İlçe - Belde

Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi

Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi’nin başlatıldığı Lâpseki’ye bağlı Dişbudak köyünde çiftçilik yapan Bayram Yümsek “Damlama sulama sistemiyle ektiğimiz çeltik üretiminden geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl verimleri daha iyi bekliyoruz.” Dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün “Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi” Projesi kapsamında %75 tohum hibesi desteği, 2021 Yılında hayata geçirilen “Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi”, Lâpseki’ye bağlı Dişbudak, Beypınar ve Doğandere köylerinde başlatılmıştı.
 
Lâpseki’ye bağlı Dişbudak köyünden üreticilik yapan Bayram Yümsek, “Geçtiğimiz yıla nazaran damlama sulama sistemiyle ektiğimiz çeltik üretiminden bu yıl daha iyi verim bekliyoruz. Bu yıl ince tane cinsinden, geçtiğimiz yıl ise baldo cinsi çeltik ekmiştik. Bu yıl dönüm başına 800-900 kilo civarı verim bekliyoruz. Devletimiz tarafından %75 tohum hibes desteği veriliyor. Bu ay içinde inşallah biçmeyi hedefliyoruz. Allah nasip ederse 10 dönüm arazimizden, 9 ton kadar ürün bekliyoruz” dedi.
Lâpseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan da, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarımsal Üretimin Arttırılması 2023 yılı Damlaya damlaya çeltik olur projesi kapsamında 8 üreticiye, 5120 kg çeltik tohumu % 75 hibe ile verilmiş olup, 189 dekarlık alanda proje kapsamında çeltik ekimi yapılmıştır. Salma sulama ile 73 dekarlık tarım arazisinde çeltik yetiştirilmekte olup, toplam 262 dekarlık alanda çeltik üretimi de yapılmaktadır” diyerek açıklamalarda bulundu.
Şenay Azman