“Önümüzde çok temiz bir dönem var”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Temmuz ayı başında AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ ı Ankara’da ziyaret etmişti. Bülent Turan da dün Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ a iade-i ziyarette bulundu.
Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette Çanakkale'ye yapılan hizmetlerin yanı sıra, son günlerde kentin gündeminde yer alan, 56’ıncı Troya Festivali ve Kirazlı’daki altın madeni arama çalışmaları görüşüldü. AK Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek ve Çanakkale Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel ‘in de Turan’a eşlik ettiği ziyarette kentin geleceği için diyalog halinde kalmanın önemi vurgulandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, seçim döneminin geride kaldığını belirterek, “Önümüzde çok temiz bir dönem var, hizmet dönemi var tabiri caizse. Bu dönemde polemiklerden uzak, siyasi kavgadan uzak, ülkenin temel meselelerini iyi değerlendiren bir zamanı kullanalım istiyoruz. Daha iyi uyum içerisinde, daha iyi iletişim içerisinde birbirini anlayan, dinleyen sorunları değil de çözümleri öne çıkaran bir anlayışla beraber bu beş yılı geçirmek istiyoruz” dedi. Başkan Gökhan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, partili partisiz ayırımı yapmadan hizmete devam edeceklerini söyledi. Kentte sergilenen görüntünün Türkiye’ye de örnek olması ve yansıması gerektiğine vurgu yapan Başkan Gökhan, “Muhalif partinin bir belediyesi ile iktidarın bir milletvekili bir araya gelebiliyorlarsa, sadece bugün değil, ileride projeler içinde ortak görüşler ortaya çıkacaktır” dedi.
“SORUNLARI DEĞİL DE, ÇÖZÜMLERİ ÖNE ÇIKARALIM”
Meclis’te son dönemde özellikle herkesi ilgilendiren önemli kanunların hayata geçtiğini kaydeden Turan, “Muhalefetiyle, iktidarıyla çok büyük bir mesai harcandı. Perşembe gece geç saatte Meclisi kapattık. 1 Ekim’e kadar olağanüstü bir durum olmazsa Meclisimiz iç tüzük gereği kapalı. Fakat bizim için, vekiller için tatil değil, bu dönem Meclis dışındaki faaliyetler için bir imkandır. Biz Meclisi kapar kapamaz Perşembe gece bitti, Cuma günü odamızı toparladık ve Cuma akşam itibariyle ben şehrimize geldim. Bu tatil dönemini milletimizle geçirelim, dertlerini dinleyelim, çalışmalarımızı paylaşalım istedik” şeklinde konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Av. Bülent Turan, “Bugün ilk mesai gününde Belediye Başkanımızı ziyaret ederek, hem Çanakkale’mizin sorunlarını konuşalım, Hem Sayın Başkan bundan birkaç hafta önce Ankara’da bizi ziyaret etmişlerdi bir iadei ziyaretimiz olsun istedik. Daha önce biz uzatılan eli hiçbir zaman havada bırakmayız demiştik. Aynı şeyi söylüyorum. Başkanımız geldikten sonra biz kendilerine ziyaret etmeyi bir görev bildik. Tabii ki önümüzde 4-5 yıl gibi uzun bir seçimsiz dönem var. Hem yerel iktidar bu konuda seçimini bitirdi hem genel iktidar seçimini bitirdi. Önümüzde çok temiz bir dönem var, hizmet dönemi var tabiri caizse. Bu dönemde polemiklerden uzak, siyasi kavgadan uzak, ülkenin temel meselelerini iyi değerlendiren bir zamanı kullanalım istiyoruz. Tüm kurumlarıyla, bunun belediyesi valisi, müdürü, teşkilatları, siyasetçileri hepsi beraber söylemek istiyorum. Daha iyi uyum içerisinde, daha iyi iletişim içerisinde birbirini anlayan, dinleyen sorunları değil de, çözümleri öne çıkaran bir anlayışla beraber bu 5 yılı geçirmek istiyoruz. Biz 5 yıl Ankara’da milletvekiliyiz. Ben Grup Başkanvekiliyim. Sayın Başkan da burada 5 yıl Belediye Başkanı. Dolayısıyla Merkez İlçemizin dertleri başta olma üzere tüm ilçelerimizin dertlerini, sorunlarını masaya yatırmak hepimizin görevi” dedi.
"BU HİZMET DÖNEMİNDE YATIRIM VE İLİŞKİLERİN ÖN PLANA ÇIKMASINI İSTİYORUZ"
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın Ankara ziyaretinde gündeme getirdiği sorunların çözülme noktasını olduğunu belirten Bülent Turan, "Sayın Başkan bizi Ankara'da ziyaret ettiğinde aktardığı 3-4 sorun vardı. DSİ ile İlgili birimlerin yapacağı konular, diğerleri belediyemizin yapacağı insani yatırımlardı. Bunların gerçekleştirilmesi için gerekli derslerimizi çalıştık. Önemli müjdelerimiz var. Zaman zaman Çanakkale'de hiç birimizin hak etmediği gündemlerle Çanakkale Türkiye'nin gündemine geldi. Bu tarz turizmi, ticareti olumsuz etkileyen gündemleri doğru bulmadığımızı ifade etmiştik. Bundan sonraki 5 yıllık süreç içerisinde yatırımların ön plana çıktığı ilişkilerin daha önce çıktığı bir dönem olmasını istiyoruz. Bundan sonraki süreçte de sürekli görüşmeye, konuşmaya, sorunların çözümü için ortaya bir irade koymaya hazırız. Yeter ki iyi niyet olsun, samimiyet olsun, Çanakkale'ye katkı sunacak işler olsun" dedi.
“BİZLERE YAKIŞAN BUDUR”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise Bülent Turan ve beraberindekilerin yaptığı ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gökhan, "Kendilerini görmekten ve ziyaretlerinden dolayı son derece büyük keyif aldım. Bizlere de yakışan budur. Bizler hepimiz Çanakkale halkının temsilcileriyiz. Seçimle geldik, halkımızın oyları ile geldik. Bize oy verenler olduğu gibi, diğer adaylara oy verenler olacaktır. Ama bizler sadece bizlere oy verenlerin değil, seçildikten sonra herkese hizmet etmekle mükellefiz. Partili partisiz ayrımı yapacak durumda değiliz. Ankara'da sayın vekilimizi ziyaret ettim. Samimi bir ortamda görüşmemiz oldu. 1,5 saate yakın süren görüşmenin ortak noktası Çanakkale idi. İçme suyu tesisi, Sarıçay ile ilgili birkaç konuyu kendilerine aktarmış ve desteklerini talep etmiştik. Sağ olsun ilgilendiler ve çok önemli iki konu çözülmüş durumda. Bundan sonraki süreçlerde de olumlu sonuçlar olacaktır. Şunu da biliyoruz; kamu kaynaklarında çok büyük bolluk yok. Kaynakları bütün Türkiye ile bölüşeceğiz. Burada milletvekillerimizin destekleri çok önemli" dedi.
"ÇANAKKALE'DE ÇATIŞMALARDAN BESLENENLER VAR!"
Çanakkale'de bir grup kesimin siyasi çekişmelerden rant elde ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Bu birliktelik diğer tüm kamu kurumlarını da birlik olarak hareket etmeye yönlendirecektir. Burada çatışmalardan beslenenler de var. Özellikle çatışmalar devam etse de; bizde buradan nemalansak diyen kişiler oldu. Bu neden oldu? Son 5 yılda 8 seçim yaşadık, bir tane de hain darbe girişimi oldu. Oturup da milletvekilleri ile belediye başkanları oturup da siyaset dışından hizmet noktasında bir diyalog kurma imkanı bulamadılar. Seçimin doğası gereği muhalefet olacak, karşılıklı mücadele demek. Oturup da şu var, şunlar olması gerekiyor deme imkanımız pek olmadı" şeklinde konuştu.
"BU KENTTE BİRLİKTELİK HAVASI YARATMAMIZ GEREKİYOR"
Çanakkale'nin ve Türkiye'nin içinde bulunduğu havaya karşın ihtiyacın birlik ve beraberlik olduğunu söyleyen Ülgür Gökhan, "Tabii bu süreçte yine bazı konularda Bülent Bey’in bir kredi onay konusunda desteği olmuştu. Bunun dışında diyaloglar maalesef siyasete kurban gitti. O günler geldi geçti artık, en az 4,5 yıl seçimin olmayacağı, bahsedilmemesi gereken anlayış birliği içerisinde bir yol almamız gerekiyor. Hem kentte hem de ülke genelinde. Bu ziyaret bu açından da son derece önemli. Kentte bu tür görüntülerin, diyalogların olması tüm Türkiye'ye yansımalıdır. Muhalif partinin bir belediyesi ile iktidarın bir milletvekili, Grup Başkanvekili bir araya gelebiliyorlarsa; bu kentin geleceği için bu şu demektir; sadece bugün değil ileride projeler içinde ortak görüşler ortaya çıkacaktır. Bu ayrıca kentte bütünlük sağlayacaktır. Ekonomi noktasında kentin ciddi dinamikleri var. Onlarla da birlikte, üniversite de dahil olacak şekilde bir birliktelik havası yaratmamız gerekiyor. Çanakkale'nin ve ülkemizin buna ihtiyacı var. Kendilerine de bu açından tekrar teşekkür ediyor, bu işbirliği ve olumlu havanın Çanakkale'de sürmesini diliyorum" dedi.
“O KADAR AĞAÇ KESİLMEMİŞ”
Kirazlı’da maden sahasında yaşanan ağaç kesimi sonrası oluşan tepkilerle ilgili de soruları cevaplayan Bülent Turan, şu ifadeleri kullandı:
“O öfkenin tabii ki yandaşları, taraftarları var ama tebrik eden daha fazla. Bir defa altın bu dünyanın gerçeği. İkincisi, değişik illerde ve Çanakkale’mizin değişik bölgelerinde altın çıkarılıyordu. Benden bahsetmiyorum. Benden daha önceki süreçlerde. Onları görmeyip de sadece lokal birkaç meseleyi gündem yapmayı ben doğru bulmuyorum. Aslında baksak her yerde var. Bir yerde var görüyoruz. Bir yerde var göremiyoruz. Bunu ben çok samimi bulmuyorum. Bu ülkenin değerler misali Troya’dan beri buralarda maden var. Ben madenci değilim. Anlamam bu işten. Ama söylüyorum. Lidyalılar parayı basmadan önce bu bölgede paralar basıldı aslında. Resmi olarak orası gözüküyor. Ama tarih kayıtlarına baktığımızda normal tarihten daha önce altının basıldığı iddiası var. Burada önemli olan bu değil. Önemli olan Çanakkale’miz başlı başına bir başlık değil. Zonguldak’ta kömür var, başka bir şeyi yok. Çorumun leblebisi var başka bir şey yok. Ama Çanakkale’mizde tarımda, orman da kültür de kıymetli. Siz ormanı büyütelim ama temizlemeyelim diyemezsiniz. Ben gündeme gelen konular ile ilgili öyle hemen konuşmam. Önce tarafları ararım ve gönderilen notlara baktım. Kesildiği iddia edilenden az bir ağaç kesilmiş onu bir defa söyleyeyim. O kadar ağaç kesilmemiş. Onu gördüm. Yerinde de görmeye gideceğim ve bakacağım öyle mi değil mi?
“BENİM DE EVLADIM VAR YANLIŞ VARSA HEP BERABER KARŞI ÇIKALIM”
İkincisi; ÇED denilen bir alan var. Bir yer çizilmiş ve burada işlem yapılacak denilmiş. İddia şu ki ağaç kesiminin arttığı belirtiliyor. Baktık alan büyümemiş. Ama o işlem yapılıncaya kadar o süreçte ağcın yanında filiz olmuş büyümüş ağaç olmuş ve kesilmiş. Aynı alandakiler kesilmiş. Üçüncüsü, kesen şirket falan değil. Öyle olaylar olmuş. Kesen Orman Müdürlüğümüz. Konuştuğumuzda şu dendi ‘Zaten ağaçların bir ömrü var. Bunlar hep kesilir 20-25 yıl içerisinde yenisini tekrar yerine helir’ dendi. Bunun dışında bir tek filiz, bir tek ağaç ekstra kesilmişse, benim de evladım var ve çocuklarım bıurada yaşıyor. Hep beraber hayır deriz. Ama bundan yola çıkarak bazı konjektöreltavırlar, törenler, eylemleri doğru bulmuyorum. Taraflar belli, Valisi, Ormanı, Belediyesi Çevresi, 4-5 birimvar gelsinler bir araya beraber incelesinler. Biz hukukumuzu demokratik bir ülkede elbette sokakta arayabiliriz. Ama yetkililerin sokakta değil de bizzat bu işin muhatapları ile iş yapmasını istiyorum.
“26 İMZA VAR 6 KİŞİ OYLAMAYA KATILMIŞ”
İddia olduğu zaman ben, tüm birimleri arıyorum. Raporunu istiyorum, konuşuyorum vs. ama iddia edilen sözlerle yapılanın aynı olmadığını düşünüyorum. AK Parti MHP oyları ile ret edildi deniyor. Ben bunu doğru bulmuyorum. Şu anca Cumhuriyet Halk Partisinin 138 Milletvekili var. Konuşmayı yapanla beraber 6 vekil önerge verdi. CHP eğer ‘bu önerge önemliydi ve oradaki tüm partilerin ittifakları ile beraber araştıralım’ deseydi zaten sayısı yetiyordu. Ama 6 vekil geldiler. Her gün 3 veya 4 önerge veriliyor meclise, Bunlar söz hakkı içindir. Önerge meclise verilsin de sonuçlansın diye değildir. Şu anda Down sendromu gibi, töler hastalığı gibi değişik ve önemli konularda tüm partiler bir araya geldi, önerge verdi ve bu önergelere bağlı komisyon kuruldu. Dolayısı ile Meclis aritmetiğine bağlı olarak bunlar eklenir veya çıkarılır. Bu komisyon bitecek ki yenisi kurulsun. Şunu demek istiyorum, Önergeyi veren de önergenin kabul edilmeyeceğini biliyor aslında. Onun için AK Parti MHP denmesini kabul etmiyorum. Bu önerge tüm partilerin ortaklığı ile kurulur mecliste. Bu yıllardan beri böyledir. Şu anda 5 komisyon var ve beşi de ortak kuruldu. Ne AK Partinin dayatması ne de başkasının oylaması ile kurulmadı. O önerge de ortak verilseydi oylanabilirdi. Ama son dakikada verilen bir önergeye 26 kişi imza atmış ama sadece 6 kişi katılmış oylamaya. Neden suçlu ben oluyorum. O yüzden meseleye biraz tepeden bakmak lazım. Yine söylüyorum yanlış varsa beraber dur diyelim. Ama gürültü yapalım dostlar duysun diyorsa o başka.
“EYLEME KATILACAĞINIZA OYLAMAYA KATILSAYDINIZ ÖNERGE KABUL EDİLSEYDİ”
Çanakkale’de başka çevre sorunları da var ama gündeme gelmiyor. Bundan bir yıl öncesine kadarki tüm konuşmaları, metinleri inceledim. Hep Atikhisar öne çıkarılmış. Hep Atikhisar Kirleniyor vs. denmiş. Ama bunun böyle olmadığı anlaşıldı anladığım kadarıyla Şimdi Kazdağları diye eylem başlamış. İlk baştaki söylemle şimdiki farklı. Özet, altın bu ülkenin gerçeği. Şu ana bizim normal ihracatımızın çok çok üzerinde ithalatımız var altın için. Ülkemizin insanı, devleti büyük paralar ödüyor altın için. Burada da var ve bu çıksın istiyoruz. Ama bunu çıkarırken çevremizi, yeşilimizi korumak istiyoruz. Bunun daha iyi çevreci olabilmesi için, hata yapmadan daha iyi sürecin devam etmesi için omuz verelim. Yanlış varsa beraber dur diyelim. Ama bunu siyaset, kavga, polemik konusu yapmayalım. Ne önergede 4 vekil bir araya gelip bunu konuştu, o yüzden bunlar tek başına sonuç alacak verecek şeyler değil. Mesele şu, şehrin ekonomik değerleri de ayağa kalksın. Her türlü Çanakkale Meselesini kürsüye taşımak Çanakkale’ye katkı sağlamıyor. Turizmi etkiliyor, ekonomiyi etkiliyor. Bunları beraber çözebiliriz. Bize bile davet yok. Dışardan bir sürü kişi geliyor. Gördüm, son eylemde, oylamada olmayan vekiller eylemde var. Eyleme geleceğine oylamaya gelseydin de oylama kabul edilseydi. O yüzden ben bu eylemin samimiyetten uzak olduğuna inanıyorum.”
Başkan Ülgür Gökhan’ın maden konusuyla ilgili Turan’a verdiği cevap ise şu şekilde oldu:
Tam tepesinde Balaban tepe de yani o vadi de gidince göreceksiniz orada da. Çanakkale’nin gelen kaynakların ta tepesine kurulan bir altın madeni. Bununla ilgili ormanların kesilmesi tamam kesilmeden madencilik olacak hali yok ama fazla orman kesilmesi bir kere ÇED raporunda bunlar başlangıçta bir hata yapmışlardı. ÇED raporunu da Danıştay iptal etti. Eksik bir sürü şey buldu. Ama tamamlamadan ağaç kesimine devam ettiler. Bizde tespit ettik. Bu işin ÇED’te ki gelişme süreci. Ama biz bunu Atikhisar Barajı’nda risk altına almamak için altın madeninin işletmesine eski yıllardan beri mücadelesini veriyoruz, söylüyoruz. Fakat söylediğimiz kurumlardan hiç kimse sen bir şey söylüyorsun, gel buraya işte bu işin yolu budur, basın yoluyla haberleşiyoruz. Altıncılar bir şey söylüyor, biz bir şey söylüyoruz. Ama olay meydanda. Tam benim su havzamın tepesinde siyanürlü altın işletmesi. Şimdi çıkıyor birisi “Aramada siyanür kullanılır” Aramaya bir şey demiyoruz ki. İşletme diyoruz işletirken bu kullanılır. O alanlar da eskiden de altın madeni var. Para için, galeri usulü. Galeri usulü altın madeni araması var. Hiçbir zaman da bunlar ormanları kesmemişler, sistemi mahvetmemişler. Şimdi göreceksiniz zaten oranın durumunu. Tabi altın konusunda da sadece yüzde ikisi devlete kalıyor. Bunların hepsi Çed süreçlerinde var. Sonuçta bizim mücadelemiz Atikhisar barajının tepesinde bir risk oluşmaması ve ekosistemin bozulmaması için. Sadece orası değil hemen o tepeye çıktığınız zaman görüyorsunuz iki tane termik santral dumanları tütüyor. Dumanda tüttürüyorlar sonra gece falan. Mesela geçen hafta İspanya’nın Tarragona şehrine gittik. Limanda bir kömür yığını var. Bu ne dedik, nerede kullanılıyor bu kömür diye sorduk. Yani her taraf doğalgaz. Arkada bir şehirde termik santral var, onun kömürü. Termik santral de son termik santral. Bu da yakında bir seneye kadar kapanacak komple termik santral bitti. Şimdi İspanya’da termik santraller sıfırlanıyor. Türkiye’de özellikle de Çanakkale’nin Karabiga adasında termik santral üstüne termik santral açılıyor. Şimdi bu noktada çıkan çevre konusunda Çanakkale’de insanlar duyarsız kaldı. Devlette duyarsız kaldı. Bizde bunun mücadelesini veriyoruz. Bu ayrı bir konu şuan da ki günümüz konusu değil. Ama hiç kimse bize şuan da söylediğiniz takdir de yani sen bağırıp duruyorsun ama durum budur diye kimseyle muhatap olmadım. Sadece bu vali değil bundan öncekinde de bir şey olmadı. Tabii ondan sonra ne oluyor. İmam bildiğini okuyor, yoluna devam ediyor. Tabii bu çevre konusu en önemli konu buna duyarlılık gösterilmeli. Bu altındır, işletmesidir değil her türlü. Bu arada bir yanlışı düzelteyim Çanakkale’de hiçbir yerde kanalizasyon deşarj olmuyor. Sadece Güzelyalı’da değil hiçbir yerde bir kanalizasyon akımı yok.”
Başkan Ülgür Gökhan’ın, “Çevre konusunda Devlet bize destek olmadı” sözüne de cevap veren Turan, “Termik Santraller ile ilgili ben Vekil olduktan sonra o zamanki vekil arkadaşlarımız ile birlikte konunun muhattapları ile değerlendirmeleri alıp en üst muhatapları ile durumu değerlendirdiğimizde oraya termik santral yapılmasın dendi. Biz de bunu kamuoyuna açıkladık. Ama Başkan başta olmak üzere, ne bir çevreci, nede bu şehrin bir adamı iyi bir iş yaptınız tebrik ederiz demedi. ‘Gerçekten böyle mi oldu?’ demedi. Oysa Çanakkale’ye termik santrali yapılmama kararı alındı. Çanakkale’de termik veya altın başta olmak üzere en had safhada hassas olmak zorundayız. Çanakkale’de termik konusunda evet konularımız var. Ama bunların aşılması için gayret ediyoruz. Yine ruhsatın alınmaması için süreci başlattık ama dünyada termik santral ihtiyacı bitmiş değil” dedi.
Altuğ Acer
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Temmuz ayı başında AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ ı Ankara’da ziyaret etmişti. Bülent Turan da dün Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ a iade-i ziyarette bulundu.
Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette Çanakkale'ye yapılan hizmetlerin yanı sıra, son günlerde kentin gündeminde yer alan, 56’ıncı Troya Festivali ve Kirazlı’daki altın madeni arama çalışmaları görüşüldü. AK Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek ve Çanakkale Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel ‘in de Turan’a eşlik ettiği ziyarette kentin geleceği için diyalog halinde kalmanın önemi vurgulandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, seçim döneminin geride kaldığını belirterek, “Önümüzde çok temiz bir dönem var, hizmet dönemi var tabiri caizse. Bu dönemde polemiklerden uzak, siyasi kavgadan uzak, ülkenin temel meselelerini iyi değerlendiren bir zamanı kullanalım istiyoruz. Daha iyi uyum içerisinde, daha iyi iletişim içerisinde birbirini anlayan, dinleyen sorunları değil de çözümleri öne çıkaran bir anlayışla beraber bu beş yılı geçirmek istiyoruz” dedi. Başkan Gökhan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, partili partisiz ayırımı yapmadan hizmete devam edeceklerini söyledi. Kentte sergilenen görüntünün Türkiye’ye de örnek olması ve yansıması gerektiğine vurgu yapan Başkan Gökhan, “Muhalif partinin bir belediyesi ile iktidarın bir milletvekili bir araya gelebiliyorlarsa, sadece bugün değil, ileride projeler içinde ortak görüşler ortaya çıkacaktır” dedi.
“SORUNLARI DEĞİL DE, ÇÖZÜMLERİ ÖNE ÇIKARALIM”
Meclis’te son dönemde özellikle herkesi ilgilendiren önemli kanunların hayata geçtiğini kaydeden Turan, “Muhalefetiyle, iktidarıyla çok büyük bir mesai harcandı. Perşembe gece geç saatte Meclisi kapattık. 1 Ekim’e kadar olağanüstü bir durum olmazsa Meclisimiz iç tüzük gereği kapalı. Fakat bizim için, vekiller için tatil değil, bu dönem Meclis dışındaki faaliyetler için bir imkandır. Biz Meclisi kapar kapamaz Perşembe gece bitti, Cuma günü odamızı toparladık ve Cuma akşam itibariyle ben şehrimize geldim. Bu tatil dönemini milletimizle geçirelim, dertlerini dinleyelim, çalışmalarımızı paylaşalım istedik” şeklinde konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Av. Bülent Turan, “Bugün ilk mesai gününde Belediye Başkanımızı ziyaret ederek, hem Çanakkale’mizin sorunlarını konuşalım, Hem Sayın Başkan bundan birkaç hafta önce Ankara’da bizi ziyaret etmişlerdi bir iadei ziyaretimiz olsun istedik. Daha önce biz uzatılan eli hiçbir zaman havada bırakmayız demiştik. Aynı şeyi söylüyorum. Başkanımız geldikten sonra biz kendilerine ziyaret etmeyi bir görev bildik. Tabii ki önümüzde 4-5 yıl gibi uzun bir seçimsiz dönem var. Hem yerel iktidar bu konuda seçimini bitirdi hem genel iktidar seçimini bitirdi. Önümüzde çok temiz bir dönem var, hizmet dönemi var tabiri caizse. Bu dönemde polemiklerden uzak, siyasi kavgadan uzak, ülkenin temel meselelerini iyi değerlendiren bir zamanı kullanalım istiyoruz. Tüm kurumlarıyla, bunun belediyesi valisi, müdürü, teşkilatları, siyasetçileri hepsi beraber söylemek istiyorum. Daha iyi uyum içerisinde, daha iyi iletişim içerisinde birbirini anlayan, dinleyen sorunları değil de, çözümleri öne çıkaran bir anlayışla beraber bu 5 yılı geçirmek istiyoruz. Biz 5 yıl Ankara’da milletvekiliyiz. Ben Grup Başkanvekiliyim. Sayın Başkan da burada 5 yıl Belediye Başkanı. Dolayısıyla Merkez İlçemizin dertleri başta olma üzere tüm ilçelerimizin dertlerini, sorunlarını masaya yatırmak hepimizin görevi” dedi.
"BU HİZMET DÖNEMİNDE YATIRIM VE İLİŞKİLERİN ÖN PLANA ÇIKMASINI İSTİYORUZ"
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın Ankara ziyaretinde gündeme getirdiği sorunların çözülme noktasını olduğunu belirten Bülent Turan, "Sayın Başkan bizi Ankara'da ziyaret ettiğinde aktardığı 3-4 sorun vardı. DSİ ile İlgili birimlerin yapacağı konular, diğerleri belediyemizin yapacağı insani yatırımlardı. Bunların gerçekleştirilmesi için gerekli derslerimizi çalıştık. Önemli müjdelerimiz var. Zaman zaman Çanakkale'de hiç birimizin hak etmediği gündemlerle Çanakkale Türkiye'nin gündemine geldi. Bu tarz turizmi, ticareti olumsuz etkileyen gündemleri doğru bulmadığımızı ifade etmiştik. Bundan sonraki 5 yıllık süreç içerisinde yatırımların ön plana çıktığı ilişkilerin daha önce çıktığı bir dönem olmasını istiyoruz. Bundan sonraki süreçte de sürekli görüşmeye, konuşmaya, sorunların çözümü için ortaya bir irade koymaya hazırız. Yeter ki iyi niyet olsun, samimiyet olsun, Çanakkale'ye katkı sunacak işler olsun" dedi.
“BİZLERE YAKIŞAN BUDUR”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise Bülent Turan ve beraberindekilerin yaptığı ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gökhan, "Kendilerini görmekten ve ziyaretlerinden dolayı son derece büyük keyif aldım. Bizlere de yakışan budur. Bizler hepimiz Çanakkale halkının temsilcileriyiz. Seçimle geldik, halkımızın oyları ile geldik. Bize oy verenler olduğu gibi, diğer adaylara oy verenler olacaktır. Ama bizler sadece bizlere oy verenlerin değil, seçildikten sonra herkese hizmet etmekle mükellefiz. Partili partisiz ayrımı yapacak durumda değiliz. Ankara'da sayın vekilimizi ziyaret ettim. Samimi bir ortamda görüşmemiz oldu. 1,5 saate yakın süren görüşmenin ortak noktası Çanakkale idi. İçme suyu tesisi, Sarıçay ile ilgili birkaç konuyu kendilerine aktarmış ve desteklerini talep etmiştik. Sağ olsun ilgilendiler ve çok önemli iki konu çözülmüş durumda. Bundan sonraki süreçlerde de olumlu sonuçlar olacaktır. Şunu da biliyoruz; kamu kaynaklarında çok büyük bolluk yok. Kaynakları bütün Türkiye ile bölüşeceğiz. Burada milletvekillerimizin destekleri çok önemli" dedi.
"ÇANAKKALE'DE ÇATIŞMALARDAN BESLENENLER VAR!"
Çanakkale'de bir grup kesimin siyasi çekişmelerden rant elde ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Bu birliktelik diğer tüm kamu kurumlarını da birlik olarak hareket etmeye yönlendirecektir. Burada çatışmalardan beslenenler de var. Özellikle çatışmalar devam etse de; bizde buradan nemalansak diyen kişiler oldu. Bu neden oldu? Son 5 yılda 8 seçim yaşadık, bir tane de hain darbe girişimi oldu. Oturup da milletvekilleri ile belediye başkanları oturup da siyaset dışından hizmet noktasında bir diyalog kurma imkanı bulamadılar. Seçimin doğası gereği muhalefet olacak, karşılıklı mücadele demek. Oturup da şu var, şunlar olması gerekiyor deme imkanımız pek olmadı" şeklinde konuştu.
"BU KENTTE BİRLİKTELİK HAVASI YARATMAMIZ GEREKİYOR"
Çanakkale'nin ve Türkiye'nin içinde bulunduğu havaya karşın ihtiyacın birlik ve beraberlik olduğunu söyleyen Ülgür Gökhan, "Tabii bu süreçte yine bazı konularda Bülent Bey’in bir kredi onay konusunda desteği olmuştu. Bunun dışında diyaloglar maalesef siyasete kurban gitti. O günler geldi geçti artık, en az 4,5 yıl seçimin olmayacağı, bahsedilmemesi gereken anlayış birliği içerisinde bir yol almamız gerekiyor. Hem kentte hem de ülke genelinde. Bu ziyaret bu açından da son derece önemli. Kentte bu tür görüntülerin, diyalogların olması tüm Türkiye'ye yansımalıdır. Muhalif partinin bir belediyesi ile iktidarın bir milletvekili, Grup Başkanvekili bir araya gelebiliyorlarsa; bu kentin geleceği için bu şu demektir; sadece bugün değil ileride projeler içinde ortak görüşler ortaya çıkacaktır. Bu ayrıca kentte bütünlük sağlayacaktır. Ekonomi noktasında kentin ciddi dinamikleri var. Onlarla da birlikte, üniversite de dahil olacak şekilde bir birliktelik havası yaratmamız gerekiyor. Çanakkale'nin ve ülkemizin buna ihtiyacı var. Kendilerine de bu açından tekrar teşekkür ediyor, bu işbirliği ve olumlu havanın Çanakkale'de sürmesini diliyorum" dedi.
“O KADAR AĞAÇ KESİLMEMİŞ”
Kirazlı’da maden sahasında yaşanan ağaç kesimi sonrası oluşan tepkilerle ilgili de soruları cevaplayan Bülent Turan, şu ifadeleri kullandı:
“O öfkenin tabii ki yandaşları, taraftarları var ama tebrik eden daha fazla. Bir defa altın bu dünyanın gerçeği. İkincisi, değişik illerde ve Çanakkale’mizin değişik bölgelerinde altın çıkarılıyordu. Benden bahsetmiyorum. Benden daha önceki süreçlerde. Onları görmeyip de sadece lokal birkaç meseleyi gündem yapmayı ben doğru bulmuyorum. Aslında baksak her yerde var. Bir yerde var görüyoruz. Bir yerde var göremiyoruz. Bunu ben çok samimi bulmuyorum. Bu ülkenin değerler misali Troya’dan beri buralarda maden var. Ben madenci değilim. Anlamam bu işten. Ama söylüyorum. Lidyalılar parayı basmadan önce bu bölgede paralar basıldı aslında. Resmi olarak orası gözüküyor. Ama tarih kayıtlarına baktığımızda normal tarihten daha önce altının basıldığı iddiası var. Burada önemli olan bu değil. Önemli olan Çanakkale’miz başlı başına bir başlık değil. Zonguldak’ta kömür var, başka bir şeyi yok. Çorumun leblebisi var başka bir şey yok. Ama Çanakkale’mizde tarımda, orman da kültür de kıymetli. Siz ormanı büyütelim ama temizlemeyelim diyemezsiniz. Ben gündeme gelen konular ile ilgili öyle hemen konuşmam. Önce tarafları ararım ve gönderilen notlara baktım. Kesildiği iddia edilenden az bir ağaç kesilmiş onu bir defa söyleyeyim. O kadar ağaç kesilmemiş. Onu gördüm. Yerinde de görmeye gideceğim ve bakacağım öyle mi değil mi?
“BENİM DE EVLADIM VAR YANLIŞ VARSA HEP BERABER KARŞI ÇIKALIM”
İkincisi; ÇED denilen bir alan var. Bir yer çizilmiş ve burada işlem yapılacak denilmiş. İddia şu ki ağaç kesiminin arttığı belirtiliyor. Baktık alan büyümemiş. Ama o işlem yapılıncaya kadar o süreçte ağcın yanında filiz olmuş büyümüş ağaç olmuş ve kesilmiş. Aynı alandakiler kesilmiş. Üçüncüsü, kesen şirket falan değil. Öyle olaylar olmuş. Kesen Orman Müdürlüğümüz. Konuştuğumuzda şu dendi ‘Zaten ağaçların bir ömrü var. Bunlar hep kesilir 20-25 yıl içerisinde yenisini tekrar yerine helir’ dendi. Bunun dışında bir tek filiz, bir tek ağaç ekstra kesilmişse, benim de evladım var ve çocuklarım bıurada yaşıyor. Hep beraber hayır deriz. Ama bundan yola çıkarak bazı konjektöreltavırlar, törenler, eylemleri doğru bulmuyorum. Taraflar belli, Valisi, Ormanı, Belediyesi Çevresi, 4-5 birimvar gelsinler bir araya beraber incelesinler. Biz hukukumuzu demokratik bir ülkede elbette sokakta arayabiliriz. Ama yetkililerin sokakta değil de bizzat bu işin muhatapları ile iş yapmasını istiyorum.
“26 İMZA VAR 6 KİŞİ OYLAMAYA KATILMIŞ”
İddia olduğu zaman ben, tüm birimleri arıyorum. Raporunu istiyorum, konuşuyorum vs. ama iddia edilen sözlerle yapılanın aynı olmadığını düşünüyorum. AK Parti MHP oyları ile ret edildi deniyor. Ben bunu doğru bulmuyorum. Şu anca Cumhuriyet Halk Partisinin 138 Milletvekili var. Konuşmayı yapanla beraber 6 vekil önerge verdi. CHP eğer ‘bu önerge önemliydi ve oradaki tüm partilerin ittifakları ile beraber araştıralım’ deseydi zaten sayısı yetiyordu. Ama 6 vekil geldiler. Her gün 3 veya 4 önerge veriliyor meclise, Bunlar söz hakkı içindir. Önerge meclise verilsin de sonuçlansın diye değildir. Şu anda Down sendromu gibi, töler hastalığı gibi değişik ve önemli konularda tüm partiler bir araya geldi, önerge verdi ve bu önergelere bağlı komisyon kuruldu. Dolayısı ile Meclis aritmetiğine bağlı olarak bunlar eklenir veya çıkarılır. Bu komisyon bitecek ki yenisi kurulsun. Şunu demek istiyorum, Önergeyi veren de önergenin kabul edilmeyeceğini biliyor aslında. Onun için AK Parti MHP denmesini kabul etmiyorum. Bu önerge tüm partilerin ortaklığı ile kurulur mecliste. Bu yıllardan beri böyledir. Şu anda 5 komisyon var ve beşi de ortak kuruldu. Ne AK Partinin dayatması ne de başkasının oylaması ile kurulmadı. O önerge de ortak verilseydi oylanabilirdi. Ama son dakikada verilen bir önergeye 26 kişi imza atmış ama sadece 6 kişi katılmış oylamaya. Neden suçlu ben oluyorum. O yüzden meseleye biraz tepeden bakmak lazım. Yine söylüyorum yanlış varsa beraber dur diyelim. Ama gürültü yapalım dostlar duysun diyorsa o başka.
“EYLEME KATILACAĞINIZA OYLAMAYA KATILSAYDINIZ ÖNERGE KABUL EDİLSEYDİ”
Çanakkale’de başka çevre sorunları da var ama gündeme gelmiyor. Bundan bir yıl öncesine kadarki tüm konuşmaları, metinleri inceledim. Hep Atikhisar öne çıkarılmış. Hep Atikhisar Kirleniyor vs. denmiş. Ama bunun böyle olmadığı anlaşıldı anladığım kadarıyla Şimdi Kazdağları diye eylem başlamış. İlk baştaki söylemle şimdiki farklı. Özet, altın bu ülkenin gerçeği. Şu ana bizim normal ihracatımızın çok çok üzerinde ithalatımız var altın için. Ülkemizin insanı, devleti büyük paralar ödüyor altın için. Burada da var ve bu çıksın istiyoruz. Ama bunu çıkarırken çevremizi, yeşilimizi korumak istiyoruz. Bunun daha iyi çevreci olabilmesi için, hata yapmadan daha iyi sürecin devam etmesi için omuz verelim. Yanlış varsa beraber dur diyelim. Ama bunu siyaset, kavga, polemik konusu yapmayalım. Ne önergede 4 vekil bir araya gelip bunu konuştu, o yüzden bunlar tek başına sonuç alacak verecek şeyler değil. Mesele şu, şehrin ekonomik değerleri de ayağa kalksın. Her türlü Çanakkale Meselesini kürsüye taşımak Çanakkale’ye katkı sağlamıyor. Turizmi etkiliyor, ekonomiyi etkiliyor. Bunları beraber çözebiliriz. Bize bile davet yok. Dışardan bir sürü kişi geliyor. Gördüm, son eylemde, oylamada olmayan vekiller eylemde var. Eyleme geleceğine oylamaya gelseydin de oylama kabul edilseydi. O yüzden ben bu eylemin samimiyetten uzak olduğuna inanıyorum.”
Başkan Ülgür Gökhan’ın maden konusuyla ilgili Turan’a verdiği cevap ise şu şekilde oldu:
Tam tepesinde Balaban tepe de yani o vadi de gidince göreceksiniz orada da. Çanakkale’nin gelen kaynakların ta tepesine kurulan bir altın madeni. Bununla ilgili ormanların kesilmesi tamam kesilmeden madencilik olacak hali yok ama fazla orman kesilmesi bir kere ÇED raporunda bunlar başlangıçta bir hata yapmışlardı. ÇED raporunu da Danıştay iptal etti. Eksik bir sürü şey buldu. Ama tamamlamadan ağaç kesimine devam ettiler. Bizde tespit ettik. Bu işin ÇED’te ki gelişme süreci. Ama biz bunu Atikhisar Barajı’nda risk altına almamak için altın madeninin işletmesine eski yıllardan beri mücadelesini veriyoruz, söylüyoruz. Fakat söylediğimiz kurumlardan hiç kimse sen bir şey söylüyorsun, gel buraya işte bu işin yolu budur, basın yoluyla haberleşiyoruz. Altıncılar bir şey söylüyor, biz bir şey söylüyoruz. Ama olay meydanda. Tam benim su havzamın tepesinde siyanürlü altın işletmesi. Şimdi çıkıyor birisi “Aramada siyanür kullanılır” Aramaya bir şey demiyoruz ki. İşletme diyoruz işletirken bu kullanılır. O alanlar da eskiden de altın madeni var. Para için, galeri usulü. Galeri usulü altın madeni araması var. Hiçbir zaman da bunlar ormanları kesmemişler, sistemi mahvetmemişler. Şimdi göreceksiniz zaten oranın durumunu. Tabi altın konusunda da sadece yüzde ikisi devlete kalıyor. Bunların hepsi Çed süreçlerinde var. Sonuçta bizim mücadelemiz Atikhisar barajının tepesinde bir risk oluşmaması ve ekosistemin bozulmaması için. Sadece orası değil hemen o tepeye çıktığınız zaman görüyorsunuz iki tane termik santral dumanları tütüyor. Dumanda tüttürüyorlar sonra gece falan. Mesela geçen hafta İspanya’nın Tarragona şehrine gittik. Limanda bir kömür yığını var. Bu ne dedik, nerede kullanılıyor bu kömür diye sorduk. Yani her taraf doğalgaz. Arkada bir şehirde termik santral var, onun kömürü. Termik santral de son termik santral. Bu da yakında bir seneye kadar kapanacak komple termik santral bitti. Şimdi İspanya’da termik santraller sıfırlanıyor. Türkiye’de özellikle de Çanakkale’nin Karabiga adasında termik santral üstüne termik santral açılıyor. Şimdi bu noktada çıkan çevre konusunda Çanakkale’de insanlar duyarsız kaldı. Devlette duyarsız kaldı. Bizde bunun mücadelesini veriyoruz. Bu ayrı bir konu şuan da ki günümüz konusu değil. Ama hiç kimse bize şuan da söylediğiniz takdir de yani sen bağırıp duruyorsun ama durum budur diye kimseyle muhatap olmadım. Sadece bu vali değil bundan öncekinde de bir şey olmadı. Tabii ondan sonra ne oluyor. İmam bildiğini okuyor, yoluna devam ediyor. Tabii bu çevre konusu en önemli konu buna duyarlılık gösterilmeli. Bu altındır, işletmesidir değil her türlü. Bu arada bir yanlışı düzelteyim Çanakkale’de hiçbir yerde kanalizasyon deşarj olmuyor. Sadece Güzelyalı’da değil hiçbir yerde bir kanalizasyon akımı yok.”
Başkan Ülgür Gökhan’ın, “Çevre konusunda Devlet bize destek olmadı” sözüne de cevap veren Turan, “Termik Santraller ile ilgili ben Vekil olduktan sonra o zamanki vekil arkadaşlarımız ile birlikte konunun muhattapları ile değerlendirmeleri alıp en üst muhatapları ile durumu değerlendirdiğimizde oraya termik santral yapılmasın dendi. Biz de bunu kamuoyuna açıkladık. Ama Başkan başta olmak üzere, ne bir çevreci, nede bu şehrin bir adamı iyi bir iş yaptınız tebrik ederiz demedi. ‘Gerçekten böyle mi oldu?’ demedi. Oysa Çanakkale’ye termik santrali yapılmama kararı alındı. Çanakkale’de termik veya altın başta olmak üzere en had safhada hassas olmak zorundayız. Çanakkale’de termik konusunda evet konularımız var. Ama bunların aşılması için gayret ediyoruz. Yine ruhsatın alınmaması için süreci başlattık ama dünyada termik santral ihtiyacı bitmiş değil” dedi.
Altuğ Acer