Sağlık

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Yaz aylarının gelmesiyle meyve tezgahlarını süslemeye başlayan şeftali gerek tadı gerekse faydaları ile sevilerek tüketilen meyvelerden biridir.

Kendine has aroması ve dokusuyla bilinen şeftali başta C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra vücuda sağladığı katkılar ile tıp dünyasında da ön plana çıkan meyveler arasında yer alır. Göz sağlığı, cilt sağlığı, sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışması gibi şeftali, vücudun geneli için çeşitli faydalara sahip bir meyvedir.
Şeftalinin Besin Değeri Nasıldır?
Şeftali, kabuklu ve sert çekirdekli bir meyve türüdür. İçerisinde çeşitli miktarda besin içeriği bulunduran şeftali, sulu ve düşük kalorili bir meyvedir. İçerisindeki lif ve C vitamin ile ön plana çıkan şeftalinin 147 gramlık büyük boyunda yaklaşık olarak aşağıdaki değerlerde besin bulunur:

  • 50 kalori
  • 2 gram lif
  • 1 gram protein
  • 15 gram karbonhidrat
  • Günlük ihtiyaç duyulan C vitaminin %15’i
  • Günlük ihtiyaç duyulan A vitaminin %6’sı
  • Günlük ihtiyaç duyulan E vitaminin %5’i
  • Günlük ihtiyaç duyulan K vitaminin %2’si
  • Günlük ihtiyaç duyulan potasyumun %8’i
Şeftalinin Faydaları
Şeftalinin her bir yapısı farklı faydalara sahip olurken meyve kısmının tüketimi vücuda çeşitli katkılarda bulunur. Şeftali küçük ve narin bir meyve olmasına rağmen güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Orta boy bir şeftali yetişkin bir bireyin günlük ihtiyaç duyduğu C vitamininin yaklaşık olarak %11’ine sahiptir. C vitamini antioksidan etki gösteren bir vitamin olarak başta bağışıklık sistemine katkılarıyla bilinir. Vücuttaki iyileşme süreçlerini destekleyerek bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği vücuttaki serbest radikalleri azaltarak bireyleri kansere karşı korunmada destekler.
Şeftalinin bir diğer faydası görme yeteneğine olan katkılarıdır. Besinlere turuncu rengini veren beta karoten adlı antioksidan, şeftalide de bol miktarda bulunur. Beta karotenler göz sağlığı ile yakından ilişkili bileşenlerdir. Vücutta A vitaminine dönüşen beta karotenler görme sağlığını destekler.
Şeftali güçlü bir lif kaynağı olması sayesinde sindirim problemlerinin iyileştirilmesini de destekleyen bir meyvedir. Özellikle kabızlık problemiyle karşı karşıya olan kişiler günlük hayatlarına şeftaliyi ekleyerek şeftalinin içerisindeki liften yararlanabilir ve sindirim problemleri konusunda vücudu destekleyebilirler.
Şeftali aynı zamanda önemli bir E vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemi ve kalp damar sağlığının desteklenmesi gibi önemli rollere sahip olan E vitamini, şeftali tüketimiyle vücuda alınabilir.
Şeftali Çekirdeğinin Faydaları
Şeftali meyvesinin içerisinde büyük, kahverengi ve sert bir çekirdek bulunur. Bu çekirdeğin içerisinde ise bademin şekline benzeyen beyaz bir çekirdek bulunur. Yapılan çalışmalar genellikle şeftalinin meyve ve kabuk kısmına odaklanırken bazı çalışmalar bu şeftali çekirdeğinin faydaları başlığına da odaklanmıştır. Şeftali çekirdeğinin siyanür molekülü içerdiği bilinir. Ancak elma gibi diğer meyvelere kıyasla şeftali çekirdeğindeki siyanür oranı çok daha düşüktür. Çekirdeğin amigdalin ve B17 olarak adlandırılan laetril içeriği daha ön plandadır. Laetril, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkili olabilecek bir bileşiktir. Ancak şeftali çekirdeğinin ne kadar tüketilmesi gerektiği ve sağlık için ne tür katkılarda bulunduğu tam olarak bilinmediğinden çekirdeği tüketirken aşırıya kaçılmamasına özen gösterilmelidir.
Şeftali Suyunun Faydaları
Şeftali suyu özellikle sıcak yaz günlerinde serinletici bir içecek olarak sıkça tercih edilir. Ev yapımı taze sıkılmış bir şeftali suyunun çeşitli faydaları bulunur. Şeftali suyu faydaları arasında ilk sıralarda cilt sağlığını desteklemesi sayılabilir. Şeftali suyu birçok kozmetik ürün içerisinde de kullanılan bir materyaldir. Şeftali içerisinde bulunan yüksek C vitamini şeftalinin cilt sağlığını destekleyici özelliğe sahip olmasını sağlar. C vitamini sayesinde vücuttaki kolajen sentezini destekleyen şeftali suyu, ciltte gelişen kırışıklıkların ve cilt kuruluğunu önlemede etkili olabilir.
Şeftali suyu kardiyovasküler sağlığı destekleyerek kalp damar hastalığı gelişim riskini azaltmaya yardımcı olabilir. İçerisinde yer alan potasyum sayesinde kan basıncının kontrol altında tutulmasını destekler ve kalp atış hızını düzenlemeye katkı sağlar. Şeftalinin kalp damar sağlığını etkileyen bir diğer özelliği ise kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olmasıdır.
Şeftali suyu, kilo kaybı için uygulanan diyetlerde de kurtarıcı bir niteliğe sahiptir. Düşük kalorili ve tatlı olan şeftali suyu ekstra şekerden kaçınmak ve tatlı isteğini kesmek için etkili bir içecek olabilir.
Şeftali Kabuğunun Faydaları 
Şeftali meyvesi kabuğuyla tüketilmesi halinde güçlü bir lif kaynağıdır. Lifler, başta sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışmasına katkı sağlarken kilo koruma, kan şekeri seviyelerini dengeleme ve dolaylı yoldan kalp damar sağlığını destekleme gibi rollere de sahiptir. Lif oranının yüksek olması sayesinde daha uzun süreli tokluk sağlayan şeftali, kilo korumada da etkili bir meyve olarak değerlendirilir.
Hamilelikte Şeftali Tüketiminin Faydaları
Hamilelik döneminde bazı besinlerin tüketimi sınırlandırılabilir veya yasaklanabilir. Anne adayları doğru besinleri seçerken hem hamilelik süreci için uygun olup olmadığını hem de besin değerlerini inceleyebilir. Bu noktada şeftali hamilelik döneminde tüketilebilecek meyveler arasında yer alır. Zengin besin içeriği sayesinde anne adayları şeftalinin lezzetli tadından ve faydalarından yararlanabilir. Şeftalinin düşük kalorili bir meyve olması hamileler için önerilen meyvelerden biri olmasının bir diğer nedenidir. Hamilelik sırasında kalori tüketiminin ve gebelik diyabeti gelişme riskinin kontrol altında tutulmasında şeftali tüketimi gündeme gelebilir.
Şeftali potasyum açısından zengin bir meyve olarak hamilelik sırasında hipertansiyon riskini önlemeye yardımcı olabilir. Yine potasyum içeriği sayesinde şeftali, hamilelik sırasında gelişen kas krampları, yorgunluk ve stresle daha rahat bir şekilde baş edilmesini destekleyebilir.
Hamilelik sürecinde belirli dönemlerde anne adayları kabızlık problemi ile karşı karşıya kalabilir. Şeftali yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını destekleyerek kabızlık probleminin giderilmesini destekleyebilir.
Şeftali Çayı Faydaları
Şeftali faydaları ile günlük beslenmeye önemli katkılarda bulunurken şeftaliyi sadece meyve olarak tüketmek istemeyenler çayından da faydalanabilir. Şeftali çayı faydaları arasında ilk sıralarda sindirim sistemini desteklemesi sayılabilir. Mide bulantısını azaltma ve lif alımını destekleyerek bağırsak hareketlerini hızlandırma etkileri gösteren şeftali çayı daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olunmasına yardımcı olabilir.
Şeftalinin meyvesinde ve kabuklarında bulunan özellikler çayına da geçeceği için şeftali çayı da önemli bir C vitamini ve antioksidan kaynağı olabilir. Bu durumda çayının da bağışıklık sistemini güçlendirmede etkisi olduğunu söylenebilir.
Şeftali, rahatlatıcı özelliklere sahip bir meyvedir. Özellikle stres üzerinde etkili olan şeftali çayı anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabilir. Şeftali çayı da rahatlatıcı özelliğinin yanında ayrıca cilt sağlığını destekleyerek, cildin yaşlanma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.
Şeftalinin Zararı Var Mıdır?
Şeftali faydaları ve zararları irdelendiğinde genel olarak günlük tüketime uygun kabul edilen bir meyvedir. İçerisinde bulunan antioksidan içeriği sayesinde şeftalinin vücut için çeşitli katkıları bulunur. Kişilerin şeftaliye karşı herhangi bir sindirim problemi veya alerjisi olmaması halinde belirli porsiyonlarda şeftali tüketimine günlük beslenmede yer vermeleri önerilir.
Şeftalinin faydalarından yararlanılarak sindirim sistemi, kalp damar sağlığı başta olmak üzere vücuttaki çeşitli doku ve organların besin yolu ile desteklenmesi sağlanabilir. 
Kaynak: Medicalpark