“Çanakkale’de Yerel Basının Kadım İstihdamı Paneli” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu kampüsü Troia Kültür Merkezi Sevim Bulunç Oditoryumunda gerçekleşti. Panele ÇOMÜ Rektör vekili Profesör Doktor Evren Karayel Gökkaya ÇOMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Profesör Profesör Doktor Hülya Önal’ da katıldı. Panelin Açılış konuşmasını ÇOMÜ Rektör vekili Profesör Doktor Evren Karayel Gökkaya yaptı. ÇOMÜ İletişim Fakültesi öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşen panelin ilk bölümünde Doçent Doktor Ali Emre Bilis, Doçent Doktor Kemal Cem Baykal, Doçent Doktor Pınar Özgökbel Bilis Çanakkale’de Yerel Basında Kadın istihdamına yönelik yapılan araştırma verileri panele katılanlar ile paylaşıldı. Panelin ikinci bölümünde Çanakkale’de yerel basında kadın istihdamı konusunda bilgiler vermek üzere panelistler konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştı. Panelin ikinci, bölümünde Doçent Doktor Gülenay Pınarbaşı, Öğretim üyesi Doktor Engin Çağlak, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı Gazeteci Fikriye Susam hem Türkiye genelinde hem de Çanakkale bazında basın sektöründe çalışan kadınların karşılaştıkları sorun ve mesleklerini icra ederken yaşadıkları zorlukları masaya yatırdılar.
Kadın Gazetecilerimiz İş Başında, Haber Olan Her Yerde Kadınlarımızda var
Panelde mesleki tecrübeleri ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı Çanakkale’ de basınında görev yapan kadınların mesleklerini çok iyi bir şekilde yerine getirdiğinin altını çizerek, “Konumuz yerel basında kadın İstihdamı. Ben, ayrı bir ifade kullanacağım. Diyeceğim ki; Çanakkale’nin kadın gazetecileri, gazeteciliğe renk katan kadınlarımız da denebilir bir başka deyişle Çanakkale yerel basınının mutfağından, muhabir kadrosunda, yazı işleri müdürü olarak ta görev üstlenen pek çok kadını var ve var olmaya devam ediyor. An geldi, gazete patronu kadın oldu, Çanakkale de. An geldi, gazeteciler cemiyeti başkanı oldu bir kadın. Kadın, muhabir oldu. Sayfa sekreteri, grafiker, yazı işleri müdürü oldu. Kısacası, yerel basın kadrosunda, görev alan oldu Çanakkale kadını. Yazı işleri ailesinin bir ferdi olup; mutfağından başladı Çanakkale kadınının bu alkışlatan serüveni. Polis, asker, vali, kaymakam, nüfus müdiresi, doktor, hakim, savcı. Kadın, nasıl ki her kamu kurumunda başarı ile görevini yerine getiriyor ise, Çanakkale basınında da durum tam da böyle diyebiliyorum, övünçle kadın istihdamını, Çanakkale yerel basını öylesine önemsiyor ki; yayım hayatını sürdüren il merkezi ve ilçelerindeki gazeteler başta, internet haberciliğinde, yerel TV’den radyoların usta kalemleri olarak kadınlarımız hep görev başında. Kimi anne, çocuk sahibi, kimi daha yeni nişanlı, hayatının baharında olanlar var bir de gazetecilik birçok meslek dalında olduğu gibi, zahmetli ve bir o kadar da yorucu bir iş kolu. Çanakkale yerel basınında olduğu gibi, ulusal haber ajanslarında da kadın gazetecilerimiz iş başında. Kısacası; haber olan her yerde kadınlarımız. Basın kuruluşlarının mutfağı, tıpkı ev mutfaklarında olduğu gibidir, içine sevgi katılınca, ortaya nefis ürünler çıkartan bir yerdir. Topluma doğru haber ulaştırmaktan başlıyor en başta bu kıymetli görev. Yağmur, kar, fırtına, sıcak ya da soğuk demiyor sahadaki gazeteci kadınlarımız. Mesleğe ilk adımı attıkları günün heyecanlıyla, hep görevlerinin başındalar onlar. Ülke genelinde, yerel basın organlarının en güçlü ve sayıca oldukça fazla olduğu bir ildir Çanakkale. Mesele habercilik olunca, kadın ya da erkek ayırt etmeksizin, kadroları ile 7 gün 24 saat, dahası; 365 gün 6 saat kamuoyunu bilgilendirmek adına zoru başaranlardır Çanakkaleli kadın gazeteciler. Olmazsa olmaz, vazgeçilmezlerdir. Edindikleri mesleğe olan sevgileri, her bir gazeteci kadınımızın gözünü öyle bir kara etmiştir ki, korku nedir bilmez olmuşlardır diyerek sözlerimi noktalamadan evvel, Çanakkale yerel basınına güç katan, kadın gazetecilerimize buradan kucak dolusu selamlarımı yolluyorum vazgeçmek yok daha fazla çalışacağız” dedi.
Kararlıyız Yılmadan Çalışıyoruz, Basında Çalışan Yönetici Kadın Sayısı Artacak
Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye’de tek kadın gazeteciler Cemiyeti Başkanı olduğunu da aktaran Akıncı “ Türkiye’nin tek kadın gazeteciler Cemiyeti başkanı olarak gazeteciler Cemiyeti başkanları toplantısına katıldığımda önce kadın olarak kadın meslektaşlarımı burada temsil etmekten büyük bir sevinç duydum. Ama daha sonra “neden tek Kadın Gazeteciler Cemiyeti başkanı benim?” diye kendi kendime sordum. Hayatın her alanında olduğu gibi mesleğimizde de bir erkek egemen durumun olduğu ortada tabii. Aslında ben Türkiye’nin tek kadın gazeteciler Cemiyeti başkanı olmam kadın meslektaşları da hareket te geçirdi. Bu nedenle de mutluyum. Şimdi benim ile birlikte Türkiye Gazeteciler Cemiyetinde illerini temsil eden 4 kadın Gazeteciler Cemiyeti başkanı var. Umut ediyorum ki kadın cemiyet başkanı sayımız ileriki yıllarda dahada artacak” dedi. Panelin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünde iletişim fakültesi öğrencileri panelistlere çeşitli sorular sordu. Panel düzenlenen ödül töreni ile son buldu.
Ogün İnal