Gündem

Siper Savaşları Canlandırıldı (VİDEO)

Çanakkale Savaşları'nın unutulmaz hikayesi, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Alçıtepe köyünde gerçekleşen 1915 Siper Canlandırması ile tekrar hayat buldu.

Bu proje, Çanakkale Kara Savaşları'nda kahramanca savaşan Mehmetçiklerin anılarına dayanarak, tarihi bir deneyim sunuyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, bu büyük destanı 108 yıl önceki atmosferiyle ziyaretçilere anlatma amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

SİPERE GİRENLER SAVAŞ ANINI YAŞIYOR
1915 Siper Canlandırması, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Alçıtepe köyünde bulunan 1915 Hilal-i Ahmer Hastane Sergisi'nin arkasında yer alıyor ve ziyarete açıldı. Bu projenin açılış törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, askeri erkan, gaziler, daire müdürleri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. 1915 Siper Canlandırması, Çanakkale Kara Savaşları'nda düşmana geçit vermeyen cesur Mehmetçiklerin anılarına odaklanıyor. Bu canlandırma, siperlerde bir günün detaylı bir şekilde aktarılmasıyla, ziyaretçilere Çanakkale'nin ruhunu yaşatmayı amaçlıyor. Proje, dönem fotoğrafları, siper görüntüleri, harp ceride ve raporları gibi tarihi belgelere dayanarak hazırlandı. Toplamda 330 metre uzunluğunda ve 12 bölümden oluşan canlandırma, o dönemin atmosferini en iyi şekilde yansıtmayı hedefliyor. Ziyaretçiler, gözetleme noktalarını, bekleyen askerleri, makineli tüfek mevzilerini, karargahı ve daha birçok sahneyi deneyimleme fırsatı bulacaklar.

EN KANLI MÜCADELERLER BU SIPERLERDE YAŞANDI
1915 Siper Canlandırması projesi, Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklarda ve Cumhuriyetinin ön sözünün yazıldığı savaşta zaferin aslında hiç de kolay kazanılmadığını gözler önüne seriyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk askerlerine; ‘Size ölmeyi emrediyorum’ dediği ve taarruz emrini verdiği bu siperlerde özellikle bomba sırtı vakasında siperdeki Mehmetçiğin nasıl metanetli olduğunu, nasıl cesaretli olduğunu hepimiz çok yakından biliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk bomba sırtı vakasını anlatırken; "Siperler arası 8 metre. Yani ölüm muhakkak. 3 dakika önce gelen bölüğün tamamı şehit olmuş. Yeni gelenler bunu biliyor ve bir 3 dakika sonra kendisinin de şehit olacağının farkında ilerliyor. Ama ne ilerleme! Bir an bile sarsılma, durma, geriye bakmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kur’an okuyor bilmeyenler Kelime-i şahadet getiriyor. Az sonra öleceğini bile bile gözünü kırpmadan şahadete gidiyor. İşte Çanakkale Savaşlarının zaferle sonuçlanmasını sağlayan şey milletimiz ve onun askerindeki bu yüce ruhtur" ifadelerini kullanmıştır.

ZİYARETÇİLER “ÇANAKKALE RUHU” ’ NU DAHA İYİ ANLIYOR
Bu projenin amacı, Çanakkale Savaşları'nın zaferinin ne kadar zorlu bir mücadele sonucunda kazanıldığını vurgulamaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, askerlere verdiği taarruz emrinin ardında yatan cesaret ve metanet, bu siperlerde yaşanmış olaylarla somut bir şekilde anlatılıyor. Eceabat İlçesi, Alçıtepe Köyü'nde 2018 yılında açılan 1915 Hilal-İ Ahmer Hastane Sergisi de Tarihî Alan'a gelen ziyaretçilerin ilgi gösterdiği önemli bir odak noktası olmuş durumda. 1915 Siper Canlandırması Projesi, Mehmetçiğin bu topraklardaki kahramanca mücadelesini, yaşanmışlıkla, seslendirmeyle ve dönem canlandırmalarıyla anlatarak, ziyaretçilere Çanakkale ruhunu daha iyi anlamaları için bir fırsat sunuyor. Bu proje sayesinde, Çanakkale Savaşları'nın hangi şartlar altında Geçilmez olduğu daha iyi anlaşılıyor ve Çanakkale ruhu daha etkili bir şekilde idrak ediliyor.
Murat Çağlayan