Uzun bir aradan sonra tekrar Çanakkale’ye gelen öğrenciler, kendilerini umutla bekleyen esnafı memnun etmedi. Ekonomik şartlar yüzünden alım gücünün düşmesi ile beraber ebeveynlerinin fazlaca para veremediği öğrencilerden piyasalara para akışı olmayınca, esnaflar beklediği hareketliliği göremediler. Öğrenciler ise aileleri tarafından verilen harçlıkların ancak kira, beslenme ve ulaşım harcamalarına yettiğini ve bu sebeple eğlenmeye ve ekstra harcamaya durumlarının el vermediğini anlattılar.
Esnaflar için büyük bir gelir kaynağı olan öğrencilerin bu durumu şehir ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor. Sanayinin gelişmediği kentte üniversite öğrencileri de harcama yapmayınca esnaf mağdur oluyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi sebebiyle uzun süren uzaktan eğitim dolayısı ile kentten ayrılan öğrenciler, bir dönem ders aldıktan sonra bu sefer Kahramanmaraş merkezli depremler oldu. Bu depremlerden sonra üniversitelerin tekrar uzaktan eğitime geçmesinden sonra esnaflar oldukça mağdur oldu.
2023-2024 eğitim öğretim yılında ÇOMÜ’nün yüzyüze eğitime açılmasıyla birlikte öğrenciler Çanakkale’ye döndüler. Ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında eğitim gören ve toplam 55 bin civarındaki öğrencinin kentin ekonomisinde, esnafında ve genel yaşamında çeşitli olumlu etkilere yol açması bekleniyordu.
Üniversiteli öğrencilerin kente gelerek konaklama, beslenme, ulaşım, eğlence ve alışveriş gibi alanlarda oluşturacakları taleplerden esnaflar da nasibini alacaktı. Böylece kentteki işletmelerin gelirleri artacaktı. Özellikle konaklama ve beslenme sektörlerinde önemli bir hareketlilik yaşanması bekleniyordu. Bu umutlarla öğrencileri bekleyen esnaflar, geçen süre içinde umduğunu ne yazık ki bulamadı ve yüzleri bu sefer de gülmedi.
Hasan Sami Er