Sağlık

Karın Bölgesi Yağları Nasıl Eritilir?

Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre, 20 yaş ve üzerindeki her 100 kişiden 34’ünde karın ve bel çevresinde yağlanma var.

Birçoğumuz sadece estetik bir sorun olarak düşünsek de karın bölgesinde yağlanma aynı zamanda ciddi hastalıkları hayatınıza davet ediyor. Yağlanma arttığında vücutta insülin hormonu düzensiz salgılanmaya başlıyor, bunun sonucunda da insülin direnci ve diyabet gibi metabolik hastalıklar gelişiyor. Ayrıca bu bölgelerdeki yağlanmalar inme, kalp ve damar hastalıkları açısından da önemli riskler oluşturur. Karın yağları nasıl erir diye merak edenler hayatınızda yapacağınız basit değişikliklerle istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz. İşte karın bölgesindeki yağları eriten 6 ipucu!

Şekeri hayatınızdan çıkarın
 Şeker içeren besinler tükettiğinizde kan şekeriniz hızlı yükseliyor ve yine hızla düşüyor, bu da vücutta ani acıkmaya, daha fazla yemek yemenize sebep oluyor. Çayınıza hiç şeker atmıyor olabilirsiniz ki bu sağlığınız için çok önemli bir alışkanlık. Ancak dışardan satın aldığınız paketli ürünlerin içinde yer alan şeker miktarına da dikkat etmek gerekiyor.

Bol bol su için
 Vücutta yeteri kadar su olmadığında beyin yağ yakımını durdurarak yağları depo ediyor. Bu nedenle su tüketimi yağ yakımı ve kilo verme süreci için çok önemli. Not: Her bireyin içmesi gereken su miktarı ise farklıdır. Bunu hesaplamak için; kilonuzu 30 ile çarpın, çıkan rakam günlük içmeniz gereken su miktarıdır. Örneğin 50 kilo iseniz 1500 ml su içmelisiniz.

Çay ve kahve tüketimine dikkat edin!
Çay ve kahve su yerine geçmiyor, aksine sıvıyı vücuttan dışarı atıyor. Dolayısıyla gün içerisinde 2-3 bardaktan fazla çay veya kahve tüketiyorsanız, vücudunuz daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle her çay ve kahvenin ardından, günlük ihtiyacınıza ek olarak bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

Protein ve lif tüketimi
Karın ve bel çevresindeki yağlanmayı azaltmak için protein ve lif ağırlıklı besinleri tercih etmek gerekmektedir. Çünkü protein ve lif içeren besinler kan şekeri seviyesini düzenleyerek daha uzun süre tok tutuyorlar. Dolayısıyla kahvaltıda mutlaka iyi protein kaynağı olan peynir ve yumurtaya yer verin. Börek, poğaça gibi unlu gıdalardan, şekerli besinlerden uzak durun. Öğlen yemeğinde protein ağırlıklı et/tavuk/balık veya kuru baklagil yemeklerini tercih edebilirsiniz. Yanında bol lif kaynağı karışık yeşil salata da eşlik edebilir. Akşam saatlerinde ise daha çok sebze ağırlıklı yemekler ve yoğurt tüketmenizde fayda var.

Yemekten sonra yürüyüş yapın!
Özellikle öğlen yemeklerinden sonra yapacağınız 15-20 dakika gibi kısa yürüyüşler vücudunuzdaki insülin seviyesini dengelediği için karında yağ oluşumunu önleyecektir. Uyku düzeninize dikkat edin Uykunuzu almadığınızda beyne tokluk hissini veren leptin hormonunun salgılanması da düzensiz hale gelir. Bu yüzden uyku düzeninize dikkat edin.


Haber Merkezi