Kültür ve Sanat

Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi Tarih Kokuyor

Çanakkale merkezde bulunan ve adını uzun yıllar Troia kazı başkanlığı yapan Manfred Osman Korfmann’ dan alan Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi aynı zamanda dünyanın en önemli arkeoloji kütüphanelerinden biri olma özelliğini de taşıyor.

Kütüphane binasının geçmişi de 1699 yıllarına uzanıyor.

KÜTÜPHANE OLARAK 24 ŞUBAT 2007 TARİHİNDE HİZMETE GİRDİ
Dünyadaki arkeolojik uzmanlık kütüphaneleri içerisinde önemli bir yere sahip olan Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi tarih kokan binasıyla da ayrı bir öneme sahip. 1699 yılında Sübyan Okulu olarak inşa edilmesinin ardından, yakın tarihe kadar Tütün Deposu olarak kullanılan bina 2006 yılında Çanakkale Belediyesi tarafından satın alınarak kütüphane olarak kullanılmak üzere Troia Vakfı’na tahsis edildi. Çoğunluğu Çanakkaleli kişi ve kurumların katkılarıyla Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi  olarak restore edildikten sonra 24 Şubat 2007 tarihinde hizmete açıldı.

SEMİNER, ÇALIŞTAY VE SERGİ GİBİ ETKİNLİKLERE DE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi Manfred Osman Korfmann, vefat ettiği 2005 yılına kadar Troya Kazıları’na başkanlık yaparken dünyanın ilgisini buraya çekmeyi başarmıştır. 2003 yılında çok sevdiği Osman ismini de alarak Türk Vatandaşlığı’na da geçen Korfman’ın ailesi profesörün ölümünün ardından kitaplarını vakfa bağlı kütüphaneye bağışlama kararı aldı. Buna ilaveten Troya'da birlikte çalıştığı Prof. Dr. Hans Jucker ve Dr. Ines Jucker-Scherrer de kütüphanelerinde yer alan kitaplarını buraya bağışlayınca dünyanın en önemli arkeoloji kütüphanelerinden biri haline gelen Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi’nde 15 bin kitap, yaklaşık 30 bin ayrı basım ve makale bulunuyor. 2012 yılından itibaren de Çanakkale On Sekiz Mart Üniversite Kütüphanesi ile eş güdümlü çalışmaya başlayan kütüphane ayrıca birçok konferans, seminer, çalıştay ve sergi gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Murat Çağlayan