Sağlık

Göz Çizdirme Ameliyatı Nedir?

Gözün en dış tabakası kornea olarak isimlendirilir. Bazı bireylerde bu tabakada meydana gelen değişiklikler astigmatizm veya miyop gibi çeşitli görme problemlerinin oluşmasına neden olabilir.

Lazer ile gerçekleştirilen göz çizdirme ameliyatında kornea tabakasında meydana gelen şekil bozukluklarının giderilmesi amaçlanır. Yapılan müdahale bireyin görme ile ilgili kusuruna göre değişkenlik gösterebilir.
Göz Çizdirme Ameliyatı (Excimer Lazer) Nedir?
Göz çizdirme ameliyatı gözün odaklanması veya ışığı doğru şekilde yansıtması ile ilgili problemlerin bulunması halinde bu durumların düzeltilmesi için uygulanan cerrahi prosedürdür. Bu cerrahi işlem sırasında cerrah lazer kullanarak kornea tabakasındaki yapısal problemleri gidermeyi amaçlar. Kornea tabakası normal şartlarda kubbe şeklinde berrak bir tabakadır. Korneaya gelen ışın gözün arka kısmındaki retina tabakasına yansıtılır ve görüntünün oluşturulması sağlanır. Göze gelen ışığın iletiminde kornea tabakasının yapısal problemlerine bağlı olarak bir sorun olması halinde oluşturulan görüntü net değil bulanık olarak meydana gelir.
Göz Çizdirme Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Göze doğru gelen ışınlar kornea tabakasından sonra lense ilerler. Oval şekilli mercek görevi gören lens, korneadan gelen ışığın retina üzerine odaklanmasını sağlar. Retina tabakası gözün arka kısmında yer alan özelleşmiş hücrelerden oluşur. Bu hücreler yansıtılan ışığın elektriksel sinyallere dönüşümünü sağlayarak beyin tarafından görüntünün algılanmasında rol oynar.
Lazer ile göz çizdirme ameliyatı uzağı veya yakını görememe gibi problemler dışında bulanık görmeye neden olabilen astigmatizm gibi görme kusurlarının tedavisinde de etkili olabilen bir yöntemdir. Genel olarak görme kusurlarının tedavisinde kullanılan göz çizdirme ameliyatı kanser, katarakt, şeker hastalığı ilişkili retinopati veya glokom gibi göz rahatsızlıklarında da başvurulabilen bir tedavi yöntemidir.
Göz Çizdirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz çizdirme ameliyatında uzman cerrah lazer ışınlarını kullanarak göz içerisindeki problemlerin ortadan kaldırılmasını veya dokuların yeniden şekillenmesini sağlar. Uygulanan tekniğe bağlı olarak değişmekle birlikte lazer ile göz çizdirme ameliyatları genellikle her göz için yarım saatlik bir süreyi kapsar. Göz çizdirme ameliyatları içerisinde en sık kullanılan yöntem ise refraktif lazer ameliyatıdır. Bu ameliyatın ise genel olarak üç alt tipinden söz edilebilir:

  • LASIK: Bu prosedürde kornea yüzeyinin açılması ve yeniden şekillenmesi amacıyla iki adet lazer kullanılır. Hekimler ardından üstteki koruyucu tabakayı herhangi bir cerrahi dikme işlemine gerek kalmadan korneanın üzerine kapatırlar
  • SMILE: Bu göz çizdirme ameliyatı tekniğinde hekimler korneanın yüzeyinden küçük bir kesi açarak müdahaleyi gerçekleştirirler. Başlangıçta yapılan küçük kesi işlem sonrasında kendiliğinden kapanabilir.
  • Yüzey Lazer Tedavileri: PRK, LASEK gibi çeşitli kısaltmalara sahip yüzey lazer tedavilerinde cerrahlar korneanın üzerindeki yüzeye tabaka hücrelerini temizleyerek işlemin daha rahat birşekilde gerçekleştirilebilmesine olanak sağlarlar. Zaman içerisinde bu yüzey hücreleri yeniden oluşabilirler.
Göz Bozuklukları için Excimer Lazer Tedavisi
Pek çok göz bozukluğunda tercih edilen Excimer Lazer özellikle alttaki rahatsızlıklarda etkili şekilde kullanılmaktadır:
  • Miyopi Tedavisi: Miyopi, yakındaki nesneleri net bir şekilde görebilirken uzaktaki nesnelerin bulanık göründüğü bir göz bozukluğudur. Excimer lazer tedavisi, korneayı düzelterek ve odaklanmayı düzeltir, böylece miyop hastaları net görüş elde eder.
  • Hipermetropi Tedavisi: Hipermetropi, uzaktaki nesneleri net bir şekilde görebilirken yakındaki nesnelerin bulanık göründüğü bir göz bozukluğudur. Excimer lazer, korneayı düzelterek hipermetropi sorununu düzeltebilir.
  • Astigmat Tedavisi: Astigmatizm, gözün düzensiz şekilde kavisli olduğu bir durumdur. Excimer lazer, korneayı düzelterek astigmatizmi gidermeye yardımcı olur.
  • Lazer Destekli İn Situ Keratomileusis (LASIK): LASIK, excimer lazer teknolojisinin kullanıldığı popüler bir göz ameliyatıdır. Birçok göz doktoru, LASIK ile göz bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.
  • Lazer Epitelial Keratomileusis (LASEK): LASEK, LASIK'ten farklı olarak, korneanın üst tabakasının bir flap oluşturularak kaldırıldığı bir excimer lazer tedavi yöntemidir.
Göz Çizdirme Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her ne kadar gözlük veya lens ihtiyacı olmadan keskin gözlere sahip olmak kulağa hoş geliyor olsa da her operasyon için olduğu gibi göz çizdirme ameliyatları için de bazı riskler söz konusudur. Göz çizdirme ameliyatının herkes için uygun olmadığının unutulmaması gerekir. Çeşitli faktörlerin bireyde mevcut olması halinde LASIK gibi prosedürler sonrasında istenmeyen birçok olay gelişebilir. Bu faktörlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:
  • Yara iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyen diyabet, lupus, HIV, romatoid artrit gibi rahatsızlıkların mevcut olması veya bu etkiye neden olabilecek ilaç kullanıyor olmak.
  • Gebelik ve emzirme sürecinde meydana gelen hormonal değişiklikler kaynaklı görme kusuru yaşamak.
  • Kornea kalınlığının ince olması: İnce korneaya yapılan müdahalelerde yüzeyinin yeniden şekillendirmek oldukça güçleşir. Çok ince yapıdaki kornealara prosedür uygulanırsa korneal ektazi adı verilen komplikasyona karşı oldukça dikkatli olunmalıdır.
  • Büyük göz bebeğine sahip olmak, göz çizdirme ameliyatı risklerine karşı yatkınlığı artıran bir diğer durumdur.
  • Kuru göz.
  • Kirpik diplerinin iltihaplanmasını ifade eden blefarit rahatsızlığının mevcut olması.
Çeşitli risk faktörlerine ek olarak lazer ile göz çizdirme ameliyatı sonrası oluşabilecek çeşitli yan etkiler konusunda da bilinçli olmakta fayda vardır. Bazı bireylerde genellikle geçici olsa da şu şekilde özetlenebilecek bazı yan etkiler ortaya çıkabilir:
  • Gözde kuruluk veya içinde yabancı cisim varmış gibi hissedilmesi,
  • Puslu görme,
  • Gece araç sürme ile ilgili zorluk yaşanması,
  • Işığa karşı hassasiyet,
  • Gözün beyaz kısmında ufak kanama odakları meydana gelmesi,
  • Ağrı.
Bu operasyon ile ilgili risk faktörleri ve yan etkiler dışında merak edilen bir diğer konu da göz çizdirme ameliyatı fiyat hakkındaki bilgidir. Göz çizdirme fiyatları uygulanan prosedüre ve uygulamanın gerçekleştirildiği sağlık kuruluşuna göre değişkenlik gösterebilir.
Göz Çizdirme Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?
Göz çizdirme ameliyatı genellikle ağrısız bir işlemdir. Bazı bireylerde nadir de olsa işlem sırasında göz üzerinde bir baskı varmış gibi hissedilebilir. Göz çizdirme ameliyatında ağrı hissedilmemesinin sebebi operasyon öncesi cerrah tarafından göze uygulanan anestezik özellikli damladır. Bu damla ile kornea yüzeyinin uyuşması ve müdahalenin rahatça gerçekleştirilebilmesi sağlanır. Müdahale sonrasında yanma, kaşınma ve göze bir şey kaçmış gibi bir his meydana gelebilir. Bu hislere bağlı olarak kişide gözleri kaşıma hissi ortaya çıkabilir ancak bu durumun engellenmesi adına prosedür sonrası göz kapalı olarak tutulur. Göz çizdirme ameliyatı sonrası anestezik damlanın zamanla etkisini kaybetmesine bağlı olarak bazı bireylerde ağrı hissinin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Göz Çizdirme Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Göz çizdirme ameliyatından birkaç saat sonrasında bazı bireylerde yanma ve kaşınma gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Net görme ise genellikle prosedürün birkaç gün sonrasında sağlanır. Ancak bu süreç bazı bireylerde 3-6 aya kadar uzayabileceği için bilinçli olunması önerilir. Oluşabilecek çeşitli yan etkiler için hekimler tarafından çeşitli rahatlatıcı ilaçların reçetelendirilmesine başvurulabilir. Operasyon sonrasında gözlerin ovulmamasına dikkat edilmeli ve istirahat edilmelidir. Günlük aktivitelere dönüş süreci kişiler arasında farklılıklar gösterse de genellikle operasyondan 1-3 gün sonradır. Bu süre zarfı içerisinde aynı zamanda kontrol muayeneleri düzenlenir ve iyileşme süreci takip edilir.
Lazer ile göz çizdirme ameliyatında hekimler odaklı ışık demetleri kullanarak göz yüzeyindeki dokunun temizlenmesini veya şeklinin düzenlenmesini sağlarlar. Yapılan çeşitli araştırmalar göz çizdirme ameliyatı yaptıran bireylerin büyük çoğunluğunda prosedürden 5 sene sonrasında bile gözlük veya lens ihtiyacının gelişmeyebileceğine işaret eder. Bazı bireylerde ise ilk prosedür sonrası istenilen etki elde edilemeyerek ekstra müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir.
Göz çizdirme ameliyatı özellikle çeşitli nedenlerle oluşan görme kusurlarının tedavisinde etkili kabul edilir. Ancak bu operasyon herkes için uygun olmayabilir. Bazı bireylerde ise görme kusuru operasyon yapılmasına rağmen ilerlemeye devam ederek daha kötü bir hal alabilir. Bu nedenle görme kusurunuz mevcut ve lazer ile göz çizdirme ameliyatı yaptırmak istiyorsanız sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir. 
Excimer Lazer Tedavisi
Excimer lazer tedavisi, miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi göz bozukluklarının düzeltilmesinde etkili bir yöntemdir. Bu tedavi, gözlük veya kontakt lens kullanmaktan memnun olmayan veya onları kullanmak istemeyen kişiler için tercih edilen bir seçenektir.
Excimer Lazer Ameliyatı
Excimer lazer ameliyatı, göz bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılan bir tıbbi işlemdir. Bu ameliyat, genellikle güvenli ve etkili bir çözüm sunar. Ancak, her ameliyat gibi, excimer lazer ameliyatının da riskleri ve yan etkileri olabilir.
Göz Çizdirme Fiyatları
Genellikle göz kapaklarının sarkması veya torbalanmasının düzeltilmesi amacıyla yapılan göz çizdirme ameliyatı fiyatları çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında ameliyatın yapılacağı yer, doktorun deneyimi, klinik veya hastane tercihi, kullanılan teknikler ve hastanın ihtiyaçları yer alır. Genel olarak, göz çizdirme fiyat aralığı ülke ve bölgeye göre farklılık gösterebilir. Göz çizdirme ameliyatı fiyatlarında; potansiyel bir hastanın ameliyat ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre özelleştirilmiş bir fiyat teklifi almak önemlidir. Göz çizdirme ameliyatı fiyatları belirlerken aynı zamanda doktorun deneyimi ve sonuçları da göz önünde bulundurmak önemlidir.
Kaynak: Medicalpark