Gündem

Çanakkale’de 28. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

Bu yıl 18 – 24 Eylül 2023 tarihleri arasında kutlanacak olan 28. Ahilik Haftası Programı, Çanakkale’de törenlerle başladı.

Etkinliklerin başlangıcında Çanakkale Valisi İlhamı Aktaş ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan kutlama komitesi üyeleri tarafından ziyaret edildi. Ahilik Haftasının açılış töreni Çanakkale valili önünde bulunan Truva Atı alanında gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası Düzenlenen Ziyaret ve Gerçekleştirilen Açılış Töreni İle Başladı
28. Ahilik Haftası başladı. Bu sene 18 – 24 Eylül tarihleri arasında kutlanan 28. Ahilik Haftasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Haftanın açılış etkinliği ise bir dizi ziyaret ve ardından yapılan açılış töreni ile devam etti. 28. Ahilik Haftası açılış etkinlikleri programına; Vali İlhami Aktaş, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, İl Ticaret Müdürü Hakan Tuncerli, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkan yardımcıları Ersin Kahraman ve Murat Aydoğdu, İl Müdürleri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanları, siyasi parti temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

İlk Ziyaret Vali Aktaş’a
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında ilk oalarak Çanakkale Valisi İlhami aktaş z,yaret edildi, Vali Aktaş’a yapılan ziyaretin ardından Valiliğin önünde toplu fotoğraf çekimi ve Mehteran Takımı’nın gösterisi ile devam etti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a gerçekleştirilen ziyaret sonrası Çanakkale Valiliği Atatürk Anıtı’na Çelenk konularak saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Ahilik Haftası açılış konuşması’nı yapan Çanakkale Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan konuşmasında “Dünya tarihinin hiçbir yerinde ahlak ile sanatı, ticaret ve kardeşlikle, dayanışmayla birleştiren böyle bir oluşum, böyle bir kurum yoktur. Ecdadımızın böyle bir mirasıyla bizler gurur duyuyoruz. Türkiye genelinde Bayramiç ilçemizden, Bayramiç’te Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi olan Levent Çakmak kardeşimiz, Türkiye’de yılın kalfası seçildi. Kendisini ailesini öğretmenlerini işyerini Bayramiç esnaf teşkilatını ayrı ayrı kutluyorum. Bizim onur kaynağımız oldu. Nasip olursa 23 Eylül’de Kırşehir’de, ahiliğin merkezinde düzenlenecek törende Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ticaret Bakanımız nezdinde kendisine ödül verilecek. Biz de ailesi ile birlikte kendilerini oraya götüreceğiz, bu onuru beraber yaşayacağız” dedi.

“Ahilik Geleneği Çok Önemli”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman’ da yaptığı konuşmasa; “Tarihi ve kültürel mirasımızın önemli bir parçasını oluşturan Ahilik, bu geleneği yüceltmek ve değerlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla Ortaçağ Anadolu'sunda doğmuş, büyümüş bir esnaf teşkilatıdır. Ahiler; ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesi, ahlaki değerlerin korunması ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi gibi önemli amaçlarla hareket etmişlerdir. Ahilik geleneği; dürüstlük, yardımlaşma, adalet ve meslek etiği gibi temel değerleri içermesiyle öne çıkar. Ahilik Haftası kapsamında gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ise, bu değerlerin hatırlanmasında, Ahilik geleneğinin günümüzde hala yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir yer tutar. Tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, hayırlı, bol kazançlar diliyorum.” dedi.

Vali Aktaş Yılın Ahileri İle Bir Araya Geldi
Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmaların ardından Halk oyunları gösterisi izlendi. İlin Ahisine, Kalfasına ve Çırağına kaftan giydirilmesi ve ödül töreni, Ahi ikramı ve Kızılay kan bağışı ile devam etti. Törende, bu yıl ilin kalfası seçilen Levent Çakmak’ a Vali İlhami Aktaş tarafından plaket ve hediyeleri verildi. Kordonda Truva Atının önünde gerçekleştirilen tören Mehteran gösterisiyle son buldu. Törenin ardından yılın ahileri tarafından açılan stantları gezen Vali İlhami Aktaş, yılın ahileri ile bir süre sohbet ederek ürünler hakkında bilgi alıp, hayırlı bol kazançlar diledi.
Murat Çağlayan