Sağlık

Biotin Nedir? Ne İşi Yarar?

H vitamini veya B7 vitamini olarak da bilinen Biotin B grubu vitaminler içerisinde yer alan, sağlığa pek çok faydası olan vitaminlerden bir tanesidir.

Vitaminler sağlıklı bir yaşam döngüsü için gerekli olan mikro besin öğeleridir. Kendi aralarında suda çözünen veya yağda çözünen vitaminler olarak sınıflandırılır. C vitamini ve B grubu vitaminleri suda çözünen vitaminler arasında yer alır. Bu vitaminlerin en önemli ortak özellikleri vücut tarafından sentezlenmemeleridir. Suda çözünen vitaminlerden bir tanesi olan Biotin de vücut tarafından sentezlenemez. Bu nedenle vücudun biotin ihtiyacının dışarıdan karşılanması gerekir. Biotin nedir? Biotin ne işe yarar? Faydaları nelerdir? sorularının cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Biotin Nedir?
Biotin B kompleks vitaminleri arasında yer alan ve özellikle cilt sağlığına olan faydaları ile bilinen bir vitamin çeşididir. Biotin sıcaklığa ve asidik ortama dayanıklı olmakla birlikte ultraviyole ışınlarından veya oksijenden kolay etkilenebilir. Diğer suda çözünen vitaminler gibi biotin de vücutta sentezlenemez ve depolanamaz, fazlası ter ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Bununla birlikte bağırsaklarda bulunan bazı yararlı bakterileri bir miktar biotin sentezi yapabilir.
 
Biotini de içerisinde bulunduran B grubu vitaminlerin en önemli özelliği besinlerden alınan karbonhidratların glukoza dönüştürülmesine yardımcı olmasıdır. Bir başka ifadeyle Biotin vücuttaki normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. B7 vitamininin bir diğer önemli özelliği de karbonhidrat, yağ ve proteinleri parçalayan enzimlerin yapısında kofaktör (enzimlerin çalışmasına yardımcı molekül) olarak görev almasıdır.

Biotin Ne İşe Yarar?
Biotin başta enerji oluşum metabolizmasında olmak üzere vücutta pek çok metabolik faaliyette rol alır. Bütün doku ve organlarda biotin bulunmakla birlikte vücutta en çok bulunduğu organlar böbrekler ve karaciğerdir. Ayrıca biotin saç ve cilt sağlığına olan faydaları ile de bilinen bir vitamindir. Bu nedenle piyasada bulunan pek çok kozmetik ürününün biotin içerdiği görülebilir. Başlıca Biotin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
 
Biotin normal saçın korunmasına katkıda bulunur. Günümüzde biotin eksikliği bulunmayan kişilerde saçın sağlıklı bir biçimde uzamasında dışarıdan takviye olarak biotin alınmasının etkinliği konusunda yeterli kanıt bulunmamakla birlikte bazı çalışmalar B7 vitamini eksikliği bulunanlarda dışarıdan vitamin takviyesi olarak biotin alımının saç uzamasını hızlandırabileceğini göstermektedir.
Biotinin bir diğer faydası da tırnaklar üzerindedir. Araştırmalar biotin eksikliği bulunanlarda takviye olarak biotin alınmasının tırnakların sağlıklı bir biçimde uzamasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre ince, zayıf ve kırılgan tırnaklara sahip kişilerin biotin bakımından zengin gıdalarla beslenmesi veya biotin takviyesi kullanması tırnakları güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ancak tırnakları güçlendirmek için ne kadar süre ve hangi dozlarda biotin kullanılması gerektiği hakkında daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.
Saç ve tırnak sağlığı için olduğu gibi cilt sağlığı için de biotin önemlidir. Biotin normal cildin korunmasına katkıda bulunur. Bebeklerde biotin eksikliğine nadir rastlanmakla birlikte alopesi yani saç kaybı olan bebekler üzerinde yapılan araştırmalara göre biotin eksikliği alopesi veya dermatit gibi cilt problemlerine neden olabilir.
Biotin vücuttaki karbonhidrat, protein ve yağ gibi normal makro besin öğeleri metabolizmasına katkıda bulunur. Bu özelliği sayesinde biotin normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Biotin, gebelik döneminde de ihtiyaç duyulan önemli vitaminlerden bir tanesidir. Araştırmalar biotinin gebelik döneminde fetus gelişimini desteklediğini göstermektedir.

Biotin İçeren Besinler Nelerdir?
Doğada bulunan pek çok bitki biotin bakımından zengindir. Bu nedenle sağlıklı ve düzenli beslenme ile vücudun ihtiyacını karşılamak mümkündür. Peki biotin içeren besinler nelerdir? Biotin bakımından zengin besinler şu şekilde sıralanabilir:
Yumurta özellikle sarısı, Patates, Nohut, fasulye gibi kuru baklagiller, Peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri, Özellikle roka, maydanoz gibi yeşillikler, Badem, Karnabahar, Kırmızı ve beyaz et
Yukarıda sayılanların yanı sıra yer fıstığı, fındık ezmesi gibi yiyeceklerde biotin bakımından zengindir.

İnsan Vücudunun Günlük Biotin İhtiyacı Ne Kadar?
Biotin yani B7 vitamini doğadaki pek çok besin maddesinde bulunduğundan araştırmalara göre sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile günlük 35-70 mikrogram alınabileceği söylenebilir. Bu nedenle biotin eksikliğine nadir rastlansa da bazı insanlarda vücutta biotin metabolizmasını etkileyen herhangi bir sağlık sorununun bulunması ve/veya biotin bakımından yetersiz beslenme gibi nedenlerle biotin eksikliği görülebilir. Ayrıca hamile veya emziren kadınlarda da biotin gereksinimi artabilir. Bunlar gibi durumlarda doktor kontrolünde dışarıdan gıda takviyesi yoluyla biotin alınması gerekebilir.
 
Peki günlük biotin ihtiyacı ne kadardır? Biotin eksikliği nadir rastlanan bir durum olduğu için günlük biotin ihtiyacının kaç miligram olduğunun belirlenmesi zor olabilir. Bu nedenle biotin için yeterli alım miktarı (RDA) belirlenir. Biotin için günlük 30 mikrogram yetişkinler içinu yeterli alım miktarı olarak kabul edilmekle birlikte emzirme döneminde biotin ihtiyacı arttığı için bu dönemde emziren kadınlara günlük 35 mikrogram biotin almaları önerilir.

Biotin Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Biotin eksikliği nadir rastlanan bir durum olmakla birlikte bazı durumlarda biotin sentezi olumsuz etkilenebilir. Bazı metabolizma rahatsızlıkları, dengesiz ve yetersiz beslenme alışkanlığı, bağırsaklardaki zararlı bakterilerin faydalı bakterilerden fazla olması ile karakterize olan bağırsak mikrobiyota dengesizlikleri gibi sebepler biotin eksikliğine neden olabilir. Bunlara ek olarak özellikle çiğ yumurtada bulunan avidin isimli bir madde biotin emilimi üzerinde rol oynayabilir. Bir başka ifadeyle çiğ yumurta tüketimi biotin eksikliğine neden olabilir. Ancak pişmiş yumurta için bu durum geçerli değildir. Biotin eksikliği durumunda başta saç, cilt ve tırnak sağlığı olmak üzere çeşitli sağlık problemleri görülebilir. Peki biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin eksikliği durumunda görülen başlıca belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Ciltte kuruluk ve kızarıklık gibi problemler,
Ağız ve burun çevresi başta olmak üzere ciltte pullu döküntüler,
Tırnaklarda güçsüzlük ve kolay kırılma,
Dudaklarda kuruma ve çatlama, Saçların normalde olduğundan kolay kırılması ve zor uzaması, Saç dökülmesi, Açıklanamayan yorgunluk ve bitkinlik, İştah azalmasına bağlı olarak istemsiz kilo kaybı,
Uyku problemleri, Eller ve ayaklar başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde yanma veya karıncalanma Kusma, kabızlık, ishal gibi mide ve bağırsak sistemi sorunları
Yukarıda sayılan belirtiler B7 vitamini eksikliği bulunan kişilerde yaygın rastlanan semptomlardır. Biotinin fazlası vücuttan idrar ve ter yoluyla atılır, bu nedenle araştırmalara göre yüksek dozda biotin alımının toksik olmamakla birlikte bu konuda yeterli çalışma yoktur. Bu nedenle biotin eksikliğinden şüphelenilen durumlarda alanında uzman bir doktordan randevu almak ve gerekli kontrolleri yaptırmak önemlidir.
Kaynak: Medicalpark