Bu durumun birçok sebebi olmakla birlikte en çok fiziksel aktivite sonrası, kas zorlanması veya fiziksel travma sonrası gelişebilir. Kas ağrılarının iyileşmesi için genellikle soğuk sıcak kompres uygulamaları, masaj, dinlenme veya ilaç tedavilerine başvurulabilir.
Kas Ağrısı Neden Olur?
Kas ağrısı tıpta miyalji olarak adlandırılan ve yaygın görülen vücut ağrılarından biridir. Kas ağrılarının sebepleri arasında spor aktiviteleri, zorlayıcı hareketler, stresli yaşam, gerginlik gibi çevresel faktörler yer alabilir. Genel olarak kas ağrısı nedenleri şu şekilde belirtilebilir:
· Fiziksel aktivite: Yeni bir spora başlamak, aşırı egzersiz yapmak veya kasları kullanmaya alışık olmayan bir aktivite yapmak kas ağrılarına sebep olabilir. Bu tarz kas ağrılarına egzersize bağlı kas ağrısı da denilebilir.
· Kas gerilmesi: Kasların ani bir hareket sonrası gerilmesi ve gerilmeye bağlı kas yırtılması sonucu kas ağrısı oluşabilir.
· Kas zorlanması: Ağır bir yük kaldırma, çekme, yanlış pozisyonlara girme veya ağırlık sporları sonrası kaslara gücünün üzerinde yük binebilir ve bu duruma bağlı olarak ağrı oluşabilir.
· Enfeksiyon: Bazı enfeksiyon hastalıkları kas ağrılarına sebep olabilir. Bunlar arasında grip, coronavirus gibi viral enfeksiyonlar, bazı bakteriyel hastalıklar veya çocuk felci yer alabilir.
- Fibromiyalji: Fibromiyalji gibi kronikleşmiş bir ağrı sendromu kas ağrısının önemli nedenlerinden sayılabilir. Fibromiyalji ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, kas sertliği gibi diğer etkilere de sebep olabilir.
- İlaç etkileri: Statin grubu kolesterol ilaçları ve ACE inhibitörleri olarak bilinen bazı tansiyon ilaçları kas ağrılarına sebep olabilir.
- Kas hastalıkları: Romatoid artrit, lupus, dermatomiyozit ve polimiyozit gibi otoimmün hastalıklar kas bozuklarına sebep olarak kas ağrılarının görülmesine yol açabilir.
- Stres ve gerginlik: Stres ve gerginlik kas ağrıları arasında yer alan bir durumdur. Stres vücuttaki kasların kasılmasına, gerginleşmesine sebep olabilir ve bunun sonucunda da kas ağrıları görülebilir. Uzun süre devam eden stres, gerginlik kas ağrısının yanı sıra iltihaplanmaları tetikleyebilir ve başka rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Kas ağrısı nedenleri yukarıda bahsedilen faktörlerden kaynaklanabilir. Ağrıyı hafifletmek için bu durumun nedenini belirlemek ve uygun bir tedavi yöntemi için bir sağlık uzmanına danışmak gerekir.
Kas Ağrısı Nasıl Geçer?
Kas ağrısı genellikle zorlanmaya veya fiziksel aktivitelere bağlı olarak görüldüğü için kendiliğinden veya evde uygulanacak bazı yöntemlerle geçebilir. Kas ağrısına iyi gelebilecek bazı öneriler aşağıdaki gibidir:
· Dinlenme: Aşırı egzersizi azaltıp ağrılı bölgeyi çok fazla zorlamamaya çalışmak iyileşme için önemlidir. Mümkün olduğunca dinlenmeye zaman ayırmak kas ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir.
· Soğuk-sıcak kompres: Kas ağrılarını hafifletmek ve iltihabın azalmasına yardımcı olmak için soğuk ve sıcak kompres uygulamaları yapılabilir. Soğuk uygulamalar için buz torbasını ağrılı bölgeye tampon hareketleriyle yapabilir, sıcak kompres için de sıcak su torbaları veya sıcak bir banyo yapabilirsiniz. Bahsedilen yöntemler kan dolaşımının hızlanmasına ve ağrılı bölgenin iyileşmesine fayda sağlayabilir.
- Egzersiz: Hafif egzersiz hareketleri yaparak kasların rahatlaması ve ağrının kontrol altına alınması sağlanabilir. Bunun için kasları yavaşça ve kontrollü bir şekilde germek, bisiklete binmek, yüzmek veya hafif tempolu bir yürüyüş yapmak kasların zorlanmadan gevşemesine yardımcı olabilir.
- Masaj: Evde veya profesyonel bir şekilde masaj yaptırmak kas geriliminin azalmasına ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Düzenli masaj ile ayrıca hareket gücünün artırılması ve kas esnekliğine de sağlanabilir.
- Yoga ve meditasyon: Yoga kasları esnetme, gerginliği azaltma ve güçlendirme açısından etkili yöntemlerden biridir. Meditasyon çalışmaları ise özellikle strese bağlı kas ağrılarının azaltılması ve zihinsel-fiziksel gerginliğin giderilmesi için yardımcı olabilir. Her iki yöntem de kas ağrılarının kontrol altına alınması sürecine destek olabilir.
- İlaçlar: Şiddetli kas ağrısı durumunda doktor önerisiyle kullanılan bazı ilaçlarla iyileşme sağlanabilir. Bu durumda genellikle kas ağrısı ve iltihapları azaltmaya yardımcı ilaçlara başvurulabilir.
Yukarıda bahsedilen yöntemler kas ağrılarına iyi gelebilir ancak ağrılar bu yöntemlerle iyileşmiyorsa ve uzun süredir devam ediyorsa bir sağlık uzmanından yardım almak gerekir.
Spor Sonrası Kas Ağrısı Nasıl Geçer?
Spor sonrası kas ağrısı spor aktivitelerinden hemen sonra veya birkaç gün içinde başlayan ağrılardır. Bu duruma akut kas ağrısı da denilebilir ve spor sırasında metabolitlerin hızlı birikmesi ile oluşur. Spor sonrası kas ağrısı diğer sebeplerden gelişen kas ağrılarında olduğu gibi benzer şekilde tedavi edilebilir. Bu durum için önerilen bazı tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilir:
· Spor öncesi ve sonrası su içmeyi ihmal etmemek.
· Spor öncesi ve sonrası ısınma soğuma çalışması yapmak.
· Spor sonrası vücudu dinlendirmek.
· Kasları rahatlatmak için düzenli masaj yaptırmak.
· Doktor önerisiyle ağrı kesici ilaçlar kullanmak.
Spor hareketleri sonrası kas ağrıları genellikle birkaç gün içinde azalır ve kendiliğinden iyileşir. Ancak spor düzenli olarak yapılıyorsa ve kas ağrıları her seferinde ortaya çıkıyorsa bir fizik tedavi uzmanı veya spor hekimine başvurmak gerekir.
Kas Ağrısında Hangi Durumlarda Doktora Başvurulur?
Kas ağrıları genellikle dinlenmeyle ve kendiliğinden geçebilir. Ancak kas ağrıları herhangi bir duruma bağlı olmayıp kendiliğinden oluyorsa ve evde yapılan yöntemlere rağmen iyileşmiyorsa altta yatan nedenin belirlenmesi için bir doktora başvurmak gerekir. Kas ağrılarında doktora başvurulması gereken hallerden bazıları şunlardır:
· Birkaç gündür dinlemeye ve evde yapılan uygulamalara rağmen geçmemesi
· Belirli bir neden olmamasına rağmen birden bire ortaya çıkan şiddetli kas ağrısı
· Kene ısırığından sonra ortaya çıkan kas ağrısı
· Kas ağrısına etkilenen bölgede kızarıklık ve şişmenin eşlik etmesi
· Yeni bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra meydana gelmesi
· Bir kaza veya yaralanmaya bağlı olarak ortaya çıkması
· Boyun bölgesinde sertlik olması
· Kas ağrısına ek olarak yüksek ateş, titreme, kusma ve nefes alma sorunları gibi ciddi semptomların olması
· Kas ağrısının olduğu bölgenin hareket ettirilememesi
· Kas ağrısı bazen altta yatan bir sağlık sorunun belirtisi olabilir ve bu duruma ciddi semptomlar eşlik edebilir. Belirtilen semptomların herhangi birinin yaşanması halinde bir doktora başvururak acil tıbbi yardım almak gerekir.
· Kas Ağrıları Nasıl önlenir?
· Kas ağrıları fiziksel aktivitelerden veya stresten kaynaklanıyorsa bu durumun önüne geçmek için bir takım önlemler alınabilir. Kas ağrılarını önlemek için yapılması gereken bazı yöntemler şu şekilde belirtilebilir:
- Kasları egzersize hazırlamak: Egzersize başlamadan önce ve egzersizden sonra kasları gevşetme hareketleri yapmak kas ağrılarının önüne geçebilir. Bunun için her biri 5 dakika olacak şekilde ısınma ve soğuma çalışması yapılabilir.
- Doğru teknik uygulamak: Yanlış ve kas gücünün üstünde zorlayıcı hareketler yapmak kas ağrılarını tetikleyebilir. Bir antrenör veya spor eğitmeni eşliğinde yapılan aktiviteler yanlış hareketlere bağlı gelişen kas ağrılarının önüne geçebilir.
- Su alımına dikkat etmek: Yeterli miktarda su içmemek kas ağrısına sebep olabilir. Su içmeye özen göstererek kasların iyi bir şekilde çalışması sağlanabilir ve kas ağrısı riski azaltılabilir.
- Uyku düzenine dikkat etmek: Uykusuzluk ve buna bağlı olan yorgunluk kas ağrılarının meydana gelmesini yol açabilir. Kas onarımı için uyku düzeni oluşturup yeterli sürede uyumaya özen göstermek gerekir.
- Stres yönetimi: Stresli yaşam diğer olası rahatsızlıkları etkileyebileceği gibi kas gerginliğini de artırıp ağrıların oluşmasına sebep olabilir. Strese karşı baş etmek için meditasyon, yoga, nefes egzersizleri veya farklı rahatlama teknikleri uygulanabilir.
Kas ağrılarını önlemek için belirtilen yöntemleri yaparak kas sağlığını koruyabilir ve ağrı riskinin önüne geçebilirsiniz. Alınan tedbirlere rağmen gelişen kas ağrıları için bir sağlık uzmanı görüşünü almak önem taşır.
Kaynak: Medicalpark