Gündem

Neden Bu Fark?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG tarafından Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı. TUİK verilerine göre enflasyon geçen ay Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 4,75 arttı. Böylece yıllık enflasyon ise yüzde 61,53'e yükselmiş oldu.

ENAG verilerine göre enflasyon geçen ay TÜFE yüzde 6,24 oranında arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 130,13'e çıkmış oldu.
Her iki açıklama arasında çok büyük bir fark oluşunca vatandaş sormadan edemedi: “Neden bu kadar fark var?”
Ülkemizde enflasyonu açıklamakla yükümlü kurum olan TUİK verilerine karşılık bu rakamları akademik olarak araştırmak isteyen bir takım akademisyenler, ENAG’ı kurdular. Onlar da kendi yöntemleri ile enflasyonu belirleyerek her ay sonunda TUİK ile beraber bu rakamları açıklıyorlar. Enflasyonun birçok konuda belirleyici rol alması dolayısı ile gerçek rakamların ortaya konması muhakkaktır. Açıklanan iki rakam arasındaki uçurum sayılabilecek bu enflasyonun sebebi, hesaplara dahil edilen günlük ihtiyaç madde fiyatları. Her iki hesaplayıcının farklı ihtiyaç madde fiyatları kullanması, bu farkı oluşturdu. Maaşlarına zam için enflasyon rakamlarını bekleyen memur, işçi ve emekliler de bu fark dolayısı  ile isyan noktasında gözlerini hükümete diktiler ve ocak ayında yapılacak zammı bekler oldular.
Hasan Sami Er