Kötü hava koşulları, imkansızlıklar onlara ulaşılamamasına neden oldu. Denizaltıda 81 denizcinin havası her geçen dakika azalırken Çanakkale boğazında kurtarma çalışmaları için tüm imkanlar seferber edildi. Çanakkale Boğazının derin ve karanlık sularında Dumlupınar Denizaltısında mahsur kalan 81 denizcinin kurtarma çalışmalarının sonuçsuz kalması üzerine Dumlupınar’dan tarihe kazınan o son sözler, Astsubay Selami’den geldi "Vatan Sağolsun". Her yıl 4 Nisan’ da olduğu gibi bu yılda Dumlupınar Denizaltısı şehitleri Çanakkale Boğazında düzenlenen tören ile anıldı.
81 ŞEHIT DENİZCİMİZ ÇANAKAKLE BOĞAZINDA SAYGI İLE ANILDI
Çanakkale Boğazı Nara Burnu önlerinde 4 Nisan 1953'de İsveç şilebi Naboland ile çarpışması sonucu batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci düzenlenen törenle anıldı. Törenin yapılacağı 'TCG 1. İnönü' Denizaltısına Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir geçti. Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından 'TCG Dumlupınar'ın anısına denize çelenk bırakıldı. Daha sonra şehit 81 denizci için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 'TCG Kumkale' gemisinden töreni takip eden askerler, gaziler ve şehit yakınları 1 dakika boyunca çalınan siren eşliğinde selam durdu.
İKİNCİ ANMA TÖRENİ NARA BARBAROS ŞEHİTLİĞİNDE YAPILDI
“TCG 1. İnönü” denizaltısında düzenlenen anma töreni ardından sonrasında Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, askerler, gaziler ve şehit yakınları ikinci anma töreninin yapıldığı Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığındaki Nara Barbaros Şehitliği'ne geldi. Buradaki törende saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı'nın okundu ve Türk bayrağı göndere çekildi. Törende Dz. Yarbay Alpaslan Yavaş tarafından günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yapıldı. Daha sonra şehitler için dua edildi. Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit tarafından şehitlik defteri imzalandı. Şehitliği ziyaret eden protokol üyeleri, gaziler ve şehit yakınları, karanfil bıraktı.
BABAMI 2 YADA 3 KEZ GÖRDÜM
Şehir denizci Ahmet Günal’ın törene katılan oğlu Facia sırasında 3 yaşında olduğunu belirterek ."Babamı 2 ya da 3 kez gördüm. Üzerinde siyah elbisesi vardı. Bir de beyaz elbisesi olduğundan başka babamla ilgili bir şey hatırlayamıyorum. Duygu tarifi imkansız bu tören. Kelimelerle anlatması zor" şeklinde konuştu.
DUMLUPINAR’ DAN TARİHE GECEN SON DİYALOG
Dumlupınar Denizaltısı kazasının ardından kurtarma çalışmaları başlatılsa da imkansızlıklar, kötü hava koşulları ve yaşanan aksilikler nedeni ile kurtarma çalışması başarılı olamadı. Zamana karşı yarışılan kurtarma çalışmasının son bölünün de Dumlupınar Denizaltısına ulaşılamayacağı anlaşıldı. Dumlupınar Denizaltısından, deniş üstündeki gemi ile irtibat kuran Astsubay Selami kurtarma umutlarının olmadığını anlayınca Denizaltından duyulan son cümle, Astsubay Selami'nin "Vatan Sağolsun" sözleri oldu. Bir süre sonra denizaltıyla tekrar irtibat kurulmak istense de, Üsteğmen Suat seslenişlerine cevap alamadı. Aşağıdan sadece bir takım gürültüler ve inilti sesleri duyuldu. Çalışmalar esnasında, şamandıranın telefon kablosu kopunca, denizaltıdan bir daha haber alınamadı. Denizaltıdan sadece çarpışma anında köprü üstünde bulunan Yüzbaşı Sabri Çelebioğlu, Üsteğmen Kemal Ünver, Üsteğmen Haşan Yumuk, Astsubay Başçavuş Hüseyin İnkaya, Astsubay Başçavuş Hüseyin Akış kurtulmuş, içlerinde Komodor Kurmay Albay Hakkı Burak'ın da bulunduğu 7 subay, 35 astsubay, 39 er şehit olmuştu.
Ogün İnal