Kültür ve Sanat

Troya Kültür Yolu Festivali İkinci Yılında Dolu Dolu Devam Ediyor (VİDEO)

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali'nin ikinci yılında, 3. gününde de dolu dolu etkinlikler yaşandı.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin dördüncü durağı olan bu festival, farklı kültürleri, tarihi mekanları ve yerel sanatı dünyaya tanıtan önemli organizasyonlardan biri olarak dikkat çekiyor.
 
Festival Konserler, Sergiler Ve Etkinlikler İle Devam Ediyor
Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen festivalin ikincisi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar 3 ayrı şehirde, 107 farklı mekanda, 1200'den fazla etkinliğin yer aldığı ve 4 milyona yakın kişinin katıldığı Türkiye Kültür Yolları Festivalleri, 9 Eylül'den beri Çanakkale'de devam ediyor. 40'dan fazla noktada, 500'den fazla etkinliğin yer aldığı Troya Kültür Yolu, 3. gününde de konserler, sergiler, çeşitli sanat gösterileri ve farklı etkinliklerle renklendi. Festival kapsamında, kadınların ürettiği eserlere de önemli bir yer veriliyor. KADEM ve Ahmetçe Kadın Kooperatifleri'nin birlikte düzenlediği 'Ahmetçe Köyü Hesap İşi Sergisi', Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya tarafından ziyaret edildi. Sergi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu. Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, serginin Ahmetçe Köyü'nün kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirtirken, Ahmetçe Köyü Hesap İşi'nin tanıtılması için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.
 
Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Fotoğraf Sergisi ilgi gördü
 
Çanakkale Boğazı'nın tarihsel önemine vurgu yapmak amacıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda oluşturulan Sualtı Parkı, 2021 yılında dalış turizmine açılmıştı. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Fotoğraf Sergisi, yaşanan tarihi sürecin belgelerini taşıyor ve Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşuyor. Sergiyi ziyaret edenler ayrıca sualtı parkı hakkında bilgi alabiliyorlar.
 
Sergi Ve Etkinlikler İle Dolu Dolu Bir Festival
 
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Mahal Sanat'ta düzenlenen sergi, büyük ilgi görüyor. Troya Kazıları Sanat Ekibi'nin sergisi olan 'Kanatlı Sözler İzler', 17 Eylül tarihine kadar Mahal Sanat'ta gezilebilecek. Türkiye Kültür Yolları Festivali'nin en ilgi çeken etkinliklerinden biri olan konserler, üçüncü gününde de devam ediyor. Anadolu Hamidiye Tabyası'nda sahneye çıkan sanatçı Resul Dindar'ın Çanakkale Türküsü'nü katılımcılarla birlikte seslendirmesi, duygusal anlara yol açtı. Aynı gün Nedime Hanım Konağı bahçesinde sahne alan Troya Ozanları da dinleyenlere keyifli anlar yaşatırken, ÇOMÜ İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi'nde Bekir Ünlüataer, Zeki Müren şarkılarını seslendirdi. Kilitbahir Kalesi'nde ise kanun sanatçısı Ahmet Baran sahne aldı.Troya Kültür Yolu Festivali, kültürel zenginliği, sanatsal etkinlikleri ve tarihi mekanları bir araya getirerek Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmaya devam ediyor. Festival, yerel kültürü ve sanatı dünya geneline tanıtarak kültürel çeşitliliği kutlayan önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor.
 
Konserler yoğun ilgi görüyor
Türkiye Kültür Yolları Festivali’nin en çok ilgiyi gören etkinliği olan konserler üçüncü günde de hız kesmeden devam etti. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda sahneye çıkan sanatçı Resul Dindar’ın Çanakkale Türküsü’nü konsere katılanlarla hep bir ağızdan söylemesi, duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Öte yandan Nedime Hanım Konağı bahçesinde sahne alan Troya Ozanları dinleyenlere keyifli dakikalar yaşatırken, ÇOMÜ İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde Bekir Ünlüataer, Zeki Müren şarkılarını seslendirdi. Kilitbahir Kalesi’nde ise kanun sanatçısı Ahmet Baran sahne aldı.
 
Murat Çağlayan