Gündem

Çanakkale’de 30 gün içinde, 4’üncü deprem fırtınası başladı

Çanakkale’de bir süredir Biga ilçesinde yaşanan depremler ve fay hatlarındaki hareketlilik dikkat çekmeye devam ediyor.

Bölgede Şubat ayının ilk günlerinden itibaren adeta deprem fırtınası yaşanıyor. 100’den fazla hareketin kaydedildiği Çanakkale’ni Biga ve Lapseki çevresinde, son olarak dün (2 Şubat Salı) il genlinde kuvvetli şekilde hissedilen ve endişe yaratan 4,6 büyüklüğünde bir deprem oluştu. Ardından da artçılar yaşanmaya devem etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Biga çevresinde meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.   

Biga ilçesinin kuzeybatısında son 30 gün içinde, dördüncü deprem fırtınasının başladığını ifade eden Prof. Dr. Doğan Perinçek “İlki 2 Şubatta olan deprem fırtınası 4-9 gün aralarla devam ediyor. Bunlar 2 Şubat, 7 Şubat, 12 Şubat ve 16 Şubat ve 27 Şubat. Bugüne kadar deprem fırtınası olarak belirttiğimiz alanda, 133 deprem gerçekleşti. Önceki dönemlerde deprem fırtınası olan alanda, en büyük deprem 3.2 iken dün 4.6 büyüklükte deprem yaşadık. 2 Şubat’tan bu yana depremlerim büyüklüğü ve sayısındaki artış dikkat çekiyor.

Deprem fırtınası olan alan yakınında olan depremlere baktığımızda, önceki haftalara göre son bir haftada deprem odak derinliğinin arttığını ve 10 kilometreyi geçtiğini görüyoruz. ‘Derinliğin artması ile 4.6 büyüklükteki depremin olması arasında bir ilişki var mı?’ sorusu aklımızdan çıkmıyor. Önceki haftalarda deprem odak derinlikleri 10 kilometreden azdı ve en büyük deprem 3.2 olmuştu” dedi.

Harita üzerinde 30 günde Marmara Adası merkezli üçgen içinde ve Marmara Denizi dolayında olan depremleri gösteren Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Şeytan Üçgeni olarak adlanmış olan alandaki deprem sayısı Marmara Denizi'nin diğer kesimlerine göre daha fazla. Kanımca DAF kuzey kolunda olan depremlerin enerji transferi Ganos Dağı engeline takılıyor ve güneybatıya yöneliyor. Bu yönelmeyi MTA aktif fay haritasında görülen Kuzeydoğu-Güneybatı doğrultulu fay (yeşil) ile ve tarafımızdan işaretlenen kesik çizgili yeşil fay ile göstermeyi denedim. Özetle siyah oklarla gösterildiği yönde, enerji transferi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kulandı.

HARİTA ÜZERİNDE AÇIKLADI

Bölgede olan tarihsel depremlerin bir kısmını haritada işaretleyen Perinçek şöyle devam etti; “Bunlardan en önemlileri 1737 Çan, 1766 Batı Marmara ve 1766 Orta Marmara ve en önemlisi 123 (bazı kayıtlarda 177) tarihli olan deprem. Bu deprem Parion ve Kyzikos kentlerini yıkmış. Parion Antik kentinde yaptığım çalışmalarda kentin 3 kez deprem yaşadığını gösterdi. Bu depremlerden birinde kentin kuzey yarısı oblik fay boyunca 1.5, 2 metre yükselmiş. Çanakkale Boğazı içinde gösterilen faylar aktif fay haritasında yoktur. Gökaşan ve benim tarafından yapılan çalışmalarda haritalanan faylar sadeleştirilerek buraya konulmuştur. 1875 yılında olan 6.7 büyüklükteki Güzelyalı depremi (Perinçek, 2018) ve Boğaz içinde zaman zaman olan ve büyüklüğü 3’e kadar çıkan depremler, söz konusu fayların aktif olduğunu gösteriyor.”

Haber: Veysel Akın Salkın