Sağlık

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar ve Faydaları Nelerdir?

Bromelain vücutta protein sindirimine destek olan bir çeşit enzimdir. Ananas bitkisinde bol miktarda bulunan bu enzim ananastan (bitkinin sapı, meyvesi ve suyundan) elde edilebilir.

Takviye olarak üretilen bromelain birçok tıbbi durumu tedavi etmede kullanılabilir. Ameliyat veya yaralanma sonrası vücutta oluşan ağrıyı iyileştirme, ödemin giderilmesi, burun akıntısı ve diş etlerinde oluşan problemlerde bromelain takviyesi kullanmak iyileşmenin sağlanmasında oldukça önemlidir.

Bromelain Nasıl Kullanılır?

Bromelain, oral (ağızdan kullanım) alım için hap veya tablet formunda kullanılabilir. Bununla birlikte topikal (deriye uygulanan form) kullanım için bir krem olan formları da mevcuttur. Bromelain kullanmadan önce en doğru doz ve kullanım şekli için bir uzman görüşü almak oldukça önemlidir.

Bromelain Faydaları Nelerdir?

Bromelain, ananas bitkisinin (Ananas comosus) suyunda ve saplarında doğal olarak bulunan enzimlerin bir karışımıdır. Bromelain kullanımı genellikle güvenli kabul edilir ancak hamile, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler gibi belirli grupların bromelain kullanımı önerilmeyebilir. Bu nedenle bromelain takviyesinin bir sağlık uzmanı gözetiminde kullanılması oldukça önemlidir.

Besin takviyesi formunda mevcut olan bromelain, proteolitik bir enzim olarak kabul edilir (Proteinin parçalanmasına yardımcı olan bir enzim sınıfı). Bromelain takviyeleri, özellikle kronik inflamasyonla ilişkili olanlar gibi çeşitli sağlık koşullarının iyileşmesi için tavsiye edilebilir. Bunlardan bazıları şunları içerir:

·         Alerjiler,

·         Kireçlenme,

·         Sinüzit,

·         Ülseratif kolit.

Bromelain ayrıca üçüncü azı dişinin (yirmi yaş dişi) çıkarılması için ameliyat sonrası kullanım için ve yanıklardan ölü derinin çıkarılması için topikal olarak da kullanılabilir.

Bromelain Kullanım Alanları Nelerdir?

Bromelain birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılan bir enzimdir. Sağlık üzerinde oldukça etkili olan bromelainin kullanım alanlarından bazıları şu şekildedir:

SİNÜZİT

Sinüzit hastalığında doktor tarafından önerilen ilaçlara ek olarak bromelain takviye kullanımı sinüs iltihabını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte bromelainin nefes almada zorluk ve burun iltihabı gibi sinüzitle ilişkili semptomları da iyileştirmeye katkı sağlayabilir.

AĞRI KESİCİ

Bromelain artrit kaynaklı iltihaba neden olan bazı maddelerin düzeylerini azaltmaya katkı sağlayabilir. Örneğin osteoartrit sonucunda vücutta oluşan ağrı ve sertlik gibi belirtilerin iyileşmesinde bromelain takviyesi kullanmak iyileşmeye katkı sağlayabilir. Bununla birlikte oral olarak kullanılan bromelain cerrahi uygulama sonrası ağrı ve şişliği azaltmaya destek olabilir.

YARA İYİLEŞMESİ

Bromelainin topikal kullanımın yanık yaraları üzerinde oldukça etkilidir. Yanık yarası debridmanı (yanmış dokunun çıkarılması) için standart bakım uygulamalarının yanı sıra topikal bromelain kullanılması iyileşmesinin hızlanmasına katkı sağlayabilir. Ancak bu tedavinin tıbbi gözetim altında uygulanması oldukça önemlidir.

GÖZ UÇUŞMALARI

Bazı hastalıklar (diyabet, hipertansiyon ve göz iltihabı gibi) sonucunda görme eyleminde bazı sorunlar oluşabilir. Göz uçuşmaları gözün önünde yabancı cisimler görmeye neden olan göz rahatsızlıklarından biridir. Enzimler gözün camsı sıvısında bulunan kolajeni parçalamada etkili bileşenlerdir. Bir çeşit enzim olan bromelain kullanımı göz önünde uçuşan cisimler göre kişilerde bu durumun iyileşmesine katkı sağlayabilir.

SİNDİRİM SORUNLARI

Pankreasla ilgili hastalıklar da dahil olmak üzere bazı sindirim sorunları için vücudun enzimlere ihtiyacı vardır. Kistik fibrozis (KF) veya ekzokrin pankreas yetmezliği (EPI) olan kişiler sindirim için enzim replasmanına gereksinim duyar. Düzenli bromelain kullanımı sindirim sorunlarının giderilmesine katkı sağlayabilir.

KAS AĞRISI

Düzenli spor yapan bireylerde veya rutin hayatta yapılan işlerde kas ağrısı oluşumu ortaya çıkabilir. Bromelain kullanımı kas yorgunluğunun hafiflemesine katkı sağlayabilir.

Bromelainin Yan Etkileri Nelerdir?

Genellikle bromelain ile ilişkili yan etkiler arasında ishal ve mide rahatsızlığı bulunur. Bununla birlikte bazı kişilerde bromelain alerjik reaksiyonları ve solunum problemleri, boğazda sıkışma, kurdeşen, döküntü ve ciltte kaşıntı gibi astım semptomlarını tetikleyebilir.

Bazı besinlerin tüketimine karşı olan alerjiler bromelain alerjisi olduğunu işaret ediyor olabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

·         Havuçlar,

·         Kereviz,

·         Rezene,

·         Çavdar,

·         Papaya,

·         Huş ağacı,

·         Selvi poleni,

·         Bazı otlar.

Bromelain kullanımı sonucunda ciltte kaşıntı, döküntü, ishal veya mide rahatsızlığı gibi durumların yaşanması durumunda takviye alımını durdurmak ve bir sağlık kuruluşuna başvurmak oldukça önemlidir.

Bromelain Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bromelain hakkında insanlar tarafından yanıtları merak edilen sorulardan bazıları şu şekildedir:

BROMELAİNİN NASIL KULLANILMASI GEREKİR? DOZAJI NEDİR?

Ananas saplarında oldukça fazla miktarda bulunan bromelain takviye olarak kullanılır. Çok miktarda ananas yemek, bromelain takviyesi almakla aynı etkiyi vermeyebilir. Bromelain kullanım amacına göre aç karna, yemeklerle birlikte veya tok karna tüketilebilir. Sindirime yardımcı olarak kullanıldığında bromelain genellikle yemeklerle birlikte alınır. İnflamatuar durumlar için kullanıldığında, emilimi en üst düzeye çıkarmak için genellikle aç karnına öğünler arasında tüketilir.

Bromelainin kullanılan standart bir dozu yoktur. Bilinçsiz bir şekilde gerekenden fazla bromelain tüketmek vücutta bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bromelaine başlamadan önce sağlık uzmanına veya eczacıya danışmak ve dozaj belirlemesini bir sağlık uzmanı ile birlikte yapmak gerekir.

Kaynak: Medicalpark