Sağlık

Çanakkale Devlet Hastanesinde Bir İlk Yaşandı

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde bir ilk daha yaşandı.

Böbrek nakli olan ve bacak damarlarında tıkanıklık nedeniyle normal şartlarda anjiyografi olamayacak 59 yaşındaki hastanın, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde yapılan karbondioksit anjiyografi işlemi ile sağlığına kavuştuğu bildirildi.  

DAMAR İÇERİSİNE KARBONDİOKSİT (CO2) GAZI VERİLEREK YAPILDI
Damar içine karbondioksit gazı verilerek yapılan anjiyografi işleminin özellikle böbrek yetmezliği ve iyotlu kontrast madde kullanılamayan hastalarda uygulandığını belirten Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Engin Gürcü  “Hastamızın bacak atardamarlarında tıkanıklık olduğunu Dopler ultrason ile tespit ettik ancak hastamızın kronik böbrek yetmezliği hastalığı ve Böbrek nakli  mevcuttu. Rutin hemodiyaliz programında bulunmayan hastamızda iyotlu kontrast madde kullanımı hastamızı hemodiyalize bağımlı hale getirebilirdi. Bu nedenle hastanemizde ilk kez uygulanan Karbondioksit (CO2) anjiyografi ile balon anjiyoplasti ve stent tedavisini uygulamaya karar verdik. Bu yöntemde damar içerisine CO2 gazı verilerek anjiyografi görüntüleri elde edilmektedir. CO2 gazı ise kısa süre içerisinde akciğerler tarafından atılarak vücuttan uzaklaştırılır. Böylece  iyotlu kontrast maddeler gibi böbrek fonksiyonları üzerinde risk oluşturmamaktadır. Karbondioksit Anjiyografi ile hastamızın tıkalı olan bacak atardamarını başarılı bir işlemle açmayı başardık” dedi.  

KARBONDİOKSİT ANJİYOGRAFİ
Hastaneden yapılan bilgilendirmede ayrıca şu ifadelere kullanıldı; “Kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde büyük rol oynayan anjiyografiler, alerjik reaksiyon ve böbrek hasarı gibi sorunlara yol açabiliyor. Ancak son yıllarda hızla kullanılmaya başlayan karbondioksit anjiyografi sayesinde, hem böbrek yetmezliği hem de alerjik rahatsızlıkları olan hastalar önemli avantajlara sahip oluyor. Bt anjiyografi, kalp ve damar hastalıklarının tanısına yardımcı olmak için kullanılan görüntüleme tekniklerinden biridir. Bt anjiyografi işleminde damarların daha net görülebilmesi adına hastaya kontrast madde enjekte edilir. Ancak bu madde alerjik reaksiyonlar ile birlikte böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olur. Kontrast madde uygulanan anjiyografi işlemlerinde alerjik reaksiyonlar %5 oranında, alerjik astım öyküsü olanlarda bu oran 10 kat, deniz ürünü alerjisi olanlarda ise bu oran 3 kat artmaktadır. Anjiyo esnasında kontrast madde kullanılması böbrek hasarı riskini %11 oranına kadar çıkarmaktadır. “Kontrast nefropatisi” olarak adlandırılan bu olay, karbondioksit anjiyografisi tekniği ile önlenebilmektedir. Karbondioksit anjiyografi sayesinde özellikle alerjik reaksiyon ve böbrek yetmezliği olan kişilere büyük avantaj sağlanmaktadır. Reaksiyona girmeyen bir gaz olan karbondioksit, kan içerisinde hızla dağılır ve solunum yolu ile atılır.   Öte yandan karbondioksit anjiyografi cihaz ile periferik atardamar ve toplardamarlarda balon anjiyoplasti ve stent işlemleri yapılabilmektedir. Hem özel anjiyografi teknikleri hem de bilgisayar yazılımları ile karbondioksit gazı hassas görüntüleme imkanı tanır ve kontrast madde kullanımına bağlı olarak meydana gelebilecek tehlikeleri önlemektedir.  

KİMLER KARBONDİOKSİT ANJİYOGRAFİ İŞLEMİNDEN YARARLANABİLİR?
 Periferik arter hastalığı olan ancak böbrek fonksiyonlarının sınırda olmasından dolayı konvansiyonel anjiyo uygulanmayan kişiler, Böbrek nakli olmuş, periferik atardamarın veya böbrek atardamarının  görüntülenmesi gereken kişiler, Şeker hastalığı ile beraber böbrek fonksiyonları bozulmaya başlamış damar hastaları, Hemodiyalize bağlı kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde av fistülün görüntülenmesi, Kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyonu olan kişiler. Alerjik astım öyküsü olan kişiler ilk akla gelenler arasındadır. Karbondioksit anjiyografi, beyin dolaşımında çok kısa da olsa akım kesintisine neden olabilir. Kalpte de benzer bir biçimde etkiler yaratır ve aritmilere neden olur. Bu nedenle kalp ve beyin dokusunun görüntülenmesinde karbondioksit anjiyosu kullanılmamaktadır.”


Haber Merkezi