarruf edebiliriz.
Musluklarımızın damlatmadığından emin olmalıyız.
Saniyede bir damla su damlatan musluk, yılda 1 ton su kaybı demektir.
El yıkarken, diş fırçalarken, tıraş olurken muslukları kapalı tutarak yılda 12 ton sudan tasarruf etmiş oluruz.
Çamaşır makinesi tam doluyken çalıştırıp, haftada bir gereksiz kullanmayı önleyerek 9 ton sudan tasarruf edebiliriz.
Banyo ve mutfakta kullandığımız kirli olmayan suları biriktirerek bahçe ve çiçek sulamalarında kullanabiliriz.
Sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta birikmiş suda yıkayarak da yine tonlarca suyu kurtarabiliriz.
Bahçe ve tarla sulamalarında hortum ve fıskiye yerine, damla su sistemi tercih ederek yine tonlarca suyun israf olmasının önüne geçebiliriz.
Halı ve kilimlerimizi evde ya da sokakta yıkamak yerine, silerek temizlemek tonlarca suyun tasarrufu demektir.
Kullandığımız suyun %14'ü sızıntıyla israf olmaktadır. Tesisat sızıntılarının önüne geçerek tonlarca sudan tasarruf edebiliriz.
Tüm kent paydaşlarımızı, suyumuzu korumaya, yaşam kaynağımız için tasarruflu olmaya davet ediyoruz.”
Murat Çağlayan