Üniversite

ÇOMÜ Oryantasyon Programı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2023-2024 Akademik Yılı Oryantasyon Programı, İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde, ÇOMÜ akademisyenleri, idarecileri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2023-2024 Akademik Yılı Oryantasyon Programı, İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Dinçay Köksal ve Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ile ÇOMÜ akademisyenleri, idarecileri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği oryantasyon programında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ÇOMÜ Marşı söylendi. 2023-2024 yılı ÇOMÜ Tanıtım Filminin gösteriminden sonra ise ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Tiyatro Bölümü öğrencileri tarafından “Çanakkale Rüzgârları” isimli bir dans gösterisi sahnelendi.
 
ÇOMÜ GSF Tiyatro Bölümü öğrencisi Sıla Estel Giritoğlu’nun “ÇOMÜ Ailemize Hoş Geldiniz” başlıklı karşılama konuşmasının ardından ÇOMÜ Rektör Yardımcıları sunumlarını gerçekleştirdi.
 
ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, “Üniversiteli Olmak ve Kendini Gerçekleştirmek” başlıklı, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal “Üniversitemizde Sürmekte Olan Araştırma, Geliştirme ve Kalite Çalışmaları;  İMECE Modeli” başlıklı, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul “Kurumsal Aidiyetin Önemi ve ÇOMÜ’lü Olmak” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.
 
ÇOMÜ Rektör Yardımcılarının ardından Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu da bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasına heyecanını dile getirerek başlayan Rektör Prof. Dr. Erenoğlu ÇOMÜ ailesine katılan 2027 yılı mezunları ve ailelerini tebrik etti.
 
Günümüzde öğrencilerin sorumluluğunun daha yüksek olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, “Bundan önce çok dalgalı olmayan geçişler ile ‘bilginin transferi’ şeklinde eğitim süreçleri atlattınız. Ancak bundan sonrası üniversite. Bu nedenle artık bundan sonra daha sert geçişler olacak. Bundan sonrası için bu geçişi iyi anlamanız gerekmekte. Bilgi transferinden daha çok araştırma, çözüm üretme, inovatif alanlarında kendinizi geliştireceğiniz, sadece bilim değil sanat, şiir okuyabilmek, münazara yapmak, bir şeyler kaleme almak, tiyatro yapmak, spor yapmak... Tüm bunların hepsidir üniversite” diyerek öğrencilere üniversite sonrası kaliteli bir iş yaşamı ve hayat sürdürebilmek için bu faaliyetlerin hepsine katılmaya çalışmalarını tavsiye etti.
 
“Öğrenmeyi Öğreteceğiz”
 
Öğrencilere akademisyenlerin daha önceki öğretmenlerinden farklı davranacaklarını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, öğrencilerin kendi kararlarını kendilerinin vereceklerini ve sorumluluklarını kendilerinin taşıyacaklarını belirtti. Üniversitede ve sonrasındaki her aşamada sizi kararlarınızla ilgili uyarıp yönlendiren öğretmenleriniz yerine yalnızca size kılavuzluk edecek profesörler, doçentler ve doktor öğretim üyeleri olacak.
 
Günümüzdeki teknolojik gelişmelerin baş döndürücü olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, “Bugün aldığımız ürün yarın değişiyor. Şimdi yapay zeka bizim yerimize düşünen, yazı yazıp, resim yapabiliyor. İleride bizim yerimize yaşayacak olan yapayların da olabileceğini göz önünde bulundurarak söyleyebiliriz ki tüm bu nedenlerle bizlerin öğrenebilen, öğrenmeyi öğrenebilen bireyler olmamız zorunlu. Aksi takdirde buradan aldığınız diplomalar 5-10 yıl sonra bir işe yaramayacak çünkü 10 yıl sonra bambaşka bir dünya olacak.
 
Dolayısıyla; öğrenmeyi bilen, öğrenmeyi sorgulayan ve seven,  bilgiyi sentezleyen; bilimsel, sosyal, kültürel, sportif, sanatsal projeler üreten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteliler istiyoruz. Sizlere, Öğrenmeyi öğreteceğiz. Burada; eleştirel düşünebilen, sorgulayabilen, sanatla barışık, sanatı anlayan, spor yapan, beraber çalışabilen, çevreye duyarlı, değişik fikirlere açık,  bilinçli ve saygılı bireyler olabilmeniz için fırsatlar yakalayacağınız eğitim modelleri sizler için hazırlandı.
 
Derslerin dışındaki aktivitelere zaman ayırmayı da ihmal etmeyin. Arkadaşlıklarınız ve onlarla beraber bir kafede otururken gerçekleştireceğiniz konuşmalarınız, yapacağınız güncel tartışmalar da farklı fikirleri duyarak onlardan katkı almanız ve haz duymanız bizler için çok önemli. Mutlaka çok iyi doktorlar, mühendisler, dilbilimciler, eğitimciler olacaksınız. Ama en önemlisi sonrasında sizlerin bu özelliğe sahip çağdaş insanlar olmanızı istiyoruz. İnşallah ileriki hayatınızda iyi bir noktaya gelmiş çağdaş ve kaliteli bireyler olduğunuzda bu kampüsü çok özleyeceksiniz ve ‘İyi ki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteli olmuşum’ diyeceksiniz” dedi.
 
“Üniversite Hayatı Hem Fiziksel Hem De Zihinsel Dayanıklılığı Gerektirir”
 
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, “Üniversite hayatı fiziksel ve zihinsel dayanıklılığın yanı sıra takım çalışması, disiplin, kararlılık ve hedeflere ulaşma isteği gibi sporla benzeşen değerleri de içerir. Sporun en güzel özelliklerini; disiplini, azmi ve kazanma isteğini, üniversite deneyiminize yansıtacağınıza inanıyorum. ÇOMÜ Ailesi olarak bir aradayız ve destek bulmak için her zaman birbirimize güvenebiliriz” dedi.
 
Sadece Derslere girerek üniversiteli olunamayacağını savunan Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, “Sizler buraya şahsi becerilerinizle geldiniz. Ancak emin olabilirsiniz ki üniversite yaşantısı sadece şahsi becerilerinizle sürdüreceğiniz değil, bir takımın parçası olarak daha iyi sonuçlar elde edeceğiniz bir süreç. Sadece derslere girerek üniversiteli olmayacağınız gibi, sadece mühendis, doktor, iktisatçı olarak da ne kendinizi, ne dünyayı anlayabilirsiniz” dedi.
 
Dünyadaki en önemli şeyin insanın kendini anlaması olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, “Mümkünse sizi başka yönlerde tamamlayacak ve kişisel kültürel entelektüel olarak gelişmenizi sağlayacak farklı konuların, kulüplerin içinde olun. Yeni diller öğrenin, farklı müzik aletlerine merak sarın, mutlaka bir spor yapın, kütüphanedeki kitapları karıştırın, felsefe, sosyoloji ilginizi ne çekiyorsa kendinizi ve dünyayı anlamak için ne gerekiyorsa yapın” dedi.
 
“İç Paydaş Değil, Katılımcı Olun”
 
Öğrencilerin bir iç paydaş değil; paydaş, bir katılımcı olduğunu ve sistemin içinde yer alması gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, “Sosyal medya hesaplarımızı takip edin, WhatsApp gruplarına girin, Öğrenci Senatosu’nda yer alın, yönlendiren olun, projeyle gelin, hocalarınıza katkı sunan olun” dedi.
 
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, etkinlikte emeği geçenlere teşekkürlerini ilettikten sonra sözlerini “Sevgili öğrencilerim, hepinize çok teşekkür ediyorum. Başarılarınızın ve zaferlerinizin kutlandığı olimpiyat ateşi gibi yandığı bir üniversite yaşamı diliyorum. Hepinize başarılar, mutluluk ve unutulmaz anılarla dolu bir yolculuk diliyorum” diyerek sonlandırdı.
 
Prof. Dr. Erenoğlu’nun sunumu esnasında ÇOMÜ’nün resmi sosyal medya hesaplarından anketler yayımlandı. Yayımlanan anketlerle, öğrencilerin öğrenci kulüplerine bakış açıları ve ilgi alanları ölçülmeye çalışıldı.
 
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, sahneye tek tek tüm “takım arkadaşlarını” rektör yardımcıları, dekanlar, müdürler, genel sekreter, genel sekreter yardımcıları ve daire başkanlarını davet ederek öğrencilerle tanıştırdı.
 
Çanakkale Ruhu’na uygun olarak verilen öğle ikramının ardından ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Öğrencileri tarafından Müzik Dinletisi yapıldı.
 
Müzik Dinletisinin ardından ÇOMÜ’yü tanıtmak amacıyla sunumlar gerçekleştirildi.
 
Bu sunumlar kapsamında; ÇOMÜ Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sercan Karav tarafından “Bilimsel Araştırma Fonları ve Öğrenci Destekleri” başlıklı, Doç. Dr. Erkan Bil tarafından “TEKNOPARK” başlıklı, Doç. Dr. Mehmet Yıldız tarafından “Uluslararasılaşma” başlıklı, Berçem Abul Gümüş tarafından “SKS Olanakları” başlıklı, Öğr. Gör. Dr. Deniz Ünver tarafından “Spor Kulüpleri” başlıklı, Hidayet Demir tarafından “Öğrenci İşleri” başlıklı, Öğr. Gör. Esra Arslan tarafından “Kütüphanemiz” başlıklı, Öğr. Gör. Dr. İsmail Satmaz tarafından “Sürekli Eğitim Merkezi” başlıklı, Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın tarafından “Sosyal Sorumluluk Projeleri” başlıklı, Öğr. Gör. Cumhur Çırnaz tarafından “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” başlıklı ve Öğr. Gör. Salih Torlak tarafından “Kariyer Planlama” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
 
İŞKUR Çanakkale İl Müdürlüğü’nden Sibel Aydın da “İŞKUR Faaliyetleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
 
Tamamı ÇOMÜ YouTube kanalında canlı olarak yayınlanan oryantasyon etkinliğinin ilk günü, öğrencilerinin sorularını yöneltmesinin ardından sona erdi.
 
 
Haber Merkezi