EMLAK

Kiraları düşürecek sistemde son düzlük

Arsa maliyetini sıfırlayarak, kiralık konut yapılmasını sağlayacak ‘Yeni Konut Modeli' temmuzda açıklanmıştı. Modelde arsanın kamu tarafından sağlanması öngörülmüştü.

Ancak arsa özel bir şirketten geldi. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, müjdeyi GYODER Zirvesi’nde verdi: “Son noktaya geldik, şirketin yönetim kurulundan karar bekleniyor. Söz konusu arsayla İstanbul’da yaklaşık 10 bin konut yapılabilecek.”

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER’in düzenlediği 18’inci Gayrimenkul Zirvesi, 25-26 Ekim’de “Şehrini Vicdanla Tamamla” teması ile gerçekleştirildi. Afetlerden sürdürülebilir kentlere kadar bir çok konunun iki gün boyunca ele alındığı zirvenin önemli gündemlerinden biri de erişilebilir konuttu.

GYODER, temmuzda arsa maliyetlerini sıfırlayarak kiraları düşürecek kiralık konut modeli açıklamıştı. Zirvede, kamu-özel sektör işbirliği ile uzun dönemli kiracılığı mümkün kılacak Yeni Konut Modeli’ne ilişkin son gelişmeler de paylaşıldı.

Posta'da yer alan habere göre GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, modelin hayata geçirilebilmesi için son aşamaya geldiklerini açıkladı. Kalyoncu, modelin hayata geçirilebilmesi için bankaların, kapasitesinin altında üretim yapan gayrimenkul sektörünün hazır olduğunu belirterek “Geriye bir tek arsa kalıyor. Arsa sahipleri; kamu, belediye, birlikler, organize sanayi bölgeleri veya özel şirketler. Biz bunun arsası kamudan gelir diye beklerken, bir özel şirketten gelme ihtimalinin yüksek olduğu bir noktaya geldik. Özel şirketin yönetim kurulu kararı bekleniyor. Son noktaya geldik” diye konuştu.


Söz konusu arsayla İstanbul’da yaklaşık 10 bin konut yapılabileceğini söyleyen Kalyoncu, “İstanbul nüfusunu artırmayan, riskli yapı ve riskli alan sınırları içerisindeki kiracı ve ev sahiplerine bu imkanı getirecek” dedi.

İnşaatı kimin yapacağına arsa sahibinin karar vereceğini anlatan Kalyoncu, “Teknik müşavir tutabilir, ihaleye çıkabilir. GYODER’in konsorsiyum kurması, güçbirliği yapması ve birlik olarak bunu yapması da mümkün. Ortak iş yapma kültürünü geliştirmeliyiz. Bu birçok şeyin önünü açar” diye konuştu.

OVP İLE DE UYUMLU

Kiralama modelinin İstanbul’daki 350 bin rezerv konut projesinin yanı sıra Orta Vadeli Program (OVP) ile de tamamen uyumlu olduğunu belirten Kalyoncu, şöyle devam etti: “OVP, konut politikalarında ne getiriyor? Devlet borçlanmasın, enflasyonu düşürücü etkisi olsun, erişilebilir olsun, dış kaynak girişine uygun olsun. Bizim modelimizde bu 4’ü de var. Bu nedenle modelimizin uygulanabileceğine inanıyoruz. Hedefimiz kamuya yük olmak değil kamudan yük almak.” Kalyoncu, Yeni Konut Modeli ile ilk etapta İstanbul’da konut stoğunun yüzde 10’unu hedeflediklerini de dile getirdi.

"İSTANBUL DAHA YAŞANILABİLİR BİR ŞEHİR OLACAK "

Zirvenin ilk gününe katılan AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum da 6 Şubat depremini hatırlatarak, depremle mücadelenin, şehirleri felaketlere karşı dirençli hale getirmenin tek yolunun kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı. Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında; ‘bedeli ne olursa olsun kentsel dönüşüm yapacağız’ dediği tarihten bu yana 2 milyon 200 binden fazla konutun dönüşümü tamamlandı. 81 ilimizin tamamında, tam 922 ilçede 400 binden fazla konutun yeniden yapımı sürüyor” diye anlattı.

Kurum, şöyle devam etti: “Dünyanın kalbi, medeniyetimizin emaneti, ülkemizin gözbebeği İstanbul’umuz ne yazık ki büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya. İstanbul’un acil dönüşümü ve afetlere karşı dirençli hale gelebilmesi için tarihi adımlar attık. Sadece son beş yılda onlarca projeyi başlattık ve tamamladık, onlarcasını da hazırladık. Bu düşüncelerle ben inanıyorum ki Türkiye Yüzyılı’nda İstanbul daha güvenli ve daha yaşanılabilir bir şehir olacaktır.” Deprem sonrası süreçte GYODER’in desteğine değinen Kurum, Mehmet Kalyoncu başkanlığındaki GYODER ve çatısı altında gönüllü olan ekibe teşekkür etti.

AKILLI ŞEHİRLER ENKAZ ALTINDA KALDI

Zirvenin açılışı, deprem felaketine dikkat çekmek için hazırlanan Umut Çizgisi belgeseli ile yapıldı. Zirvenin ana temasının ‘Şehrini Vicdanla Tamamla’ olduğunu söyleyen Mehmet Kalyoncu, ‘‘Akıllı şehirler kavramı depremlerde enkaz altında kaldı. ‘Şehrini Vicdanla Tamamla’ derken; sadece binaların, yolların veya altyapının inşasını kastetmiyoruz. Bize akıllı değil vicdanlı şehirler lazım” dedi.

YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATMALIYIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu da dünyanın iklim değişikliği ve şehircilikle ilgili çok büyük bir risk altında olduğunu belirterek, “Her alanda yeşil dönüşümü başlatmalıyız” dedi.

İstanbul’da riskli yapılardaki iyileşmeyi sağlamak için sahada olduklarını ifade eden Tuzcuoğlu, kentsel dönüşümle ilgili yeni düzenlemeleri içeren tasarının Meclis’e sunulduğunu, komisyonda da kabul gördüğünü hatırlattı. Tuzcuoğlu, “Yüzde 50’nin üzerinde anlaşmayla kentsel dönüşüm başlayabilecek. Ruhsatlandırma yüzde 50 kabulü ile gerçekleşebilecek” dedi.