Sempozyumun açılış seremonisine; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Abdüssabır Yıldız, Çanakkale Bölgesel Rehberler Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını sempozyum düzenleme kurulu adına yapan Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker, sempozyumda emeği geçen herkese şükranlarını ileterek “Vakıf eserleri önemli bir kültürel mirastır. Türk-İslam eserlerini ülkemize kazandırmış kadim değerlerler var ve bu eserler kültürümüzün birer parçasıdır” dedi.
“Ülkemizin tarihi değerlerinin turistlere dikkatle anlatılmasının gerekliliğine vurgu yaparak sempozyum sayesinde Türkiye’deki tüm turist rehberliklerine yönelik devamlı olarak eğitim programı düzenleyeceklerini belirten Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu’nun ardından Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Abdüssabır Yıldız ise Sempozyumun gerçekleşmesinde ÇOMÜ’nün büyük bir rol üstlendiğini söyleyerek öncülük eden herkese teşekkürlerini iletti.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise Vakıfların önemine değindiği konuşmasında; “Biz bir vakıf medeniyetiyiz. Türk milletinin tarih yolculuğunda vakıfların, vakıf eserlerinin ne kadar önemli olduğunu çok yakın olarak biliyoruz. Vakıflar bu milletin duygu ve düşüncelerini, geçmişini, geleceğe bakışını ortaya koyar. Vakıf eserlerini korumak ve kollamak önce bizim sonra bütün milletimizin görevidir” dedi.
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu Çanakkale’nin tarihi değeri hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
“Çanakkale ili, tarihin en önemli savaşlarından birinin yaşandığı yerdir. Ancak bu kahraman şehir, sadece savaşın değil, aynı zamanda Osmanlı kültürünün de önemli bir merkezidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Çanakkale'de birçok cami ve diğer önemli vakıf eserleri inşa edilmiştir. Bu eserler, şehrin hafızasında ve kişisel mirasımızda önemli bir yer tutmaktadır. Bugünkü sempozyum, bu kültürel mirasa odaklanarak işlev görmektedir ve bu noktada, camilerimizin ve cami hazirelerimizin mevcut durumu, restorasyonu ve korunmasına dair önemli tartışmalar yapılacaktır. Sempozyumun amacı, bu eserlerin günümüze kadar gelmesi için gereken çalışmaları incelemek ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bu vesileyle, sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyor, kıymetli konuklarımıza teşekkür ediyor, şahsım ve üniversitemiz adına saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından panelistlere plaket takdimi yapıldı ve panele geçildi.
Haber Merkezi