Sağlık

Rahim Ağzı Kanseri Aşı ve Erken Teşhisle Önlenebilir

Medical Park Çanakkale Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hande Sezer “Dünyada her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olabilen rahim ağzı kanseri, tarama testleri ile erken teşhis edilerek önlenebilen en önemli genital kanser türüdür.

Rahim ağzı kanserinin, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu vurgulayan Medical Park Çanakkale Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hande Sezer “Dünyada her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olabilen rahim ağzı kanseri, tarama testleri ile erken teşhis edilerek önlenebilen en önemli genital kanser türüdür. Bu nedenle rahim ağzı kanser tarama programları, bu kanserin görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmak için son derece önemlidir” dedi.
Medical Park Çanakkale Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hande Sezer, rahim ağzı kanseri ve HPV aşısı hakkında açıklamalarda bulundu.

HPV AŞISI VE TARAMASI
Rahim ağzı kanserlerinin çoğunun (yüzde 99,7) HPV (Human Papilloma Virüs) ile ilişkili olup bu virüsün cinsel yolla bulaştığını belirten Op. Dr. Hande Sezer, “Bunun için kanserden korunmada ilk olarak HPV aşı uygulaması yer alırken; ikincil yaklaşım da tarama testleri (PAP smear ve HPV testi) ile HPV’yi ve kanser öncesi lezyonları erken dönemde belirleyip tedavi ederek kanser gelişmesini önlemektir” ifadelerini kullandı.

HPV AŞISI VE UYGULAMA PERİYOTLARI
HPV aşısının vücuttaki etkileri ve periyodik takvimlerine değinen Op. Dr. Sezer şu bilgileri paylaştı:
“HPV aşısı yeni bir enfeksiyon gelişimini önler, fakat vücutta var olan enfeksiyonu tedavi etmez. Aşı kişinin cinsel yönden aktif olmadığı 9–14 yaş döneminde daha yüksek düzeyde koruma sağlandığından tercihen 9-14 yaşında uygulanması önceliklidir ancak HPV aşıları 45 yaşa kadar hem erkeklerde hem de kadınlarda uygulanabilmektedir. Şu an tüm dünyada kullanımda olan 3 çeşit HPV aşısı bulunmaktadır. 2’li aşı (Cervarix)  HPV tip 16 ve 18’e karşı; 4’lü aşı (Gardasil)  HPV tip 6-11-16 ve 18’e karşı ve son olarak artık ülkemizde de kullanılmaya başlayan 9’lu aşı (Gardasil 9) HPV tip 6-11-16-18-31-33-45-52 ve 58’e karşı koruma sağlamaktadır. Tüm HPV aşıları 9-14 yaş aralığında 2 doz (6 ay arayla), 14 yaş sonrasında 3 doz (0-2-6.aylarda) şeklinde uygulanır.”
HPV aşısının gebelikteki önemine dikkat çeken Op. Dr. Sezer,”HPV aşısını özellikli gruplar düzeyinde incelediğimizde; aşının gebelikte uygulanması önerilmemektedir. Emziren kadınlarda HPV aşısı uygulanabilir. Gebelikten önce HPV aşısının ilk dozları yapılmış olursa geri kalan dozları gebelik sonrası tamamlanır. Aşı öncesi Pap Test ya da HPV genotiplendirme gerekli görülmemektedir. HPV aşı takvimi tamamlanmış olsa bile yetişkin kadınlarda rahim ağzı kanser taramalarının devam ettirilmesi önem taşımaktadır. Çünkü HPV aşısı, rahim ağzı kanserlerin yüzde 71–90’ına neden olan HPV tiplerine karşı koruma sağlamakta olup olası vakaların tümünü önlememektedir. Bu nedenle kadınlara bilgi verirken, aşının sadece HPV’nin belirli tiplerine karşı koruyucu olduğu, tüm tiplerden korumayı içermediği, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara karşı bir koruma sağlamadığı, aşı olmanın PAP smear ve HPV taraması yaptırma gerekliliğini ortadan kaldırmadığı ve düzenli jinekolojik muayeneye gelmenin her zaman gerekli olduğu özellikle vurgulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

PAP TESTİ NEDEN YAPILMALI
Yapılacak testlerden bahseden Op. Dr. Sezer, “PAP smear; vajina ve rahim ağzındaki normal hücreler ve hastalık nedeniyle değişmiş hücrelerin incelenmesine dayanan bir testtir. HPV DNA taraması da yine vajina ve rahim ağzında HPV varlığının tespitinde kullanılmaktadır. PAP smear ile aynı örnekte eş zamanlı HPV DNA çalışılması ‘co-test’ olarak adlandırılır. Co-test, günümüzde 30 yaş üzerindeki kadınlar için en çok kabul gören tarama yöntemidir” açıklamasında bulundu.

5 YILDA BİR TEST İLE TARANMALI
 30–65 yaş arasında kadınların 5 yılda bir co-test ile taranmasını öneren Op. Dr. Sezer, “30 yaş altındakilerde (21-30 yaş arası) ise HPV enfeksiyonları yüksek oranda geçici olduğundan, bu yaş grubuna co-test değil, üç yılda bir sadece PAP smear ile tarama önerilmektedir. Bu nedenle daha önce aşı olmamış ve tarama yaptırmamış olan tüm kadınlarımıza en kısa sürede bir jinekolojik muayene olup HPV aşı dozlarını tamamlamasını ve kendisi için uygun olan rahim ağzı kanser taramasını yaptırmasını önermekteyiz” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi