Gündem

“Su Hakkı Ödenmez”

Çanakkaleli çevreciler Balaban mevkiinde yapılan altın madeni arama çalışmalarına engel olmak amacı ile  ‘Su hakkı ödenmez’ nöbetini başlattı.


Çevreciler nöbette
Truva Atı önünde yapılan basın açıklamasının ardından nöbet tutmak üzere Balaban’a doğru yola çıkan çevreciler adına konuşan Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir “Bu su yaşam içindir, öyle kalacaktır, öyle kalması için tüm gücümüzle direneceğiz. Bugünden itibaren Kirazlı Balaban’da ‘Su Hakkı Nöbeti’mizi başlatıyoruz. Çanakkale halkını ve Türkiye’yi suyuna sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. 
Çanakkaleli çevreciler Balaban mevkiinde yapılan altın madeni arama çalışmalarına enge olmak amacı ile  ‘Su hakkı ödenmez’ nöbetini, Truva Atı önünde bir basın açıklaması yaparak başlattı.
Basın açıklamasına; Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Belediye Meclis Üyeleri, İda Dayanışma Derneği üyeleri ve Kent Konseyi Çevre Meclisi üyeleri katıldı.
Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir yaptığı açıklamada ‘Su Hakkı Ödenmez’ nöbetinin başladığını duyurdu.
Bilir, “Anayasanın 56. Maddesinde bize verdiği yetkiye dayanarak sağlıklı bir çevrede yaşamanın her yurttaşın hakkı olduğunu, sağlıklı çevreyi korumanın bize verilmiş bir ödev olduğunu biliyor ve direnişimizi sürdürüyoruz. Sağlıklı suya erişim hakkımız gasp edilemez elimizden alınamaz bin pınarlı İda birkaç kişinin keyfi için yol edilemez. 2 gündür sahaya yaptığımız ziyarette artık kendi toprağımıza ayak basabilmek için kapıda bekletiliyoruz, izin bekliyoruz ve uyarı alıyoruz. Bu toprak yüzyıllardır bizim. Taleplerimiz açık ve nettir. Sağlık yaşam hakkımız, sağlıklı suya erişim hakkımız engellenemez. Engellemeye açık düzenleme yapılamaz, yasalar ülkemizde yatırım yapmak isteyen şirketlerin taleplerine göre belirlenemez. Maden yasası bir dönemde şirketle vatandaş karşı karşıta bırakılıyor, milletvekilleri tatil yapıyor. TBMM acilen toplanmalı yaşamdan yana kararlar almalı ve bunu uygulamaya geçirmelidir. Kazdağı ve yöresindeki ruhsatlar iptal edilmelidir. Lâpseki Şahinli’de işletilmekte olan maden sahası hızla genişlemektedir. Lâpseki, Çardak ve Umurbey’in içme ve kullanma sularını tehdit etmektedir. Bu saha ile ilgili tarafsız denetleyici firmalardan acilen raporlar istenmelidir. Yöre halkının ve maden sahasında çalışanların sağlık durumlarının tespiti yapılmalıdır. Bu su yaşam içindir, öyle kalacaktır, öyle kalması için tüm gücümüzle direneceğiz. Bugünden itibaren Kirazlı Balaban’da ‘Su Hakkı Nöbeti’mizi başlatıyoruz. Çanakkale halkını ve Türkiye’yi suyuna sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. 
Açıklamanın sona ermesinin ardından çevreciler Balaban’a giderek ‘Su Hakkı Nöbeti’ni başlattı.
Dilek Akşen