Gündem

Çanakkale’nin Suyu Kuyulardan Sağlanacak

Her yıl kuraklık nedeni ile barajlarımızda su sıkıntısı riski ile karşı karşıya kalınması neden ile harekete geçen Çanakkale Belediyesi, kent merkezinin içme ve kullanma suyunun karşılandığı Atikhisar barajında su seviyesinin azalma riskine karşı alternatif su kaynakları çalışması başlatmıştı.

Çalışma kapsamında 7 kuyu açıldı. 7 kuyudan dört tanesi alternatif su kaynağı olarak kullanılabilecek.

ATİKHİSAR BARAJININ DOLULUK ORANI RİSK TAŞIYOR
Küresel ısınma başta olmak üzere doğa dengelerini altüst eden doğa katliamları dünyayı ve doğanın dengesini değiştirmeye devam ediyor. Dünya üzerinde birçok ülkede kuraklık yaşanırken Türkiye’de de kuraklık ciddi boyutlara vardı. Göller kurudu su kaynakları kurudu. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan kuraklık Çanakkale’yi de vurdu. Önceki senelerde Çanakkale’nin barajlarında ciddi su seviyesi azalmaları yaşandı. Mevsim yaşışları alınamazken kış aylarında kar yağışının da olmaması Çanakkale merkezine içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar Barajında su seviyesinin azalmasına neden oldu. Önceki yıllarda olduğu gibi bu senede atikhisar Barajında su seviyesi yağmurlara rağmen düşmeye devam ediyor. Su kullanımın konusunda Çanakkale belediyesi vatandaşlara su tasarrufu çağrısında bulunurken bir yandan da olası kuraklıkta Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunun sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.  Çanakkale Merkez’in içme, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan tek kaynak olan Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı beklenen seviyeye ulaşmadı. Barajda son yağışlar ile birlikte doluluk oranı yüzde 52,9 oldu. Çanakkale Belediyesi tarafından Atikhisar Barajı'nın dışında rezerv su kaynakları arama çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda 4 tane yeraltı sondajı açıldı. Yeraltı suyundan yararlanarak, alternatif bir kaynak yaratıldı. Çanakkale'de yağış açısından kurak geçtiği kış aylarının devamında bahar yağmurlarında da beklenen yağış düşmedi. Bununla birlikte Atikhisar Barajının su seviyesi de beklenen seviyeye ulaşmadı. Barajda son yağışlar ile birlikte doluluk oranı yüzde 52.9 oldu. Bu durum ise yaz ayları için risk faktörü taşıyor.

YEDEK SU KAYNAĞI YARATTIK
Çanakkale Belediyesi tarafından Atikhisar Barajı'nın dışında rezerv su kaynakları arama çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda 4 tane yeraltı sondajı açıldı. Yeraltı suyundan yararlanarak, alternatif bir kaynak yaratıldı. Atikhisar Barajı ve belediyenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Atikhisar Barajı, Devlet Su İşleri'nin tasarrufunda olan bir baraj. Biz yapmış olduğumuz protokol gereği ondan içme ve kullanma suyu alıyoruz. Tabi ileriye dönük tarımsal sulamadan vazgeçilmesi bana göre çok olanaklı değil. Nedeni ise 25 bin dekara yakın bir alanda sulama yapılıyor. Bu ciddi bir ekonomik getiridir. Çünkü kent ekonomisini de yakından etkileyen bir alandır burası. Dolayısıyla tarımsal üretimi yapmak zorundayız. Ancak Atikhisar Barajı'nın dışında da bizim rezerv su kaynaklarını arama gibi çalışmalarımız var. Örneğin 4 tane yeraltı sondajı açtık. Yeraltı suyundan yararlanarak, alternatif diğer bir ifadeyle yedek bir kaynak yarattık. Umurbey Barajı'nın da sol sahilinden de yararlanarak kentin içme suyu şebekesini destekleyebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak tarımsal sulama bu ilin ve bölgenin vazgeçilmezidir. Bu nedenle su da tarımsal üretimin can damarıdır. Su kuyularını açmadan önce biz 37 noktada jeofizik etüt yaptık. Sonrasında 7 adet deneme kuyusu açtık ve bunların 4 tanesi hem kalite hem de debi olarak ihtiyacımızı karşılar nitelikte" dedi.
Ogün İnal