Kiraz ile akraba olan vişne, Avrupa’ya özgü bir meyve olsa da dünyanın her yerinde yetiştirilmesi mümkündür. Tat açısından çok çeşitli türleri bulunması nedeniyle gencinden yaşlısına birçok birey tarafından sevilmesi ile ünlüdür. Hitap ettiği kitlenin genişliğinin yanı sıra sağlık açısından da birçok olumlu yönü vardır. Bunun nedeni, yapısında birçok vitamin ve mineral barındırmasıdır.
Çünkü vücudun sağlıklı kalabilmesi için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Aynı zamanda vişne, güçlü antioksidanlar da içerir. İçerdiği bu antioksidanlar, uykunun düzenlenmesi de dahil olmak üzere birçok olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca lif bakımından değerli bir meyve olması nedeniyle de mevsiminde vişnenin besin alışkanlıklarına eklenmesi önerilir. Vişnenin faydaları ile ilgili olarak yazının devamındaki bilgilere göz atabilirsiniz.
Vişnenin Faydaları
Vişne, değerleri verildiği üzere A ve C vitaminleri ile az miktarda sodyum, protein, kalsiyum, folat ve demir içerir. Meyveye rengini veren ve doğal bir pigment olan bitkisel kökenli antosiyanin, vişnede bol miktarda bulunur. Boyutu ile ters orantılı olarak vişne faydaları oldukça fazla olan bir meyvedir. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
Yapılan araştırmalar, vişnenin kanserli hücreleri tek tek ayırarak bu hücreler ile savaşmayı sağlayan antioksidanlar barındırdığını kanıtlamıştır. Özellikle kadınlar arasında yaygın bir kanser türü olan meme kanserini önlemeye yardımcı olan melatonin içerir.
İçeriğindeki antioksidanlar, aynı zamanda kronik iltihaplanmanın yol açabileceği maddeleri bularak nötralize edebilir.
Osteoartrit gibi iltihabi durumlardan kaynaklanan ağrıların hafiflemesine yardımcı olan antienflamatuar bileşikler içerir.
Barındırdığı antosiyanin isimli maddenin, hemoroid ve migren probleminin hafifletilmesinde de olumlu etkileri vardır. Antosiyanin ayrıca vücudun doğal olarak insülin üretmesine yardımcı olabilir. İnsülin, insan vücudunda şekerin düzenlenmesini sağladığından diyabet hastaları için faydalı olabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının önerilen porsiyonlarda vişne tüketmesinde sakınca yoktur.
Vişnenin içeriğinde bulunan melatonin, uykunun düzenlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında huzursuzluk sorunlarının da azaltılmasına katkıda bulunur.
Yapılan araştırmalar, vişnenin kandaki ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Bu da gut hastalığını önleyici ya da gut hastalığının neden olduğu ağrıları hafifletici etki yapabilir.
Vişnede mevcut olan gallik asit, p-kumarik asit, kaempferol ve quercetin gibi bileşikler; yoğun vücut aktivitesi sonrasında kaslarda ve eklemlerde meydana gelebilecek ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir
Vişnenin barındırdığı aktif bileşenlerden birisi olan flavonoidler, virüsler ve bakterilerle savaşarak bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkı sağlar.
Vişne Suyu Faydaları Nelerdir?
Vişne suyu faydaları da vişne ile paralel olarak değerlendirilebilir. Yine içerisinde bulunan maddelerden dolayı vişne suyunun uykuyu ve kan basıncını düzenleyici, beyin fonksiyonlarını geliştirici, kanser büyümesini yavaşlatıcı vs. ektileri mevcuttur. Ancak meyveyi taze olarak tüketmek her zaman suyunu sıkmaktan daha faydalıdır. Çünkü suyu sıkılan meyvenin tüketilmeden kalan posasını, lif kaynağıdır ve lifler vücut için oldukça kıymetlidir. Bu nedenle mümkün olduğu miktarda taze meyve tüketmek her zaman daha sağlıklıdır.
Vişne Sapı Ne İşe Yarar?
Vişnenin meyvesi kadar sapı da insan vücudu için faydalıdır. Bu nedenle vişne saplarını atmak yerine çayını yaparak tüketmek vücudu olumlu yönde etkiler.
Vişne sapları toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması yardımcı olur. Çünkü vişne sapını içeriğindeki antioksidanlar, temizleyici bir etkiye sahiptir.
Ayrıca vişne sapları, böbrekleri temizleyici ve böbrek taşı oluşumunu önleyici özelliklere sahiptir. Bunun yanında böbreğin daha iyi çalışmasını sağlayan bileşikler içerir.
Vişne sapları, vişnenin kendisinde olduğu gibi gut ve romatizmal bazı hastalıkların tedavisinde olumlu etkilere sahiptir. Bağların ve eklemlerin zayıflamasına neden olan bu tür hastalıklar, şiddetli ağrılara sebep olabilir. Vişne sapı; tendonları, eklemleri, kasları ve bağları güçlendirerek ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir.
Vişne sapları, ödem attırıcı özelliğe de sahiptir. Ayrıca yapısındaki antioksidanlar ve flavonoidler, kilo vermeye de yardımcı özelliğe sahiptir. Lif bakımından zengin olduğu için kabızlığın önlenmesine de katkı sağlar.
Vişnenin Cilde Faydaları Nelerdir?
Rosacea, akne vulgaris ve diğer cilt problemlerinin tedavi edilmesi günlük vişne tüketimi ile mümkün olabilir. A vitamini ve içerdiği antibakteriyel özellikler sayesinde vişnenin cildin kuru ve temiz kalmasında önemli bir etkisi vardır. Bunun yanında deride oluşan güneş yanıkları ve koyu lekelere karşı koruma sağladığı da bilinir. Antioksidan bakımından zengin olan vişne kırışıklıklar veya diğer lekelere karşı da koruyucu etkiye sahiptir. Ayrıca vücudun daha genç ve sıkı görünmesini sağlayan kollajenlerin artmasına da yardımcı olur.
Vişne Kurusu Faydaları Nelerdir?
Vişne, mevsiminde taze olarak tüketilebileceği gibi dondurulmuş veya kurutulmuş olarak mevsimi dışında da tüketilebilir. Kuru vişne de tazesi gibi vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu nedenle kurutularak kış aylarında da tüketilmesi, vücut için faydalıdır. Günde bir fincan kurutulmuş vişne tüketmek, günlük A vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Ayrıca iyi bir C vitamini deposudur.
Glisemik indeksi düşük olduğundan insülin ve şeker seviyesinde ani düşüş ve artışların önlenmesine yardımcı olur. Yüksek düzeyde pektin içerdiğinden LDL kolesterolün seviyesini düşürebilen bir etkiye sahiptir. Kolesterolün düşürülmesi ise kalp ve damar hastalığı riskinin azalması anlamına gelir. Vişnenin içerdiği bakır, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Çeyrek fincan vişne kurusu, 92 mikrogram bakır içerir ve bu da günlük alınması önerilen miktarın yüzde onu kadardır.
Vişnenin Yan Etkileri Nelerdir?
Vişne, alerjisi olmayan tüm insanlar tarafından tüketilebilecek en sağlıklı meyveler arasında yer alır. Ancak her besin maddesinde olduğu gibi ölçülü olarak tüketmekte fayda vardır. Çok fazla tüketilmesi halinde kabızlık veya ishal ortaya çıkabilir. Ayrıca aşırı tüketilmesine bağlı iştahsızlık ve uyku düzeninde bozulma da diğer yan etkiler arasında gösterilebilir. Nadir ve ciddi olan yan etkileri arasında ise baş dönmesi, mide ağrısı, sürekli uyku hali ve hafıza kaybı yer alır. Bu nedenle çok fazla tüketmekten kaçınmak gerekir.
Diğer meyveler gibi vişnenin de ölçülü olarak uygun miktarlarda tüketilmesi, hem vücut direncinizi artıracak hem de diğer faydalarından istifade etmenizi sağlayacaktır.
Kaynak: Medicalpark