Yerel

Çanakkale'nin Gurur Kaynağı: Meşe Balı 'Coğrafi İşaret' Başvurusu Yapıldı

Çanakkale Arıcılar Birliği, Meşe Balı' nın lezzeti ve şifası için coğrafi işaret mücadelesi başlattı.

Kazdağlarının kuzey yamacındaki meşe ağaçlarından elde edilen ve tıbbı ballar sınıfında olan meşe balı bir süre sonra çoğrafi işaret alacak.

Yüksek Düzeyde "Prolin" İçeriyor
Türkiye'nin doğal zenginlikleri arasında özel bir yere sahip olan Çanakkale, bu kez özel bir bal türüyle dikkat çekiyor. Çanakkale Arıcılar Birliği, yöresel olarak üretilen ve Meşe ağaçlarının nektarından elde edilen eşsiz Meşe Balı için 'coğrafi işaret' başvurusu yaptı. Bu başvuru, bölgenin endemik bitkileri ve elverişli ormanları sayesinde her geçen yıl artan bal üretimini ön plana çıkarıyor. Meşe ağaçlarının özellikle Kaz Dağları'nın kuzey yamaçlarında yetiştiği bu özel bölgede üretilen Meşe Balı, "Tıbbi Ballar" sınıfında yer alıyor ve yüksek düzeyde "Prolin" içeriyor. Bu özelliği, Meşe Balı'nın kalitesini ve şifasını belirliyor. Ayrıca, tarım yapılmaması ve kimyasal kullanılmaması nedeniyle üretim alanlarında doğal bir ürün olarak kabul ediliyor. Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, Meşe Balı'nın üretim sürecini açıklarken, "Meşe Balı, Temmuz ve Ağustos aylarında meşe palamutlarından akan nektarın arılar tarafından toplanarak kovanda depolanmasıyla elde edilmektedir. Renginin siyaha yakın olması, bu balın en ayırt edici özelliğidir" dedi.

GMKD ve ÇOMÜ Destek Sağladı
Başvuru sürecinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın maddi destek sağladığını ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi'nin teknik destek verdiğini belirten İleri, coğrafi işaretin Meşe Balı'nın kalitesini ve üretimini kontrol altına alacak önemli bir adım olduğunu vurguladı. Meşe Balı'nın tıbbi ballar statüsünde yer aldığını söyleyen İleri, "Meşe Palamudu özellikle Kaz Dağlarının kuzey yamaçlarında, Çan, Bayramiç, Yenice kısmen Ayvacık’ı kapsayan bir alanda bulunuyor. Özellikle meşe balının polifenik, prolin ve diastaz değerleri diğer ballardan çok daha farklı olduğu için talep çok daha fazla oluyor. Meşe balı aynı zamanda tıbbi ballar statüsünde" şeklinde konuştu. Çanakkale'nin gurur kaynağı olan Meşe Balı, coğrafi işaret almasıyla daha da değer kazanacak ve kalitesi daha da garantilenmiş olacak. Bu adım, bölge ekonomisine ve doğal çevreye katkı sağlayacakken, tüketicilere de yüksek kaliteli ve sağlıklı bir ürün sunma fırsatı sunacak. Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, "Meşe Palamudu'nun korunması ve kalitesinin devam ettirilmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret başvurusunu yaptık. Meşe Palamudu artık Çanakkale'nin özgün ve kaliteli bir ürünü olarak tanıtılacak" dedi. Bu başvuru, Çanakkale'nin zengin doğal mirasını koruma ve bölgeye özgü ürünleri teşvik etme yolunda atılmış önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Coğrafi işaretin onaylanmasının ardından, Meşe Balı daha geniş bir pazarda tanıtılacak ve Türkiye'nin gurur kaynağı olmaya devam edecek.
Murat Çağlayan