Gündem

Kadınlar Ortak Ses Oldu “Bu Enkazı Biz Kaldıracağız” (VİDEO)

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Çanakkale Kadın Platformları Deprem bölgesindeki zorlukları sırtlayan kadınları unutmadı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde bir yürüyüş gerçekleştiren Çanakkale Kadın Platformları deprem bölgesinde kadınların sorunlarına dikkat çekerek hep bir ağızdan  “Bu Enkazı Biz Kaldıracağız” sloganları attılar.

EV DİYE BELLEDİĞİMİZ BU ÜLKEDE EVSİZ KALDIK
8 Mart Dünya Emekçi  Kadınlar Gününde Çanakkale kadın platformları bir araya geldi. Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, ELDER, Çanakkale DİSK Emekli-Sen, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çanakkale Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri’ nin katıldığı etkinlikte Çanakkale Kadın Platformu üyeleri Golf Çay Bahçesi önünden başladıkları yürüyüşü iskele meydanında sonlandırdılar. İskele Meydanında sona eren yürüyüşün ardından Çanakkale kadın platformları adına basın açıklamasını Meltem Gürer Yaptı.  Gürer, deprem bölgesinde Kadınların karşılaştığı sorunları aktardığı açıklamasının ilk bölümünde  “Depremde kaybettiğimiz binlerce canın acısıyla,  Şubat soğuğunda evlerini yitiren yüz binlerce insanla birlikte ev diye bellediğimiz bu ülkede evsiz kaldık. Bizi bu büyük evin içine yeniden sığdıracak olan şeyin paylaşmak olduğunu, dışarıda titreyen insanlar olduğu müddetçe hiçbir kalın battaniyenin bizi üşümekten korumayacağını görüyoruz. Afetler sonrasında var olan eşitsizliğin, ayrımcılığın kadınlar ve çocuklar için daha da derinleştiğini biliyoruz. Deprem bölgelerinde kadınlar “temizlik, çocuk bakımı, yemek yapım” gibi işlerin sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldıkları için kaybettikleri yakınlarının, evlerinin acısını bile yaşayamadılar. Kadınların yükleri artarken bir yandan da zaten ihtiyacı karşılayacak yeterlikte kurulmamış, düzenlenmemiş geçici yerleşim alanlarında çeşitli tehlikelerle karşı karşıyalar” dedi.

3 ÇOCUK  İSTEYENLER AFET BÖLGESİNDE KADINLARI BEBEKLERİYLE, HASTA, ENGELLİ ÇOCUKLARIYLA, YAPAYALNIZ BIRAKTI
Gürer, açıklamasının devamında deprem bölgesinde yaşananlardan örnekler vererek “Türkiye’de gerekli mekanizmaların işletilmemesi ve cezasızlık politikaları ile kadına yönelik suçlar artarken, afet sonrası kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet suçlarında da artış yaşanması muhtemel. Deprem bölgelerinde kadınları şiddete karşı koruyacak mekanizmaların nasıl işletileceği kocaman bir soru işareti olarak duruyor. Dere yataklarına koca koca binalar dikenler, gölleri kurutup duble yollar döşeyenler, tarım alanlarına havalimanı yapanlar, ormanları yok edip sanayi bölgeleri kuranlar, ülkeyi baştan başa şantiyeye çevirenler, insan hayatını yok sayarken övünüyorlardı. Hiç ihtiyacımız olmayan çılgın projeler, otobanlar, santraller, azami kâr hırsı için var olan o iş makinaları, hayat kurtarmak için yoktular. Kadın düşmanı politikalarıyla hayatlarımızı çoktan enkaza çevirenler, afet ortasında kaldığımızda ihtiyaç listelerinde dahi kadına yer vermedi. Her fırsatta bizden ‘en az 3 çocuk  isteyenler afet bölgesinde, kadınları bebekleriyle, hasta, engelli çocuklarıyla, yaşlılarıyla yapayalnız bıraktı. Hala binlerce kayıp çocuğun peşindeyiz. Aile Bakanı diyor ki “çocukların sağlık kurumlarında olduğunu varsayıyoruz” Buradan sesleniyoruz, afette çocukları koruyamayanları, çocukların hangi tarikat cemaatlerce alıkonulduğunu açıklayamayanları, varsayımlarla cevap verenleri biz kadınlar da yok sayıyoruz. Göz göre göre gelen kadın cinayetlerinde, kadınlar ellerinde koruma kararlarıyla sokak ortasında öldürüldüğünde “devlet nerede” diye sorduğumuzda “kadın mıdır kız mıdır” diye azarlayanlar, depremde de “şerefsiz, ahlaksız, namussuz” diye azarladılar halkı.  Hamile kadın işçiler, aileleri sokaktayken işe çağrıldılar. Ailesini, sevdiklerini sokakta bırakmak istemeyen işçilere işten atma yasaklarına rağmen kapı gösterildi.  Nasıl ki normal zamanda kadınların yaşadıklarına kör, sağır, dilsizlerse, afet ortasında da kör sağır dilsiz olduklarını gördük” dedi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ PEK ÇOK MUCİZE HALKIN DAYANIŞMASI SAYESİNDE OLDU
Büyük afetin yaşandığı deprem bölgesinde dayanışma içinde olan kadınların çabasına da aktaran Gürer, “İşçileri, kadınları, çocukları göz göre göre ölüme gönderenler, hepimizi aynı enkazın altında sesimizi duyulmaz halde bırakmak isteyenler. Bunların hepsini tanıyoruz, biliyoruz. Hepsinin arasındaki bağı görüyoruz. Düşmanı gördüğümüz gibi, dostu da görüyoruz. Bütün bunlar olurken maden işçileri canlarını dişlerine takıp can kurtarıyorlardı. İnşaat işçileri, belediye ve sağlık emekçileri, temizlik, su, kanal işçileri can kurtarmaya koştu.  Ev kadınları elindeki iki şeyin birini aldı dayanışmaya kattı, ekmek yaptı, kapı kapı dolaştı. Hepimizi sevince boğan pek çok mucize kurtuluş, onların sayesinde, bizim sayemizde, halkın sayesinde oldu. Akşam verdiği bağışı sabah vergi teşvikiyle geri alan patronlar sayesinde değil. Afetin ortasında halka ait çadırları satanlar, ‘sıfırıncı dakikada afet bölgesindeydik’ diye nutuk atanlar, bizden helallik isteyenler sayesinde değil. Biz dayanıştığımızda neleri başarabileceğimizi hep birlikte gördük, görüyoruz.  Bize ‘mahalleleri, işyerlerini, okulları, kentleri, ülkeyi siz yönetemezsiniz, siz bu işten anlamazsınız’ diyenlere de bir cevaptır bu yaptıklarımız. Hayat bir enkaza çevrildiğinde o enkazı kaldırmak için ilk koşanlar, dayanışmayı ilmek ilmek örenler, bizler eşit, özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşamı kurmak için yönetmeye talibiz” dedi.

KİMSENİN ÇARESİZLİKTEN GÖZ YAŞI DÖKMEDİĞİ TOPLUMSAL BİR HAYATI BİRLİKTE  KURACAĞIZ
Gürer, Çanakkale kadın platformu adına yaptığı açıklamanın sonunda şunları söyledi. “Tek bir ağızdan söyleyelim “birlikte kuracağız” diye. Kirasını, kredisini ödemek için canımızdan olmadığımız evlerin, çocuklarımızın başına yıkılmayan okulların, bir gece ansızın kapının önüne konulmadığımız yurtların, ilk sarsıntıda yerle bir olmayacak hastanelerin olduğu, güvenle yaşadığımız kentleri birlikte kuracağız. Şiddete uğradığımızda başvuracağımız sığınmaevlerinin, adalet mekanizmalarının, kadınların ve çocukların şiddetsiz bir hayat sürdürmesi için gerekli tüm önlemlerin alındığı kentleri birlikte kuracağız. Çocuklarımızın üstüne kapıyı kilitleyip, günde 12-14 saat mesailerde ömür çürütmek zorunda kalmadığımız, gecesinde de gündüzünde de sömürülmediğimiz bir çalışma düzenini birlikte kuracağız.  Evin yükünü tek başımıza üstlenmediğimiz, barınmamızı, ısınmamızı, eğitimimizi, sağlığımızı düşünen, bir tek çocuğun okula aç gitmediği bir eğitim sistemini, bir tek kadının çaresizlikten gözyaşı dökmediği bir toplumsal hayatı birlikte kuracağız. Tarikatlarda 6 yaşındaki kız çocuklarının evlilik altında istismar edilmediği, kayıp binlerce çocuk için boğazımız düğümlenirken depremzede çocuklarla evlenilebileceği fetvalarının verilmediği, kadınların hayatının cehennem azabına dönüştürülmediği bir toplumsal düzeni birlikte kuracağız. O güne kadar durmak yok, o güne kadar ellerimizi bırakmak yok, o güne kadar yan yana durmaktan vazgeçmek yok… Birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak” dedi.

Şenay Azman